Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ κατασκοπεύουν την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νέα Υόρκη και την πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον...
σύμφωνα με τα τελευταία άκρως απόρρητα έγγραφα της NSA που διέρρευσαν από τον πληροφοριοδότη Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ένα έγγραφο απαριθμεί 38 πρεσβείες και αποστολές, χαρακτηρίζοντάς τις ως "στόχους". Περιγράφει λεπτομερώς μια εξαιρετική ποικιλία μεθόδων κατασκοπίας που χρησιμοποιούνται εναντίον κάθε στόχου, από κοριούς που εμφυτεύονται στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό επικοινωνιών, μέχρι υποκλοπές μέσω καλωδίων για τη συλλογή των μεταδόσεων από εξειδικευμένες κεραίες.
Μαζί με τους παραδοσιακούς ιδεολογικούς αντιπάλους και τις ευαίσθητες χώρες της Μέσης Ανατολής, η λίστα των στόχων περιλαμβάνει τις αποστολές της ΕΕ και τις πρεσβείς της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς και μια σειρά άλλων συμμάχων των Αμερικανών, όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία. Η λίστα, που χρονολογείται από το Σεπτέμβριο του 2010, δεν αναφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία ή άλλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη.
Μία από τις αναφερόμενες μεθόδους υποκλοπών έχει την κωδική ονομασία Dropmire, η οποία, σύμφωνα με έγγραφο του 2007, έχει "εμφυτευθεί στο cryptofax της πρεσβείας της ΕΕ, στην Ουάσινγκτον" - μια προφανής αναφορά σε κοριό που τοποθετήθηκε σε μια κρυπτογραφημένη συσκευή φαξ που χρησιμοποιείται από την αποστολή. Στα έγγραφα της NSA, σημειώνεται ότι η συσκευή χρησιμοποιείται για να στείλει τα τηλεγραφήματα στα υπουργεία Εξωτερικών των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Τα έγγραφα δείχνουν, ότι ο στόχος των υποκλοπών κατά της πρεσβείας της ΕΕ στο κέντρο της Ουάσιγκτον, είναι να συγκεντρωθούν πληροφορίες για ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπου υπάρχουν διαφωνίες, καθώς και για τις ρήξεις μεταξύ των κρατών μελών.
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που υπάρχει ήδη μεγάλη οργή σε ολόκληρη την ΕΕ σε σχέση με παλαιότερα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο Σνόουντεν, για υποκλοπές της NSA σε βάρος των ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, απαίτησε μια εξήγηση από την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι εάν επιβεβαιωθεί η συμπεριφορά των ΗΠΑ, "θυμίζει τις δράσεις των εχθρών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου".
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε το Σαββατοκύριακο, ότι ορισμένες από τις πράξεις υποκλοπών στις Βρυξέλλες, με στόχο το κτίριο Justus Lipsius της ΕΕ - χώρο της Συνόδου Κορυφής και των συναντήσεων υπουργών στη βελγική πρωτεύουσα - κατευθύνθηκαν μέσα από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ γύρω από το ξενοδοχείο.
Η κωδική ονομασία του προγράμματος κατασκοπίας με στόχο την αποστολή της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη είναι "Perdido". Ανάμεσα στα έγγραφα που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, είναι μια κάτοψη της αποστολής στο κέντρο του Μανχάταν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν τη συλλογή των στοιχείων που διαβιβάζονται από τους κοριούς, οι οποίοι τοποθετούνται μέσα σε ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και μια άλλη μυστική επιχείρηση που φαίνεται να παρέχει αντίγραφα από οτιδήποτε παράγεται στο σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.
Οι υποκλοπές σε βάρος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στις ΗΠΑ, στην οδό K Street της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβάνουν τρεις διαφορετικές δράσεις, οι οποίες στοχεύουν το προσωπικό της πρεσβείας. Οι δύο ήταν ηλεκτρονικά εμφυτευμάτα και μία αφορά στη χρήση των κεραιών για τη συλλογή μεταδόσεων.
Αν και τα τελευταία έγγραφα αποτελούν μέρος του "πακέτου" της NSA που διέρρευσαν από τον Σνόουντεν, δεν είναι σαφές σε κάθε περίπτωση, αν η παρακολούθηση έγινε αποκλειστικά από την NSA – που είναι το πιο πιθανό, καθώς οι πρεσβείες και οι αποστολές τυπικά θεωρούνται ξένο έδαφος – είτε από το FBI ή τη CIA, ή ένα συνδυασμό τους. Το έγγραφο του 2010 περιγράφει τη λειτουργία ως "εγχώρια συλλογή εύκολης πρόσβασης".
Η επιχείρηση εναντίον της γαλλικής αποστολής στον ΟΗΕ είχε το κωδικό όνομα "Blackfoot" και εκείνη εναντίον της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον το όνομα "Wabash". Η ιταλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ήταν γνωστή στην NSA και ως "Bruneau" και "Hemlock".
Οι υποκλοπές της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ ήταν γνωστές ως "Powell" και η επιχείρηση κατά της πρεσβείας της αναφέρεται ως "Klondyke".
Ο 30χρονος Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της NSA και αναλυτής υπολογιστών, του οποίου οι διαρροές έχουν πυροδοτήσει παγκόσμιες αντιδράσεις για την έκταση των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έφυγε από το κρυσφήγετό του στο Χονγκ Κονγκ, πριν από μία εβδομάδα. Το σχέδιό του φαίνεται ότι ήταν να ταξιδέψει στον Ισημερινό μέσω Μόσχας, αλλά παραμένει στο αεροδρόμιο της Μόσχας, καθώς οι ΗΠΑ ακύρωσαν το διαβατήριό του και δεν έχουν εκδοθεί επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-7-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Διαβουλεύσεις Εκουαδόρ - Ρωσίας για την τύχη του Σνόουντεν
Σάλος για την παρακολούθηση των χρηστών του ίντερνετ από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ