Logo

Πόλεμος Google - PayPal για το $1 τρισ. του mobile payment



 
 

google_27-5-2011Μήνυση κατά της Google και δύο στελεχών της, κατέθεσαν η eBay και η μονάδα online πληρωμών της, PayPal, με την κατηγορία ότι υπέκλεψαν μυστικά για τις μεθόδους πληρωμής, μέσω κινητού τηλεφώνου, που εφαρμόζουν. (Δείτε το βίντεο)

Τα δύο στελέχη, Osama Bedier και Stephanie Tilenius, εργάζονταν για την PayPal και την Πέμπτη παρουσίασαν το νέο σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile payment) της Google, σε συνεργασία με την MasterCard, τη Citigroup και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sprint.

Η μήνυση ρίχνει φως στη μάχη μεταξύ των κολοσσών του χώρου για το μεγαλύτερο μερίδιο στην "πίτα" στην αγορά του mobile payment, που αποτιμάται στο $1 τρισ., εφόσον το κινητό τηλέφωνο πρόκειται να αποτελέσει το πορτοφόλι του μέλλοντος.

paypal_27-5-2011Η eBay αναφέρει στη μήνυση ότι ο Bedier εργαζόταν τα τελευταία 9 χρόνια στην PayPal, και πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος κινητής και νέων επιχειρήσεων. Μετακινήθηκε στην Google τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Tilenius ήταν στην eBay ως σύμβουλος, από το 2001 ως το 2010, οπότε προσελήφθη από την Google ως αντιπρόεδρος ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Bedier κατηγορείται ότι "σφετερίστηκε εμπορικά μυστικά της PayPal, γνωστοποιώντας τα στην Google και σε μεγάλους μεταπράτες".

Μάλιστα, σύμφωνα με την μήνυση, ο Bedier "στρατολογήθηκε" από την Tilenius, σπάζοντας το συμβόλαιό του με την eBay. Ο Bedier κατηγορείται μάλιστα ότι επιχείρησε να αποσπάσει και άλλα στελέχη από την PayPal.

Σύμφωνα με την eBay, η PayPal συνεργάζονταν στενά με την Google τα τελευταία τρία χρόνια, προκειμένου να αναλάβει το σύστημα πληρωμών για την πώληση εφαρμογών μέσω των κινητών Google Android.

ebay_27-5-2011Κατά την περίοδο αυτή, ο Bedier ήταν ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της PayPal.

Λίγο πριν αποχωρήσει – υποστηρίζει η eBay – ο Bedier μετέφερε επικαιροποιημένα αρχεία που αφορούσαν τις μεθόδους πληρωμής mobile payment, από τον υπολογιστή του στην PayPal, σε άλλους υπολογιστές.

Η Google δεν έχει ακόμα σχολιάσει τη μήνυση, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει αντίγραφό της.

Η Google και η PayPal είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στο παρελθόν, κατά την προώθηση της υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών Google Checkout το 2006, αλλά η υπηρεσία εκείνη δεν επηρέασε τελικά την κυριαρχία της PayPal στο χώρο.

Κινητό τηλέφωνο: Το πορτοφόλι του μέλλοντος

Η μήνυση συμπίπτει με την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων PayPass της Google.

Οι καταναλωτές θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για τις πληρωμές τους στα ταμεία.

Η Google σε συνεργασία με την MasterCard, την Citigroup, την Sprint και την εταιρεία διαχείρισης συναλλαγών First Data, θα προσφέρουν την υπηρεσία αυτό το καλοκαίρι, στη Ν. Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο, όπως ανακοινώθηκε.

Μια ανταγωνιστική υπηρεσία αναπτύσσουν ήδη η Visa και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Στόχος είναι σύντομα το κινητό τηλέφωνο να αντικαταστήσει τις πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές, κάτι που συμβαίνει ήδη στην Ασία.

Για τις τράπεζες, οι υπηρεσίες mobile payment είναι ένας τρόπος να αποκόψουν τους πελάτες τους από τη χρήση μετρητών και να βγάλουν μεγαλύτερα κέρδη.

Οι έμποροι θα πληρώνουν προμήθεια στις τράπεζες κάθε φορά που κάποιος θα χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ως μέσο πληρωμής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις πιστωτικές κάρτες.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-5-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις