Η αγγλόφωνη έκδοση της Τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, υποστηρίζει ότι ένας από τους συλληφθέντες, μετά τον εντοπισμό του...
φορτίου με τα αντιαρματικά σε ταχύπλοο στη Χίο, είναι ο Χασάν Μπίμπερ, καταζητούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το Μάρτιο στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει η Χουριέτ, ο Μπίμπερ είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους για δύο επιθέσεις κατά γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Άγκυρα, τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με την Τουρκική εφημερίδα, οι αρχές της γείτονος χώρας αναμένεται να ζητήσουν από την Ελλάδα να ζητήσει την έκδοση των προσαχθέντων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπίμπερ.
Συγκεκριμένα, ο Χασάν Μπίμπερ φέρεται ως πρώην επικεφαλής της ένωσης Liman-İş. Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της το Μάρτιο, είχε ισχυριστεί ότι ο επικεφαλής της από το 1992 έως το 1999 δεν έχει πλέον σχέση με το συνδικάτο.
Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση η Αντιτρομοκρατική έχει προχωρήσει σε συνολικά 14 προσαγωγές Κούρδων, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, για αυτά τα 14 άτομα δεν έχουν προκύψει στοιχεία εμπλοκής τους στην υπόθεση και για το λόγο αυτό αναμένεται να αφεθούν ελεύθερα.
Ο εντοπισμός του ταχύπλοου, ο οπλισμός και τα πρόσωπα
Το φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος, μήκους επτά μέτρων εντοπίστηκε από σκάφη του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου την Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή.
Στο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί Τουρκικής υπηκοότητας, Κουρδικής καταγωγής, οι λιμενικοί βρήκαν μέσα σε ταξιδιωτικούς σάκους δύο αντιαρματικούς όλμους, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, σφαίρες αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Σύμφωνα με το «Έθνος», τα αντιαρματικά όπλα ήταν έτοιμα προς χρήση, πάνω σε σωλήνες εκτόξευσης, όπως και τα εκρηκτικά που είχαν συνδεδεμένους πυροκροτητές, σαν να κατευθύνονταν οι δράστες σε επιχείρηση, ενώ τα όπλα δεν είναι ελληνικά.
Το φουσκωτό οδηγήθηκε στο λιμάνι της Χίου, όπου κατασχέθηκε, ενώ οι δύο Έλληνες και οι δύο Τούρκοι υπήκοοι συνελήφθησαν. Το ταχύπλοο έχει το όνομα ΕΜMΑ, τον αριθμό ΛΠ 1087-1 και είχε προορισμό την Τουρκία.
Η Αντιτρομοκρατική ανέλαβε τις έρευνες για την υπόθεση και πραγματοποίησε έρευνες σε σπίτια που είχαν νοικιάσει οι συλληφθέντες σε Αθήνα, Κόρινθο αλλά και στη Θεσσαλονίκη.
Ένας από τους Έλληνες συλληφθέντες είναι 21 ετών και σπουδαστής στη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο. Φέρεται να δήλωσε, ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία χωρίς να γνωρίζει τι μετέφερε.
Πηγές του Λιμενικού υποστηρίζουν ότι ο νεαρός έφερε μαζί του πλαστό δελτίο ταυτότητας.
Ο δεύτερος Έλληνας είναι 40 ετών και είναι ύποπτος για υποθέσεις, που οι διωκτικές αρχές χαρακτηρίζουν ως «σκοτεινές».
Στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθησαν, μετά τους τέσσερις επιβαίνοντες στο σκάφος, ακόμη δύο άτομα στη Χίο, έναν 50χρονο Έλληνα και έναν Τούρκο, οι οποίο κρίθηκαν ύποπτοι από την Αντιτρομοκρατική, καθώς έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φουσκωτό και τις έρευνες.
Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν, ότι ο Τούρκος και ο Έλληνας είναι συνεργοί των τεσσάρων που επέβαιναν στο φουσκωτό.
Κατά την άποψη στελεχών της Αντιτρομοκρατικής οι Τούρκοι ανήκουν είτε στην οργάνωση ΡΚΚ, είτε στην DHKP-C (Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος) και σκόπευαν να προχωρήσουν σε επιθέσεις επί Τουρκικού εδάφους.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι η υπόθεση έχει να κάνει με σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων τρομοκρατών.
Στην Αθήνα, στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν έλεγχο σε διαμέρισμα. Σημειώνεται, ότι στην ίδια οδό στον αριθμό 3 στεγάζονται τα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Στο μεταξύ, την Τετάρτη το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε για την υπόθεση ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Ανακοινώνεται ότι μετά τη χθεσινή σύλληψη, από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, τεσσάρων (4) ατόμων (2 ημεδαπών, 2 αλλοδαπών), σε σκάφος με βαρύ οπλισμό, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, την προανάκριση ανέλαβε, λόγω αρμοδιότητας, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).
Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν, χθες στη Χίο, από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, άλλα δύο (2) άτομα (1 ημεδαπός και 1 αλλοδαπός).
Οι έξι (6) συλληφθέντες, βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού κ.λπ. και με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγούνται σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου.
Παράλληλα, χθες, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και χώρους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλος αριθμός συσκευών κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM, μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευές USB, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί δίσκοι CD και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και βιβλίων.
Επιπλέον, προσήχθησαν δεκατέσσερα (14) συνολικά άτομα, έντεκα (11) από Αθήνα και τρία (3) από Θεσσαλονίκη. Από τους έντεκα (11) προσαχθέντες στην Αθήνα, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε άψογη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.
Οι έρευνες συνεχίζονται.»
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-7-2013 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Το φορτίο με τα αντιαρματικά όπλα που κατασχέθηκε στη Χίο [φωτο]