Logo

Πολιτικοί σε δίκες - εξπρές



 
 

vouliΔίκες για πολιτικούς υπό ειδικό καθεστώς δίωξης και ανάκρισης και με διαδικασίες «εξπρές»,  υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Οι υπουργικές εξαγγελίες αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων - όπως αυτή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ο οποίος διώκεται ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης για την υπόθεση Siemens – οι οποίες δεν υπάγονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

 Ειδικότερα, ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προανήγγειλε την προώθηση νέων νομοθετικών μέτρων τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα βοηθήσουν στη σύντομη εκδίκαση των υποθέσεων, αίρουν την καχυποψία και παύουν την αντιδικία που δηλητηριάζει τον πολιτικό βίο της χώρας».

Σύμφωνα με νέο νόμο, που θα δοθεί εντός των ημερών στη δημοσιότητα και θα αφορά πράξεις σε βαθμό κακουργήματος, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ.ά, που δεν τελούνται στα πλαίσια της εκτέλεσης υπουργικών καθηκόντων, προβλέπεται:

α. Δίωξη και ανάκριση υπό ειδικό καθεστώς, στο πλαίσιο του οποίου:

* η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργείται προσωπικά από τον έχοντα πολυετή εμπειρία κατά βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών – αν η υπόθεση είναι πολύπλοκη θα μπορούν να τη χειρίζονται περισσότεροι εισαγγελείς που θα ασχολούνται μόνο με αυτή - και θα διαρκεί μόνο δύο μήνες

* η ανάκριση θα περατώνεται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών

*η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται με απευθείας κλήση στο ακροατήριο

ekspres1_2-6-2011*δεν θα υπάρχει περιορισμός φορολογικού, τραπεζικού ή οποιουδήποτε άλλου απορρήτου για ανακριτές και εισαγγελείς, οι οποίοι θα έχουν απευθείας πρόσβαση σε κάθε σχετικό στοιχείο.

β. Διεξαγωγή δικών εξπρές οι οποίες:

α. θα διεξάγονται αμέσως μόλις η δικογραφία καταστεί «ώριμη» για το ακροατήριο για τον πολιτικό, με το χωρισμό της δικογραφίας ως προς αυτόν σε κάθε στάδιο της προδικασίας και τη συνέχιση της ανάκρισης για τους συμμέτοχους

β. δεν θα επιτρέπεται να αναβάλλονται, αλλά μόνο να διακόπτονται σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των τριών εξουσιών (εκτελεστικής, δικαστικής και νομοθετικής) ώστε να υπάρξει βελτίωση των συνθηκών για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να επιδικάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαφορές επί συμβάσεων δημοσίων έργων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις