Logo

Καταπέλτης κατά Τσοχατζόπουλου η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη



 
 

tsoxatzopoulos 11-9-2013Πλήρως αποδεδειγμένη είναι η δωροδοκία του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων...

Γεωργία Αδειλίνη.

Σε μια σκληρή αγόρευση, η κυρία Αδειλίνη, εξέφρασε την πεποίθησή της, ότι ο πρώην υπουργός όχι μόνο είναι ένοχος για τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά είχε προσχεδιάσει την πορρεία του μαύρου χρήματος από τις μίζες που έλαβε, μέσω της αγοράς ακινήτων.

«Γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων θα μετακυλήσουν τα βάρη από τις μίζες στον ελληνικό λαό, ένα λαό κατάχρεο που εμπιστεύτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη τα στοιχεία από το άνοιγμα των λογαριασμών, αλλά και την «πεποίθηση συγκατηγορουμένων του, όπως της Φρόσως Λαμπροπούλου, του Αστέριου Οικονομίδη, του Νίκου Καρατζά: "πίσω από τις εταιρείες, βρισκόταν ο πρώην υπουργός"».

«Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που του έδινε το περιβάλλον - και το διάτρητο νομικό καθεστώς - της εποχής εκείνης, και ήλθε σε συνεννόηση με εκπροσώπους όπλων, πήρε χρήματα, πολλά χρήματα (...). Του ήταν αδιάφορο το γεγονός ότι τα χρήματα που θα του έδιναν οι μεγάλες εταιρείες θα μετακυλιονταν τελικά στο κόστος της προμήθειας, στους ώμους του κατάχρεου ελληνικού λαού», τόνισε η κυρία Αδειλίνη, προκαλώντας την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου:

-Από πού προκύπτει αυτό, περενέβη, με αποτέλεσμα να δεχθεί τις νουθεσίες των υπεράσπιστών του, που του φώναξαν «σιωπή!».

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός συνέχισε να παρεμβαίνει στην αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία, ωστόσο, συνέχισε ακάθεκτη να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης.

Η εισαγγελέας ανέλυσε πώς, κατά τη γνώμη της, μεθοδεύθηκαν οι μίζες μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων - έξω από κάθε κρατικό έλεγχο, υπό την αποκλειστική ευθύνη του ΥΕΘΑ - μίλησε για τις μαρτυρίες περί «ποικιλώνυμων μεσαζόντων στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ενώ επικαλέστηκε πολλές φορές τα λεγόμενα του Νικόλαου Ζήγρα, αλλά και της πρώην συζύγου του, η οποία ανέδειξε το ρόλο του Κύπριου υπουργού Εσωτερικών Ντ. Μιχαηλίδη ως μεταφορέα βαλιτσών με μαύρο χρήμα και τελικό αποδεκτή τον Α. Τσοχατζόπουλο.

«Τις μίζες τις εισέπραττε ο Νίκος Ζήγρας, για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι αυτονόητο, ότι ούτε ο ίδιος ο Ζήγρας, ούτε οι off shore εταιρείες έχουν κάποια σχέση με τις συμβάσεις. Σχέση έχει ο Άκης Τσοχατζόπουλος», εκτίμησε η εισαγγελέας.

Για την υπόθεση της προμήθειας των πυραυλικών συστημάτων TOR M1, συνολικής αξίας 850 εκατ. δολαρίων, η εισαγγελέας υπολόγισε τη συνολική μίζα στο 10% του ποσού, δηλαδή περίπου 81 εκατ. ευρώ.

Η κα Αδειλίνη αναφθηκε και στον νόμο περί ευθύνης υππουργών, ο οποίος όπως είπε, πρέπει να αλλάξει, ώστε να μην υπάρχει δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων για τους πολιτικούς και τους απλούς πολίτες.

Περιγράφοντας τη διαφθορά ως παγκόσμιο φαινόμενο, η εισαγγελέας είπε, ακόμα, ότι είναι ντροπιαστικό για τη χώρα μας, να είναι δακτυλοδεικτούμενη ως άντρο διαφθοράς, επικαλούμενη τις υποθέσεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων από τη Siemens, την εταιρεία Chrysler και τη Glaxo. «Ο κατάλογος δεν έχει τέλος», είπε, «Ορθά θεωρείται ότι η διαφθορά αποτελεί παγκόσμια πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά».

«Γνώριζαν Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου»

Η κα Αδειλίνη εμφανίστηκε πεπεισμένη, ότι τόσο η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Βίκη Σταμάτη, όσο και η κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου, γνώριζαν την παράνομη προέλευση των χρημάτων.

Η εισαγγελέας επικαλεστηκε το ταξίδι του ζευγαριού στη Σαρδηνία και τον πολυτελή γάμο τους στο Παρίσι και υποστήριξε ότι η σύζυγος του κατηγορούμενου πρώην υπουργού γνώριζε και τους διαχειριστές του μαύρου χρήματος.

«Πώς θέλει μετά από όλα αυτά να μας πείσει η κυρία Σταμάτη ότι δεν έχει γνώση του πακτωλού των χρημάτων και της παράνομης προέλευσής τους... Οι λογαριασμοί της τροφοδοτούνταν με παράνομα έσοδα του πρώην υπουργού... Γνωρίζει ποιοι είναι οι διαχειριστές των παράνομων χρημάτων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ είπε για το ακίνητο της Αρεοπγίτου:

«Είναι εικονική η αγοραπωλησία από εταιρείες που ουσιαστικά ανήκουν στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το δάνειο και η δόση του δεν ήταν πρόβλημα. Έκλεισαν όμως οι δρόμοι εισροής μαύρου χρήματος από τις εταιρείες του Τσοχατζόπουλου. Αλλά δεν πειράζει... Το ακίνητο αυτό δεν θα επιτρέψει η ελληνική δικαιοσύνη να επιστρέψει στα χέρια της Βίκης Σταμάτη».

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή της για την Αρετή Τσοχατζόπουλου, που όπως είπε γνώριζε πως τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα στη Δεινοκράτους και στην Κεφαλληνίας που περιήλθαν στην κατοχή της ήταν παράνομα.

«Για τον λόγο αυτό και οι εικονικές συναλλαγές που έγιναν χωρίς να καταβληθεί οποιοδήποτε τίμημα, η Αρετή Τσοχατζοπούλου δεν φαίνεται να καταβάλλει τα μισθώματα για το σπίτι στη Δεινοκράτους, αφού στην πραγματικότητα από την αρχή το σπίτι είχε αγοραστεί από τον πρώην υπουργό για την κόρη του», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Η Αρετή Τσοχατζοπούλου ήταν ο τελικός αποδέκτης των ακινήτων στη Δεινοκράτους και την Κεφαλληνίας, στα οποία επενδύθηκαν τα παράνομα χρήματα, όσο και αν ισχυρίζεται ότι είχε αποστασιοποιηθεί από τον πατέρα της. Οι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν και τα παρένθετα πρόσωπα που ενεπλάκησαν είναι ενισχυτικά του άμεσου δόλου που είχε η Αρετή. Οι αγορές αυτές δεν συνάδουν με τα εισοδήματά της».

 

Ενοχή και για τους Σαχπατζίδη, Οικονομίδη

Η κυρία Αδειλίνη έκρινε επίσης «εξαιρετικά στενή τη συνεργασία» του Αστέριου Οικονομίδη (Arcon) με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο Οικονομίδης υπήρξε «αποκλειστικός κατασκευαστής», είπε σε σχέση με τα ακίνητα, ενώ εκτίμησε ότι γνώριζε την πηγή προέλευσης των χρημάτων του πρώην υπουργού.

«Το γεγονός ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος του έδωσε για ένα χρόνο το ακίνητο της Δεινοκρατους, δείχνει τον βαθμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του», επεσήμανε η εισαγγελέας, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία τους δεν σταμάτησε ούτε το 2004, όταν η δημοσιότητα ήταν πλέον αρνητική για τον πρώην υπουργό.

Ένα λάθος στο μικρό όνομα, Γιώργος, του επιχειρηματία Σαχπατζίδη, οδήγησε τη - συνήθως τυπική - κυρία Αδειλινη να κάνει σχόλιο επί προσωπικού: «συμπαθείς, πολλές φορές οι κατηγορούμενοι, αλλά υπεράνω όλων η αλήθεια», του είπε.

Όντως, δεν του χαρίστηκε στη συνέχεια, κρίνοντας ως ανεπαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσε ο αποκαλούμενος και Σάχης της Κατερινης προς το δικαστήριο. «Δεν μπόρεσε να εξηγήσει ικανοποιητικά γιατί δεν ήλθε ο ίδιος σε επαφή - αυτός, ένας έμπειρος επιχειρηματίας - με τους ξένους επενδυτές, και περιορίστηκε στη μεσολάβηση Τσοχατζόπουλου», τόνισε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για αύριο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-9-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις