Κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης αποφάσισαν να συμπτήξουν δικαστές και εισαγγελείς από τις μεγαλύτερες...
ενώσεις της χώρας. Στόχος της «κίνησης των επτά», η κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μέτρων και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου
Μια πρωτόγνωρη για τα δικαστικά δεδομένα πρωτοβουλία, που εγκαινιάζει νέα εποχή στη Δικαιοσύνη, εκδηλώνεται από τη μήτρα των συνδικαλιστικών φορέων των δικαστών. Επτά εκλεγμένοι δικαστές και εισαγγελείς των τριών μεγαλύτερων δικαστικών ενώσεων της χώρας συντονίζουν το βηματισμό τους και συγκροτούν κοινό μέτωπο για τη σύγκληση πανδικαστικής συνδιάσκεψης.
Δεν εμφανίζονται ως κήρυκες αποδόμησης των συνδικαλιστικών φορέων, αλλά αντιθέτως επιχειρούν να ξεπεράσουν την πολυδιάσπαση που επικρατεί σε επίπεδο εκπροσώπησης -σήμερα υπάρχουν 5 ξεχωριστές συνδικαλιστικές δικαστικές οργανώσεις- και να προβάλουν την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που συντείνουν στην απαξίωση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης.
«Χωρίς παρέμβαση των ίδιων των δικαστών, η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και η αναμονή τυχόν ανατροπής αυτής της κατάστασης θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε "ξαφνικό θάνατο" τύπου ΕΡΤ», αναφέρουν στο κάλεσμα που κάνουν μέσω Διαδικτύου.
Ανοιχτή πρόσκληση
Το αίτημά τους για πανδικαστική διάσκεψη υπέβαλαν πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο στα δ.σ. των ενώσεων, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Τώρα επανέρχονται, χωρίς πλέον την ομπρέλα των ενώσεων και με ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους, τους καλούν να συμμετάσχουν πρώτη φορά σε συνδιάσκεψη στις αρχές του νέου δικαστικού έτους. Πρόκειται για τους Χριστόφορο Σεβαστίδη και Χαράλαμπο Σεβαστίδη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), Βασίλη Φαϊτά και Λαμπρινή Φακίτσα από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ), Ιωάννη Παναγόπουλο από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ) -όλοι αποτελούν τη μειοψηφία στα δ.σ. των ενώσεών τους- και τους Κωνσταντίνο Σεργιώτη και Μαρία Κουβαρά.
Η κίνηση των επτά, απότοκος των καιρών της κρίσης και των μνημονιακών μέτρων που αποδομούν το κράτος δικαίου, επιδιώκει την κατάργηση των μέτρων που λαμβάνονται στο χώρο της Δικαιοσύνης και έχουν νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα.
Ως προμετωπίδα τους έχουν όχι τις περικοπές των μισθολογικών τους αποδοχών, αλλά τα ζητήματα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν τους πολίτες. «Στο χέρι μας», λένε, «είναι εάν θα επιτρέψουμε, είτε με τη μορφή της συναίνεσης είτε με τη στάση της αδιαφορίας και της μοιρολατρίας, την εξακολούθηση μιας πρακτικής που θέτει στο περιθώριο τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της».
Καυτά ζητήματα
Έτσι, στο πλαίσιο της πανδικαστικής συνδιάσκεψης -στην οποία θα καταβληθεί προσπάθεια να πάρουν μέρος και σημαντικές προσωπικότητες του νομικού κόσμου από τον ευρωπαϊκό χώρο- θα συζητηθούν θέματα όπως:
1 Η προσπάθεια «ιδιωτικοποίησης» της Δικαιοσύνης με νέους θεσμούς νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα, όπως η διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και το «plea bargain» (πρόκειται για τη δυνατότητα, όταν ομολογεί ο κατηγορούμενος, να παρακάμπτεται η ποινική δίκη και να επιβάλλει την ποινή ο εισαγγελέας), με ταυτόχρονη αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τη δικαστική εξουσία.
2 Η ραγδαία περιστολή βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
3 Ο ουσιώδης περιορισμός των αρμοδιοτήτων της δικαστικής εξουσίας (ενδικοφανείς προσφυγές κ.λπ.), με ανησυχητική διόγκωση της δυνατότητας του εκτελεστικού και διοικητικού μηχανισμού να ρυθμίζουν αποκλειστικά και κατά τρόπο απόλυτο την κοινωνική πραγματικότητα και το θεσμικό πλαίσιο.
4 Η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκφράζουν την ανησυχία ότι, με εργαλείο τη συνταγματική αναθεώρηση, θα επιδιωχθεί να στεγανοποιηθούν τα όρια κρίσης των δικαστηρίων, ώστε η Δικαιοσύνη να περιοριστεί σε ρόλο διεκπεραιωτικό και μόνο, ενώ δεν αποκλείουν και το σενάριο της κατάργησης της ισοβιότητας των δικαστών.
5 Το ασφυκτικό πειθαρχικό δίκαιο. Μέχρι σήμερα, παρά τις υπουργικές υποσχέσεις, δεν έχουν καταργηθεί οι διατάξεις που απειλούν με περικοπή μισθού τους δικαστές, οι οποίοι καθυστερούν στην έκδοση των αποφάσεων.
6 Η επιβάρυνση του έργου των δικαστών, με την ανάθεση σ' αυτούς καθηκόντων μη δικαιοδοτικού χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή σε πειθαρχικά συμβούλια δημόσιων υπαλλήλων.
7 Η μισθολογική υποβάθμιση των δικαστικών λειτουργών.
Στόχος είναι να γίνει μια ανοιχτή συζήτηση, να συνδιαμορφωθούν κοινές θέσεις που αφορούν το χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά και μορφές από κοινού δραστηριοποίησης όλων των δικαστών και να συνταχθεί ένα τελικό κείμενο-ψήφισμα, το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 17-9-2013 από directNEWS.gr πηγή:enet.gr