Μία νέα, ειδική, κατηγορία προσέθεσε το FBI στο επιτυχημένο πρόγραμμά του που φέρει την ονομασία...
"Ten Most Wanted Fugitives" ("Οι Δέκα Πιο Καταζητούμενοι Φυγάδες"), η οποία αφορά σε κυβερνοεγκληματίες και στοχεύει στην ένταση των προσπαθειών εντοπισμού σεσημασμένων χάκερ - κυβερνοεγκληματιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, έχουν εμφανιστεί σε αυτό συνολικά 494 φυγάδες, εκ των οποίων έχουν εντοπιστεί οι 463.
Κατά τη δεκαετία του 1950, η λίστα αποτελούταν, κατά κύριο λόγο, από ληστές τραπεζών, διαρρήκτες και κλέφτες αυτοκινήτων, ενώ, κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1960, μεταξύ των πρώτων 10 καταζητούμενων φυγάδων βρίσκονταν οι επαναστάτες της εποχής που θεωρούνταν υπεύθυνοι για την καταστροφή κρατικών περιουσιακών στοιχείων, για σαμποτάζ και απαγωγές.
Κάθε δεκαετία είχε και τους "ανάλογους" φυγάδες. Για παράδειγμα, τις δεκαετίες του '80 και του '90, στο πρόγραμμα του FBI "φιγουράριζαν" διεθνείς τρομοκράτες, διακινητές ναρκωτικών και άνθρωποι που είχαν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα.
Τώρα, το FBI αποφάσισε να προσθέσει στο πρόγραμμά του και μία ειδική, ξεχωριστή κατηγορία, η οποία αφορά καθαρά και μόνο σε κυβερνοεγκληματίες και φέρει την ονομασία "Cyber's Most Wanted".
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα το τοπ 10 των επικηρυγμένων κυβερνοεγκληματιών σύμφωνα με το FBI:
- Αλεξέι Μπελάν: Κατηγορείται για παραβίαση των δικτύων τριών αμερικανικών υπηρεσιών με σκοπό την κλοπή στοιχείων από βάσεις δεδομένων και πληροφοριών για εργαζομένους, που στη συνέχεια πούλησε. Η αμοιβή για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του είναι 100.000 δολάρια.
- Φαρχάν Αρσχάντ και Νουρ Αζίζ Ουντίν: Κατηγορούνται για χακάρισμα σε συστήματα τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας ζημιές ύψους 50 εκατ. δολαρίων σε εταιρείες τηλεφωνίας και άλλους οργανισμούς. (50.000 έκαστος)
- Κάρλος Ενρίκε Περέζ- Μελάρα: Είχε ιστοσελίδα «ιδιωτικού ντετέκτιβ», που υποσχόταν στους πελάτες της ότι θα τους βοηθούσε να «πιάσουν» τους άπιστους ερωτικούς συντρόφους τους. Η υπηρεσία έστελνε στους "στόχους" μία ψηφιακή κάρτα με spyware. Ακολουθούσε η υποκλοπή πληροφοριών, οι οποίες αποστέλλονταν στους πελάτες. (50.000 δολάρια)
- Αντρέι Ναμπίλεβιτς Ταάμε: Κατηγορείται για συμμετοχή σε επιχείρηση με στόχο τη διανομή κακόβουλου λογισμικού, το οποίο δρομολογούσε τους μολυσμένους υπολογιστές σε servers δόλιου περιεχομένου αντί για τους κανονικούς τους internet service providers, και στη συνέχεια σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, στο πλαίσιο μίας μεγάλης online διαφημιστικής απάτης. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την μόλυνση άνω των τεσσάρων εκατ. υπολογιστών σε πάνω από 100 χώρες (50.000 δολάρια)
- Πετέρις Σαχούροβς: Κατηγορείται για απάτη ύψους δύο εκατ. δολαρίων με πώληση μολυσμένων προγραμμάτων κυβερνοασφαλείας. (50.000 δολάρια)
- Σαϊλεσκουμάρ Π. Τζαΐν: Κατηγορείται για απάτη ύψους 100 εκατ. δολαρίων, με πώληση ψευδών προϊόντων λογισμικού σε χρήστες του Ίντερνετ σε πάνω από 60 χώρες (20.000 δολάρια)
- Μπγιορν Ντάνιελ Σουντίν: Συνεργάτης του Τζαΐν (20.000 δολάρια)
- Αρτέμ Σεμένοφ: Καταζητείται για συμμετοχή σε ανατολικοευρωπαϊκό κύκλωμα κυβερνοεγκλήματος, που δραστηριοποιείτο και στη Ν. Υόρκη. (50.000 δολάρια)
- Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Μπόμπνεφ: Κατηγορείται συμμετοχή σε σχέδιο ξεπλύματος χρημάτων, που περιελάμβανε την παραβίαση λογαριασμών μεγάλης φίρμας επενδυτικών υπηρεσιών (50.000 δολάρια)
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-11-2013 από directNEWS.gr