Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα η δίκη του πρώην υπουργού του...
ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη και ακόμη τεσσάρων ατόμων που αφορά την υπόθεση του χρηματικού ποσού το οποίο φέρεται να έλαβε ο πρώτος των κατηγορουμένων από τη μητρική εταιρεία Siemens το 1998 και το 2000.
Η δίκη είχε αρχίσει πριν από, περίπου, δυο εβδομάδες άλλα διεκόπη λόγω της αποχής των δικηγόρων που είχε εξαγγελθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αιματηρό περιστατικό με το μαχαίρωμα της γραμματέως ανακρίτριας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας ζήτησαν την αναβολή της δίκης.
Ωστόσο, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου - ήταν εισαγγελέας και στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου - ο οποίος ζήτησε τη διακοπή και όχι την αναβολή της δίκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλουν την άμεση δικαστική εκκαθάριση της υπόθεσης.
Συγκατηγορούμενοι του Τάσου Μαντέλη κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.
Βασικός ισχυρισμός του Τάσου Μαντέλη είναι ότι το επίμαχο ποσό (450.000 Γερμανικά μαρκα) δεν ήταν χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά προεκλογική χορηγία.
Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου στο υπ' αριθμ 1828/2013 παραπεμπτικό βούλευμά τους αναφέρουν ότι ο πρώην υπουργός έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων.
Το ποσό είχε εμβαστεί σε δύο δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει ο συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης με την κωδική ονομασία ROCOS.
Μέρος του ποσού διακινήθηκε μέσω τραπεζικού λογαριασμού σε Ελβετική τράπεζα της Αντωνίας Μάκρου, η οποία ισχυρίζεται τον λογαριασμό αυτό ουσιαστικά τον χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της Ηλίας Γεωργίου.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τις κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.)
Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ, λόγω κινδύνου παραγραφής, έπειτα από σχετικό αίτημα των εφετών ειδικών ανακριτών, που χειρίζονται συνολικά την υπόθεση των αποκαλούμενων «μαύρων ταμείων» της Siemens.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-11-2013 από directNEWS.gr