Logo

Στη Βουλή οι δικογραφίες για τα σκάνδαλα σε ΑΓΡΟΓΗ και ΕΟΤ



 
 

agrogi_vouli_21-6-2011Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, δύο δικογραφίες, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρη Χατζηγάκη, Κώστα Μαρκόπουλου και Άρη Σπηλιωτόπουλου.

Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία αφορά την υπόθεση 269 προσλήψεων, που έγιναν, με συνοπτικές διαδικασίες, στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., τον Αύγουστο του 2009, όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

Για την υπόθεση είχε διαταχθεί  η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (εισαγγελικής έρευνας)  από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ελένη Ράικου και ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευάγγελο Ιωαννίδη, με αφορμή καταγγελίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος επικαλέστηκε λίστες με προσλήψεις συγγενικών και φιλικών προσώπων πρώην υπουργών και στελεχών της ΝΔ, καθώς και προσώπων κοντά στο Σ. Χατζηγάκη.

Η δεύτερη δικογραφία,  είναι συμπληρωματική υπόθεσης, που αφορά ατασθαλίες στον ΕΟΤ, κατά την περίοδο 2008-2009, όταν υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού ήταν οι Κώστας Μαρκόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Η συγκεκριμένη δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και σχηματίσθηκε κατόπιν έρευνας, η οποία διενεργήθηκε με βάση δύο πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που αφορούν τη διετία 2008-2009.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε ζητήσει και ο  υπουργός  Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε ζητησει να ελεγχθούν οι αναθέσεις έργων και προμηθειών κατά τη διετία 2008-2009 που σχετίζονταν με την προβολή του Ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

eot__21-6-2011Όπως διαπίστωσαν οι  επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, κατά την επίμαχη διετία, τα ταξίδια κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ και ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο γραφείο ταξιδίων, το οποίο το 2008 έλαβε 900.000 ευρώ και τον επόμενο χρόνο 700.000 ευρώ.

Όμως, δεν αποκλείεται να πρόκειται για ταξίδια "μαϊμού" καθώς δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα παρατατικά, ώστε να αποδεικνύεται πλήρως η πραγματοποίησή τους.

Η συμπληρωματική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά ακριβώς αυτό το κομμάτι της υπόθεσης, που είναι σχετικό με πρώην προϊστάμενο του γραφείου του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη, ο οποίος στις αρχές του 2009 συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια επαναπροσλήφθηκε.

Για το σκέλος αυτό του δικαστικού φακέλου διενεργήθηκε και  Ένορκη Διοικητική Εξέταση, από την οποία φέρεται να προέκυψε ζημιά για τον  Οργανισμό, ύψους 72.000 δολαρίων, που αφορά αποδοχές  και κάλυψη ασφαλίστρων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-6-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις