Η μείωση των αποδοχών των δικαστών κατά, περίπου 60% ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά την πανδικαστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας...
που διοργάνωσαν όλες οι πανδικαστικές ενώσεις και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην παγωμένη - λόγω έλλειψης θέρμανσης - αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.
Άλλα ζητήματα που τέθηκαν από τους ομιλητές ήταν τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης καθώς και το θέμα της ασφάλειας των δικαστηρίων.
Δικαστές και εισαγγελείς κατέβηκαν από τις έδρες από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 15:00 της Τετάρτης, ωστόσο οι παρόντες στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η πανδικαστική συγκέντρωση δεν ήταν πάνω από 350.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου αναφέρθηκε στις αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας στα δικαστήρια και στις ελλείψεις, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους δικαστικούς χώρους.
Χαρακτηριστιά η κ. Θάνου είπε: «Σχεδόν καθημερινά όποιος πονηρός διάδικος επιθυμεί αναβολή της υπόθεσης του ή οποίος επιθυμεί, ακόμη και προς διασκέδασή του, να δημιουργήσει αναστάτωση, αρκείται σε ένα απλό τηλεφώνημα για δήθεν τοποθέτηση βόμβας και αμέσως γίνεται εκκένωση προς έλεγχο όλου του δικαστικού μεγάρου».
Η κ. Θάνου, επίσης:
*Υπογράμμισε ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών το 2008 οι υποθέσεις στην ανάκριση ανερχόντουσαν σε 4.500, ενώ το 2012 έφτασαν 8.500, δηλαδή αύξηση 100%, ενώ οι Εφέτες χρεώνονται πάνω από 40 υποθέσεις στα Τριμελή Κακουργημάτων και πάνω από 25 στα Πενταμελή, τη στιγμή στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητο να χρεώνεται δικαστής πάνω από 8 υποθέσεις.
*Απηύθυνε ερώτημα προς την εκτελεστική εξουσία και τους πολίτες, πως «με τέτοιες αναχρονιστικές συνθήκες εργασίας, με τέτοιες ελλείψεις υποδομών, με τόσα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και με τόσο φόρτο εργασίας θα εξασφαλίσει η Κυβέρνηση στους πολίτες ταχεία απονομή Δικαιοσύνης».
Σύμφωνα με την κ. Θάνου, η πανδικαστική συγκέντρωση τρεις στόχους: 1) Να αναδειχθούν τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, 2) Να γίνει γνωστό στους πολίτες κάτω από ποιες αναχρονιστικές συνθήκες και κάτω από πόσο βαρύ φόρτο εργασίας ασκούν τα καθήκοντα τους οι Έλληνες δικαστές και 3) να θέσουν την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, αλλά και να κρούσουν έντονα την καμπάνα ότι αν συνεχίσει να αδιαφορεί για τα σοβαρά προβλήματα της Δικαιοσύνης, πολύ σύντομα η κατάσταση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης θα είναι μη αναστρέψιμη.
Ο Ιωάννης Γράβαρης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας επισήμανε ότι: «Η Δικαιοσύνη λειτουργεί προβληματικά στη χώρα μας» και προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι ασχέτως προθέσεων, η Ιστορία μας καλεί να αναμετρηθούμε με ένα καινούργιο είδος Δικαιοσύνης. Κατά τη γνώμη μου αντίθετο με το Σύνταγμα.
Στην αναμέτρηση αυτή, όσο κι αν το έργο είναι δύσκολο, η απάντηση είναι απλή. Πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα. Πώς θα γίνει αυτό είναι μια άλλη ιστορία, πού δεν χωράει σε ένα πρωινό. Κι όσο για την έκβαση αυτού του αγώνα, του παλαιού και του νέου, τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, ο χρόνος θα το δείξει».
Η Ειρήνη Γιανναδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, είπε, μεταξύ άλλων: «Μόνο όσοι εθελοτυφλούν, δεν αναγνωρίζουν ότι τα κακώς κείμενα της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολλά και ότι διαδοχικές Κυβερνήσεις δεν πέτυχαν να τα θεραπεύσουν. Η Δικαιοσύνη στη χώρας μας δομείται με πρόχειρα, πυροσβεστικού χαρακτήρα μέτρα όταν το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις».
Η Ελληνική Πολιτεία που φέρει και τον μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης για την σημερινή κατάσταση του δικαστικού συστήματος, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να αυτοαπαλλάσσεται για το ζήτημα οργάνωσης της δικαστικής λειτουργίας και η ενίσχυση των υποδομών της δεν είναι εσωτερική υπόθεση των δικαστών. Αλλού λοιπόν πρέπει αν εστιάσει η κάθε Κυβέρνηση αν θέλει αποτελεσματική και έγκαιρη απονομή Δικαιοσύνης».
Καταλήγοντας η κ. Γιαννακάκη, όπως και άλλοι δικαστές, χαρακτήρισαν προκλητικές τις δηλώσεις του πρόεδρου της Βουλής ότι δεν γίνεται να μειωθούν οι αποδοχές των βουλευτών γιατί συνδέονται με τις αποδοχές των δικαστών. Και αυτό γιατί δίνεται η εντύπωση ότι οι αποδοχές των δικαστών είναι ίσες με αυτές των βουλευτών.
Από την πλευρά της, η κ. Θάνου διευκρίνισε, ότι ο κ. Μειμαράκης την ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι η εν λόγω δήλωσή του δεν έχει τον έννοια και τη διάθεση αντιπαράθεσης με το δικαστικό Σώμα, τις θέσεις του οποίου ασπάζεται.
Σημειώνεται, ότι στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν η βουλευτής του ΣΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-12-2013 από directNEWS.gr