Logo

Πρωτοσέλιδο στους New York Times οι μίζες των εξοπλιστικών



 
 

ypovryxia 9-2-2014Πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με θέμα τη διαφθορά στην Ελλάδα φιλοξενούν οι New York Times, με εκτενή αναφορά στις αποκαλύψεις...

του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνη Κάντα.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Τόσες πολλές μίζες, που Έλληνας αξιωματούχος δεν μπορεί να τις θυμηθεί όλες», αναφέρει ότι «Η διαφθορά ήταν τόσο αχαλίνωτη εντός του ελληνικού Πενταγώνου, που, ακόμα κι ένας σχετικά χαμηλός στην ιεραρχία αξιωματούχος μπορούσε να συγκεντρώσει 19 εκατομμύρια δολάρια, μόλις μέσα σε 5 χρόνια σε αυτή τη θέση».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο των NYT σε μετάφραση directnews.gr:

«Όταν ο Αντώνης Κάντας, ο αναπληρωτής στο εδώ (σ.τ.μ. Αθήνα) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μίλησε ενάντια στην αγορά των ακριβών γερμανικής κατασκευής αρμάτων το 2001, ένας εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας σταμάτησε στο γραφείο του για να αφήσει μια τσάντα στον καναπέ του. Περιείχε 600.000 ευρώ, περίπου 814.000 δολάρια. Άλλοι κατασκευαστές όπλων, πρόθυμοι να κάνουν προσφορές, πέρασαν επίσης, μερικοί καθοδηγώντας τον στα μέσα και στα έξω της διεθνούς τραπεζικής και στη συνέχεια εξαγοράζοντάς τον με καταθέσεις στους υπεράκτιους λογαριασμούς του.

Εκείνη την εποχή, ο κ. Κάντας, ένας νευρικός πρώην αξιωματικός του στρατού, στην πραγματικότητα δεν είχε την εξουσία να αποφασίσει σχεδόν τίποτα μόνος του. Αλλά η διαφθορά ήταν τόσο αχαλίνωτη μέσα στο ελληνικό αντίστοιχο του Πενταγώνου, που ακόμα και ένας άνθρωπος της σχετικά χαμηλής θέση του στην ιεραρχία, όπως ο ίδιος κατέθεσε πρόσφατα, ήταν σε θέση να συγκεντρώσει σχεδόν 19 εκατομμύρια δολάρια σε μόλις πέντε χρόνια στη θέση αυτή.

Οι Έλληνες είναι συνηθισμένοι σε ιστορίες διαφθοράς. Αλλά, ακόμη και αυτοί έχουν αποσβολωθεί από τις ομολογίες του κ. Κάντα, από τότε που συνελήφθη πρόσφατα, με έναν μακρύ κατάλογο κατηγοριών, όπως το ξέπλυμα χρήματος και συμπεριφορά που είναι επιζήμια για το ελληνικό κράτος. Ποτέ άλλοτε αξιωματούχος δεν άνοιξε επίσημα ένα τόσο μεγάλο παράθυρο στο τεράστιο σύστημα εξαγορών μέσα σε ένα υπουργείο της ελληνικής κυβέρνησης. Σε διάφορα σημεία, ο κ. Κάντας, ο οποίος επέστρεψε για να καταθέσει και πάλι την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στου εισαγγελείς ότι είχε πάρει τόσες πολλές δωροδοκίες που δεν θα μπορούσε να θυμηθεί τις λεπτομέρειες.

Οι ομολογίες του κ. Κάντα, οι οποίες υποκινούνται από την ελπίδα του ότι αν τα πει όλα θα δικαιούται επιείκειας βάσει ενός νέου νόμου, έχει αφήσει πολλούς Έλληνες να ελπίζουν ότι επιτέλους βλέπουν την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης κατάχρησης που συνέβαλε στη βύθιση της Ελλάδας στην τρέχουσα κρίση. Στο παρελθόν, λίγοι αξιωματούχοι έχουν καταδικαστεί για κατηγορίες σχετικές με τη διαφθορά και εκείνοι που καταδικάστηκαν, πήγαν στη φυλακή, χωρίς να πουν λέξη. Δεν υπήρχε κανένα όφελος να κάνουν διαφορετικά.

Αλλά, καθώς έρχονται στο φως λεπτομέρειες για τις παρασκηνιακές δοσοληψίες, ο κ. Κάντας τροφοδοτεί επίσης μια γενικότερη οργή εδώ, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία, η οποία έχει επιπλήξει την Ελλάδα για το οικονομικό χάος μέσα στο οποίο βρέθηκε. Η μαρτυρία του κ. Κάντα, εάν είναι ακριβής, δείχνει πώς οι κατασκευαστές όπλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Ρωσία μοίραζαν ελεύθερα μίζες, συχνά μέσω Ελλήνων αντιπροσώπων, για να πουλήσουν στην κυβέρνηση οπλισμό που μετά βίας μπορούσε να πληρώσει και που οι ειδικοί λένε ότι ήταν σε πολλές περιπτώσεις υπερκοστολογημένα και υπερτιμημένα.

nyt 9-2-2014

Τα €600,000, για παράδειγμα, αγόρασαν τη σιωπή του κ. Κάντα για τα τανκ, τα οποία κρίθηκαν ως μικρής χρησιμότητας για κάθε πολέμο που η Ελλάδα θα μπορούσε να πολεμήσει, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Π. Φράγγο, ειδικό σε θέματα ελληνικού στρατιωτού, που έχει γράψει αρκετά βιβλία για το θέμα. Η Ελλάδα αγόρασε 170 άρματα, έναντι περίπου 2,3 δισ. δολαρίων.

Αυξάνοντας τον παραλογισμό της αγοράς (σχεδόν εξ ολοκλήρου με πίστωση), το υπουργείο δεν αγόρασε σχεδόν καθόλου πυρομαχικά, είπε ο κ. Φράγγος. Αγόρασε, επίσης, μαχητικά αεροπλάνα χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα καθοδήγησης και πλήρωσε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα προβληματικά, περιβόητα υποβρύχια που δεν έχουν ακόμη τελειώσει και στέκονται σήμερα ουσιαστικά εγκαταλελειμμένα σε ένα ναυπηγείο έξω από την Αθήνα. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, όταν δεν ήταν σαφές αν η Ελλάδα θα πρέπει να πεταχτεί έξω από τη ζώνη του ευρώ και πολύ πριν είχαν τελειώσουν τα υποβρύχια, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα τελικά $407 εκατομμύρια για την πληρωμή των γερμανικών υποβρυχίων.

"Κατ' αρχάς, θα πρέπει να κατηγορήσεις το σάπιο ελληνικό σύστημα", είπε ο κ. Φράγγος. "Αλλά οι πωλητές φέρουν ένα πολύ μεγάλο μέρος (σ.τ.μ. της ευθύνης). Δωροδοκούσαν υπαλλήλους και δάνειζαν χρήματα σε μια σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα, ώστε να μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους".

Το Υπουργείο Άμυνας δεν είναι το μόνο που είναι ύποπτο ως φυτώριο διαφθοράς. Όμως, το Υπουργείο Άμυνας αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τους ερευνητές, επειδή η Ελλάδα είχε ένα τεράστιο ξέσπασμα εξοπλιστικών δαπανών μετά το 1996, όταν ενεπλάκη σε μια αψιμαχία με την Τουρκία για τις βραχονησίδες Ίμια στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ένας πρώην γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, ο Ευάγγελος Βασιλάκος, υπολόγισε ότι η Ελλάδα δαπάνησε 68 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα τα επόμενα 10 χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν δανεικά. Για να πετύχουν αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες απαιτούσαν την έγκριση των στρατιωτικών και των υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και του Κοινοβουλίου, οι έμποροι όπλων ξόδεψαν πιθανώς περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες, σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, έναν ερευνητικό δημοσιογράφο της ελληνικής εφημερίδας Καθημερινή, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για το θέμα.

Ο κ. Κάντας, είπε, δεν μπορούσε να κάνει συμφωνίες, αλλά είχε τη δύναμη να διαταράξει τις συμφωνίες, επειδή θεωρείτο γνώστης των όπλων. "Ήταν βασικά ένας σταθμός διοδίων", είπε ο κ. Τέλλογλου.

Ο κ. Φράγγος και άλλοι ειδικοί ανησυχούν, ότι η ομάδα δίωξης πίσω από τη σύλληψη του κ. Κάντα, στερείται των πόρων που χρειάζεται για να ασχοληθεί με μια διαρκώς διευρυνόμενη δεξαμενή πληροφοριών. Οι τέσσερις εισαγγελείς εργάζονται σε μια χωρίς παράθυρα τροποποιημένη αποθήκη, με τα γραφεία τους στοιβαγμένα μαζί. Η επικεφαλής της μονάδας, Ελένη Ράικου, που διορίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, καταβάλλει το αντίτιμο για την εγκατάσταση νέων πριζών και διακοπτών φωτισμού η ίδια.

Αλλά η ομάδα εμφανίζεται απτόητη. Στον απόηχο της πρώτης μαρτυρίας του κ. Κάντα, τον Δεκέμβριο, έχουν κάνει πολλές περισσότερες συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων διαφόρων γερμανικών κατασκευαστριών όπλων και ενός υπεργολάβου στη συμφωνία για τα γερμανικά υποβρύχια, ο οποίος παρείχε πρόσφατα στους εισαγγελείς, λεπτομέρειες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά περίπου 95 εκ. δολαρίων "χρήσιμων" πληρωμών.

Kantas Antonhs1a 3-2-2014Σε μια απρόσμενη τροπή, ο κ. Κάντας, 72 ετών, φαίνεται ότι "σκόνταψε" στον τραπεζίτη του, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Γιάννη Μαντζουράνη. Όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες, είπε ο κ. Μαντζουράνης, ο κ. Κάντας έφερνε δέσμες μετρητών στον τραπεζίτη του, ο οποίος πετούσε για την Ελβετία για να κάνει τις καταθέσεις, όταν είχαν συγκεντρωθεί αρκετά χρήματα ώστε το ταξίδι να αξίζει τον κόπο.

Κάποια στιγμή, ωστόσο, ο τραπεζίτης του κ. Κάντα δάνεισε €500.000, περίπου 680.000 δολάρια, από τα μετρητά του κ. Κάντα στους αντιπροσώπους του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Siemens. Στη συνέχεια, ο τραπεζίτης επέτρεψε στη Siemens, η οποία είναι υπό έρευνα για δωροδοκία υπαλλήλων σε διάφορες συμβάσεις στην Ελλάδα, να καταθέσει απευθείας χρήματα σε ελβετικό λογαριασμό του κ. Κάντα στην Dresdner Bank (σ.τ.μ. σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επρόκειτο για μίζα από τη σύμβαση επέκτασης τηλεπικοινωνιών του στρατού (ΕΡΜΗΣ 2), η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1999, επί θητείας Τσοχατζόπουλου).

Οι ερευνητές που εξέταζαν τη Siemens, βρήκαν το όνομα του κ. Κάντα σε μια λίστα ανθρώπων, στους οποίους η εταιρεία είχε στείλει χρήματα, είπε ο δικηγόρος του. Ο κ. Κάντας αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσει για την προέλευση των €500.000 στο λογαριασμό του. Αρχικά, είπε στους ανακριτές ότι ήταν από την πώληση ορισμένων έργων ζωγραφικής. Αλλά εκείνοι έκαναν έφοδο στο σπίτι του και βρήκαν στοιχεία ότι οι πίνακες ήταν στην κατοχή του από το 1980.

Σε διάφορες καταθέσεις του, μετά τη σύλληψή του, ο κ. Κάντας, ο οποίος ήταν αναπληρωτής στο τμήμα προμηθειών του υπουργείου Άμυνας, περιέγραψε ένα κουβάρι τραπεζικών λογαριασμών και offshore εταιρειών που χρησιμοποιήθηκαν για την φύλαξη των δωροδοκιών του, μία με το όνομα Kourkoumpini, όπως ένα ελληνικό γλυκό. Όταν η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ - ένας κατάλογος Ελλήνων με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς - έγινε είδηση, ο κ. Κάντας μετακίνησε γρήγορα τα περισσότερα από τα χρήματά του στη Σιγκαπούρη.

Σε κάποιο σημείο, όπως είπε, ακόμα και ο ίδιος εξεπλάγη με τα χρήματα που προσφέρονταν. Ένας αντιπρόσωπος του υποσχέθηκε "3 εκατομμύρια δολάρια ή ευρώ" για να στηρίξει την αγορά των αντιαρματικών πυραύλων, ένα ποσό που δεν μπορούσε να πιστέψει. Αλλά ο έμπορος φάνηκε συνεπής, βάζοντας ορισμένα από αυτά στους ελβετικούς λογαριασμούς του και δίνοντάς του €700.000 σε μετρητά, τα οποία έκρυψε στο υπόγειο μέχρι να μπορέσει να τα πάει στην τράπεζα.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν, ότι οι νόμοι περί επιείκειας του 2010, από τους οποίους ο κ. Κάντας ελπίζει να επωφεληθεί, τους δίνουν νέα δύναμη. Αλλά, όπως είπαν, ένα σύστημα διαπραγμάτευσης ποινών θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Συνολικά, ο κ. Κάντας παραδέχθηκε ότι έλαβε δωροδοκίες για πάνω από 12 συμβόλαια, έξι με γερμανικές εταιρείες και από δύο με Γάλλους, Φινλανδούς και Ρώσους εμπόρους όπλων. Ορισμένες εταιρείες που κατονόμασε ο κ. Κάντας, έχουν καταδικαστεί για άλλες περιπτώσεις δωροδοκίας κατά το παρελθόν. Άλλες, όμως, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα κακό. Η κατασκευάστρια των αρμάτων που αγόρασε η Ελλάδα, η Krauss-Maffei Wegmann, λέει ότι ερευνά το θέμα.

Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν όλες τις δωροδοκίες που ο κ. Κάντας παραδέχθηκε ότι έλαβε, βρήκαν ότι δεν αντιπροσώπευαν όλα τα χρήματα στους λογαριασμούς του.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο κ. Κάντας είπε ότι είχε €2.000.000 σε δωροδοκίες από τη θητεία του στο στρατό. Συν τοις άλλοις, όπως είπε στους ανακριτές, είχε επενδύσει καλά. "Θα σας το αποδείξω όταν έρθουν οι δηλώσεις από τις τράπεζες", είπε.

Ο κ. Μαντζουράνης λέει ότι ο πελάτης του, ο οποίος είναι στη φυλακή εν αναμονή της δίκης του, πληροί τα κριτήρια για επιείκεια.

Οι αξιωματούχοι των διωκτικών αρχών λένε, ότι ο κ. Κάντας γνωρίζει περισσότερα και ότι ίσως έχει περισσότερα χρήματα κρυμμένα μακριά. "Δεν μας έδωσε τίποτα που δεν ξέραμε", είπε ένας ερευνητής. "Πρέπει να μας πει για τα υπόλοιπα".».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-2-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις