Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι ξοδεύουν εκατομμύρια σε δίαιτες και στα γυμναστήρια, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς...
το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στο τι τρώμε ή πόσο ασκούμαστε, όσο στο πώς σκεφτόμαστε.
«Υπάρχει μια αδιάκοπη επικοινωνία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα μας, αλλά το μυαλό είναι το πιο σημαντικό, διότι είναι αυτό που οδηγεί τη συμπεριφορά μας», εξηγεί η Δρ. Τζάνετ Τόμσον, ειδικός σε θέματα διατροφής και άσκησης και συγγραφέας του βιβλίου «Think More, Eat Less» («Σκεφτείτε Περισσότερο, Φάτε Λιγότερο»).
Σύμφωνα με την ίδια, το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα μπερδεμένων μηνυμάτων που στέλνει ο εγκέφαλος του εκάστοτε ανθρώπου, τα οποία σαμποτάρουν τις προσπάθειες του να χάσει βάρος. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος λάβει τα μηνύματα ότι είναι «στρουμπουλός», «παχουλός» ή ότι «οι δίαιτες είναι χάσιμο χρόνου», είναι πολύ πιθανό να του "κολλήσουν".
Χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, η συναισθηματική μας σχέση με το φαγητό μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να γίνει εύκολα τοξική, με αποτέλεσμα να μην τρώμε πια μόνο όταν πεινάμε, αλλά και να μη σταματάμε να τρώμε ακόμα κι αν νιώθουμε χορτάτοι.
Σύμφωνα, ωστόσο, με τη Δρ. Τόμσον, αυτό μπορεί να αλλάξει με τη βοήθεια μίας σειράς εγκεφαλικών "ασκήσεων", οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να αδυνατίσει και να διατηρήσει το βάρος του.
Ας δούμε, όμως, αναλυτικότερα τις "ασκήσεις" που προτείνει η Δρ. Τόμσον:
- Σκεφτείτε πώς θα φαίνεστε και πώς θα αισθάνεστε έναν μήνα αφού έχετε επιτύχει το ιδανικό σας βάρος – λεπτοί και υγιείς! Τώρα, οραματιστείτε τον εαυτό σας 3 και 6 μήνες μετά.
Δεσμευτείτε να ξοδεύετε ένα λεπτό λίγο πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ και άλλο ένα λεπτό όταν ξυπνάτε κάθε πρωί οπτικοποιώντας τον εαυτό σας με τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η δημιουργία ισχυρών θετικών συναισθημάτων βοηθά στην παραγωγή εμπιστοσύνης στην ικανότητά σας να πετύχετε τους στόχους σας.
- Γράψτε σε ένα χαρτί τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε (π.χ. να χωράτε σε τζιν που είναι αρκετά νούμερα μικρότερα από αυτά που φοράτε τώρα ή να τρέξετε έναν μαραθώνιο;), αλλά και τι είστε διατεθειμένοι να κάνετε προκειμένου να φτάσετε εκεί (π.χ. «Θα τρώω λιγότερο» ή «Θα κάνω γυμναστική 5 φορές την εβδομάδα ανελλιπώς»).
Αφού πλέον έχετε ολοκληρώσει αυτό το βήμα, θα πρέπει να διαβάζετε δυνατά αυτά που γράψατε δύο φορές την ημέρα.
- Προσδιορίστε τις σκέψεις και τη συμπεριφορά που σας εμπόδιζαν να επιτύχετε τους στόχους σας στο παρελθόν.
Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που μπορεί να σας παχαίνουν (φαστ φουντ, πολύ αλκοόλ, κλπ) και, στη συνέχεια, φτιάξτε μια λίστα με εναλλακτικές συμπεριφορές που σκοπεύετε να υιοθετήσετε (πχ. προγραμματισμός των γευμάτων, κατανάλωση αλκοόλ μόνο τα Σαββατοκύριακα).
- Ξεκινήστε να κρατάτε ένα διατροφικό ημερολόγιο, στο οποίο θα γράφετε οτιδήποτε πίνετε και τρώτε.
Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του τι τρώτε και άρα να ελέγχετε καλύτερα τη διατροφή σας.
- Περάστε χρόνο με ανθρώπους που έχουν ήδη επιτύχει ή έχουν παρόμοιους στόχους με εσάς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το είδος των ατόμων με τα οποία περνάει κανείς τον χρόνο του επηρεάζει άμεσα τη στάση του απέναντι στο φαγητό.
- Τέλος, ακολουθήστε δύο απλούς κανόνες διατροφής: (α) ποτέ μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή θεραπεία και (β) φροντίστε να μην απαγορεύσετε ποτέ στον εαυτό σας να φάει κάτι συγκεκριμένο, καθώς αυτό θα σας κάνει να το επιθυμείτε ακόμα περισσότερο.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-2-2014 από directNEWS.gr