Logo

Πως να αποκτήσετε υγιείς πνεύμονες μετά το κόψιμο του τσιγάρου



 
 

lungs_heal_11-12-2010Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα είναι ένα είδους εθισμός για πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να κόψει το τσιγάρο, δυστυχώς όμως, στην πλειοψηφία τους αποτυγχάνουν.

Ακόμη κι εκείνοι που καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα, δεν γιατρεύονται αυτόματα από τις άσχημες συνέπειες που έχει προκαλέσει το τσιγάρο στον οργανισμό τους.

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρκετές από τις σωματικές μας λειτουργίες, ωστόσο οι πνεύμονές μας είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από αυτόν τον εθισμό. Παρόλα αυτά, το σώμα μας αρχίζει να “αυτοεπισκευάζεται” μόλις σταματήσουμε να καπνίζουμε.

Μελέτες έδειξαν ότι οι παλμοί της καρδιάς μας μειώνονται εντός είκοσι λεπτών από το τελευταίο τσιγάρο που καπνίσαμε. Όσο λοιπόν, το σώμα μας παίρνει τον χρόνο του για να “αυτοεπισκευαστεί”, μπορούμε κι εμείς να λάβουμε κάποια μέτρα για να ανακτήσουμε την χαμένη μας υγεία όσο πιο σύντομα γίνεται.

Προστατεύουμε τους πνεύμονές μας με σωστή διατροφή

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της υγείας μας μετά το κόψιμο του καπνίσματος, είναι να συμπεριλάβουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος,  εμπεριέχουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά και εκτός από τη διατήρηση των πνευμόνων, βοηθάνε και στην επιτάχυνση της διαδικασίας ίασής τους.

Είναι απαραίτητο να πίνουμε πολύ νερό

Προκειμένου να συνεισφέρουμε στην διαδικασία ίασης του οργανισμού μας, πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα των υγρών που πίνουμε. Το ιδανικό είναι να πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά.

Τακτική σωματική άσκηση

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πρώην καπνιστές να εντάξουν την σωματική άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα, καθώς η άσκηση βοηθάει στην επιδιόρθωση των κυττάρων που ευθύνονται για τη ζημιά στους πνεύμονές μας. Για ταχύτερα αποτελέσματα, συνιστούν να ασκούμαστε 3 με 4 φορές την εβδομάδα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις