Logo

Στο σκαμνί ξανά ο Μελισσανίδης για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων



 
 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του Βασίλη Τζήμτσου

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά θα καθίσουν την ερχόμενη Τετάρτη 26 Μαρτίου ο αδερφός του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη  και...

νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πετρελαιοειδών «Αιγαίον Όιλ», Ιάκωβος Μελισσανίδης, ο πλοίαρχος πλοίου και ο υπεύθυνος εταιρείας συμφερόντων του για υπόθεση λαθρεμπορίας από την οποία το Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε πάνω από 2.000.000 ευρώ από τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους.

Ο Ιάκωβος Μελισσανίδης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία μετά χρήσεως με σκοπό οφέλους άνω των 50.000.000 δρχ σε βάρος του Δημοσίου και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισείουν ποινές έως ισόβιας κάθειρξης.

Η υπόθεση αφορά πλαστογραφία - νόθευση που φέρεται να έκανε ο συγκατηγορούμενος του, πλοίαρχος του «Ετζίαν ΙΙΙ» ο οποίος ενέγραψε στο ημερολόγιο του πλοίου, προκειμένου να αποκρύψει ποσότητα 6.328.200 λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Ναυτιλίας) που διακινήθηκαν παράνομα μέσα στο 2001, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Από τη μη καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων το Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε 2.218.721,06 ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή ο Μελισσανίδης και οι συγκατηγορούμενοι του (σ.σ. ο πλοίαρχος και ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Ετζιάν ΙΙΙ») είχαν αθωωθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όπως είχε αποκαλύψει το directnews.gr στις 25-5-2013. (διαβάστε εδω)

Όμως τότε παρενέβη ο Εισαγγελέας της Έδρας, Αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αθώωσης των κατηγορουμένων είχαν ταχθεί ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Πλακίδας και ο Εφέτης Διβάρης, ενώ μειοψήφησε η Εφέτης Σπυριδούλα Λιάτη κρίνοντας πως πρέπει να καταδικαστούν ο πλοίαρχος Εμμανουήλ Γιαννικουρής για το κακούργημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και για ηθική αυτουργία στην πράξη οι συγκατηγορούμενοι Ιάκωβος Μελισσανίδης και Χαρίλαος Κουτσούκος.

Την ενοχή των κατηγορουμένων είχε προτείνει στην αγόρευσή του και ο Εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Ας σημειωθεί, πως η υπόθεση έφτασε σκανδαλωδώς στο ακροατήριο με καθυστέρηση 12 ετών και ενώ έχει ήδη παραγραφεί το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εισπραχθούν τα πάνω από 2.000.000 ευρώ που έχουν καταλογιστεί από το Τελωνείο στην εταιρεία πετρελαιοειδών του Μελισσανίδη.

Η δίκη είχε γίνει χωρίς την παρουσία εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να υποστηριχθούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου για την είσπραξη των δασμών και φόρων από την εταιρεία πετρελαιοειδών.

Στη βουλή το ρεπορτάζ του directnews.gr

Το ρεπορτάζ του directnews.gr για τη δίκη με καθυστέρηση 12 ετών και ενώ το αδίκημα της λαθρεμπορίας είχε παραγραφεί, έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε τότε η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης η οποία ζητούσε εξηγήσεις για τον κίνδυνο απώλειας εσόδων από το Ελληνικό Δημόσιο.

Τελικά μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Π. Μπρακουμάτσου, οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο ανώτερο δικαστήριο, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Ο Εισαγγελικός λειτουργός ζητά να κηρυχθούν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισείουν ποινές έως ισόβιας κάθειρξης.

Το σκεπτικό του Εισαγγελέα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Π. Μπρακουμάτσος στο σκεπτικό του επισημαίνει τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά, τα οποία φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψιν τους οι δικαστές που τους αθώωσαν:

Αν ισχύει ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου πλοιάρχου, ότι το πλοίο είχε βλάβη στην αντλία καυσίμων και ότι δεν έγινε λαθρεμπορία, τότε θα έπρεπε αρμόδια Επιτροπή να παραστεί στην αποκατάσταση των βλαβών και τη μεταφορά των πετρελαίων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Οι κατηγορούμενοι δεν δικαιολόγησαν με παραστατικά τους εφοδιασμούς, παρά το γεγονός ότι ο τότε Διευθυντής του Ε' Τελωνείου Πειραιά Ευστάθιος Κατσάς τα είχε ζητήσει επανειλημμένα.

Ως προς τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου πλοιάρχου, ότι υπήρξε βλάβη στην αντλία καυσίμων και ότι είχε πάει συνεργείο επισκευών για την επιδιόρθωση της βλάβης, ο κ. Μπρακουμάτσος τονίζει, ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά δεν διαπίστωσε ποτέ τις εν λόγω εργασίες, ενώ ούτε και το συγκεκριμένο συνεργείο επισκευών προχώρησε σε τιμολόγηση των συγκεκριμένων εργασιών.

Ως προς τον έτερο ισχυρισμό του κατηγορούμενου πλοιάρχου του πλοίου «Ετζίαν ΙΙΙ», ότι το καράβι είχε κραδασμούς, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι δεν είχε αναγραφεί στο ημερολόγιο του πλοίου. Έγινε προσθήκη σε μεταγενέστερο χρόνο από τον καπετάνιο, υποστηρίζει ο κ. Μπρακουμάτσος, αιτιολογώντας έτσι την πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Η υπόθεση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά και την εξιχνίαση του κυκλώματος διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και πάλι στον Πειραιά, από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ Γιώργο Σπανό ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί.

Υπενθυμίζεται πως και πριν από 15 χρόνια ανάλογες υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και ειδικότερα τα δικαστήρια του Πειραιά.

Τότε κατηγορούμενος ήταν ο πατέρας του Γιώργου Σπανού, Μιχάλης ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις για λαθρεμπόριο εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου που διακινήθηκαν παράνομα στην εσωτερική αγορά με τη μέθοδο των εικονικών εφοδιασμών ποντοπόρων πλοίων. Τα αφορολόγητα ναυτιλιακά καύσιμα δεν δόθηκαν ποτέ στα πλοία αλλά κατέληξαν παράνομα στην εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ζημιωθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη δασμοφοροδιαφυγή. Ο Μ. Σπανός έχει αποφυλακιστεί προκειμένου να εκτίσει τις ποινές «κατ' οίκον».

Αντίθετα ο αδερφός του Ιάκωβου, Δημήτρης Μελισσανίδης που επίσης είχε προφυλακιστεί για υπόθεση λαθρεμπορίας με το τέχνασμα των εικονικών εφοδιασμών ποντοπόρων πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα την ίδια χρονική περίοδο, τελικά αθωώθηκε στο ακροατήριο.

*Η φωτογραφία προέρχεται από τα εγκαίνια του «Μελισσανιδείου Μελάθρου» και σε αυτήν εικονίζονται οι (από αριστερά) Πάρις Κουκουλόπουλος, Αντώνης Σαμαράς, Ιάκωβος και Δημήτριος Μελισσανίδης, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων και ο Γεώργιος Τανιμανίδης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-3-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις