Logo

Facebook: Εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών



 
 

facebook_13-7-2011Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών, αποτελεί το Facebook, που με αυξανόμενη συχνότητα ανταποκρίνεται στις κλήσεις των διαφόρων υπηρεσιών να δώσει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία χρηστών του, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι αρχές στις ΗΠΑ έχουν κάνει ρουτίνα την έκδοση ενταλμάτων έρευνας στο Facebook.

Από έρευνα στην νομική βάση δεδομένων Westlaw, από το 2008, ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν εγκρίνει περίπου 25 εντάλματα έρευνας λογαριασμών του Facebook.

Με τα εντάλματα ζητούνταν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως μηνύματα, ανανεώσεις του status, σύνδεσμοι σε φωτογραφίες και βίντεο, ημερολόγια των event στα οποία έχουν λάβει ή θα λάβουν μέρος οι χρήστες, αναρτήσεις (posts) στον τοίχο (wall) του προφίλ τους και αιτήματα φιλίας που έχουν απορρίψει.

Στις υπηρεσίες που έχουν ζητήσει την έκδοση των ενταλμάτων περιλαμβάνονται το FBI, η DEA (δίωξη ναρκωτικών) και η ICE (δίωξη λαθρομεταναστών), για ποικίλες υποθέσεις, από εμπρησμούς μέχρι βιασμούς ή τρομοκρατία.

Τα εντάλματα ζητούν από το Facebook τα “Neoprint” και “Photoprint” των χρηστών. Πρόκειται για όρους, με τους οποίους περιγράφονται “πακέτα” πληροφοριών του προφίλ και των φωτογραφιών, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στους χρήστες.

Τις σχετικές φόρμες με την συγκεκριμένη ορολογία που επιτρέπει στις αρχές να υποβάλουν σαφή και συγκεκριμένα αιτήματα, φέρεται να τις έχει συντάξει το ίδιο το Facebook.

Έτσι, μόνο από την έρευνα στο Westlaw προέκυψε ότι από την αρχή του 2011 εκδόθηκαν 11 εντάλματα, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2010.

Ο ακριβής συνολικός αριθμός είναι δύσκολο να υπολογιστεί και το Facebook αρνείται να τον αποκαλύψει.

Μέχρι στιγμής, κανένα ένταλμα έρευνας δεν έχει προσβληθεί για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, οι αμερικανοί συνταγματολόγοι λένε ότι αυτό συμβαίνει κυρίως διότι οι χρήστες που έγιναν αντικείμενο της έρευνας – για να μην αναφέρουμε και τους φίλους τους που ελέγχθηκαν “παρεμπιπτόντως” - είχαν πλήρη άγνοια.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, ούτε το Facebook ούτε οι διωκτικές αρχές είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν τον χρήστη ότι γίνεται έρευνα σε βάρος του, παρά την υποχρέωση των αρχών να γνωστοποιούν τα στοιχεία μιας υπόθεσης στους κατηγορουμένους.

Ωστόσο, άλλες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter, έχουν την πολιτική να ενημερώνουν τους χρήστες τους όταν οι αρχές ζητούν πληροφορίες για το προφίλ τους.

Το Twitter, μάλιστα, πέτυχε τον περασμένο Ιανουάριο να ακυρώσει διαταγή με την οποία δικαστής στη Βιρτζίνια του απαγόρευε να ενημερώσει χρήστη του ότι η κυβέρνηση ζητούσε τα στοιχεία του.

Αντιθέτως, το Facebook, έχει να επιδείξει αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες απέφυγε να ενημερώσει τους χρήστες του.

Οι έρευνες στη δημοφιλή υπηρεσία δημιουργούν μείζον ζήτημα για την προστασία των χρηστών από την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-7-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις