Ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, που βρέθηκε νεκρός στο κελί του, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη...
στις φυλακές Μαλανδρίνου, έφερε μώλωπες όταν έφτασε στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Αλβανός βαρυποινίτης δεν προσδιίρισε ο ίδιος πως δημιουργήθηκαν οι μώλωπες, ενώ δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του, ενώ παραδόθηκε ήδη στην Αστυνομία, το βίντεο από την κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κελί του.
Σημειώνεται, ότι στον ιστότοπο Athens Indymedia, καταγγέλθηκε χθες ο ξυλοδαρμός του βαρυποινίτη κατά τη διάρκεια της μεταγωγής του από τις φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά και όταν έφτασε στις φυλακές Νιγρίτας.
Αναλυτικά, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:
«Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες, (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας. Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.
Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατος του.
Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του Διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης»
Δελτίο Τύπου για τον θάνατο του Ιλία Καρέλι εξέδωσε η ομοσπονδία σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδος, εκφράζοντας συλληπητήρια στην οικογένειά του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου ο οποίος την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια την ζωή του αείμνηστου Συνάδελφού μας Γεωργίου Τσιρώνη.
Ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα.
Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές.
Επίσης, η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης.
Προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας, μας επιβάλλει μαζί με την λύπη μας για αυτό καθ' αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος.
Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο.
Ο συ μισείς, ετέρω μη ποιήσης".
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-3-2014 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Νεκρός στο κελί του ο βαρυποινίτης που σκότωσε τον υπαρχιφύλακα στο Μαλανδρίνο