Logo

Τα ... μυστήρια των απολύσεων της οδού Μιχαλακοπούλου



 
 

apolyseis_13-12-2010Το… μυστήριο της απόλυσης των 20 δημοσιογράφων του Βήματος τελέστηκε και  ολοκληρώθηκε σήμερα σε πολλαπλά σημεία της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Στο κτίριο του ΔΟΛ στην Μιχαλακοπούλου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην οδό Ακαδημίας και στα σπίτια αρκετών εκ των απολυθέντων, όπου δικαστικοί επιμελητές τους χτύπησαν την πόρτα για να τους επιδώσουν τις εξώδικες δηλώσεις για την καταγγελία της σύμβασής τους.

Οι απολύσεις βαπτίστηκαν «αποχωρήσεις» με… νονό τον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη, όπως προκύπτει από επιστολή του. Ευτυχείς… γονείς στα βαφτίσια των 20 αποχωρήσεων η ΕΣΗΕΑ που δεν ψήφισε απεργία στο ΔΟΛ και οι μη αποχωρήσαντες εργαζόμενοι του Βήματος οι οποίοι εξέδωσαν ένα ψήφισμα – δώρο στην εργοδοσία και συνέχισαν την εργασία τους επαναπαυόμενοι στις υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά :

Ο κ. Ψυχάρης αποφασισμένος να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της σύμπνοιας μεταξύ των εργαζομένων, οι οποίοι την πρώτη φορά που ανακοινώθηκαν απολύσεις αντέδρασαν δυναμικά, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Αρπάχτηκε από μια φράση που υπήρχε στο ψήφισμα που εξέδωσαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι – επρόκειτο για κάλεσμα προς τους αναγνώστες να μην διαβάσουν το Βήμα, αποστροφή που αφαιρέθηκε σχεδόν αμέσως- και δημιούργησε ολόκληρο θέμα.

Συγκεκριμένα,  ο Στ. Ψυχάρης  με επιστολή του προς τους εργαζομένους προαναγγέλλει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα και στρέφεται κατά του συντάκτη του ψηφίσματος, δηλαδή κατά του εκλεγμένου εκπροσώπου των δημοσιογράφων του Βήματος.

Αυτό ήταν! Το μήνυμα ελήφθη και η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων του Βήματος, αφού «ξεπέταξε» το θέμα των απολύσεων ψηφίζοντας στα γρήγορα πρόταση για διεξαγωγή 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά για την άλλη εβδομάδα (!) μπήκε στο ψητό…

Εγκάλεσε πολλαπλώς τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των δημοσιογράφων και ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στην αποδοκιμασία των προτροπών προς τους αναγνώστες να μην αγοράσουν το Βήμα της Κυριακής και τα άλλα έντυπα του ΔΟΛ.

Όσο για αποδοκιμασία των απολύσεων, ούτε λόγος να γίνεται…

Για την πληρότητα της πληροφόρησης παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του Στ. Ψυχάρη και όλο το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των συντακτών του Βήματος:

Επιστολή Στ. Ψυχάρη 

Αγαπητοί συνεργάτες,

Τις δύσκολες και κρίσιμες αυτές ώρες απευθύνομαι προς όλους σας διότι πρέπει να διαλυθούν ορισμένες ύπουλες διαδόσεις.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξαμε όλοι μάρτυρες της προσπάθειας να μειωθεί η κυκλοφορία του Βήματος με σύνθημα το οποίο περιελήφθη σε – υποτίθεται – ψήφισμά σας! Ο συντάκτης και διακινητής του συνθήματος οφείλει να εξηγήσει τα όσα διέπραξε. Τα αρμόδια όργανα και η Δικαιοσύνη θα ασχοληθούν με την πρωτοφανή αυτή απόπειρα εξαπατήσεως.

Είναι φανερόν ότι, με αφορμή τις αποχωρήσεις ορισμένων συντακτών, επιχειρείται υπονόμευση του Βήματος η οποία μόνο ως συντονισμένη προσπάθεια εξυπηρετήσεως άλλων συμφερόντων μπορεί να εξηγηθεί.

Σε καμία εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικό σταθμό (όλοι ξέρετε τι εννοώ) δεν εκηρύχθη απεργία για απολύσεις. Μόνο στο Βήμα έσπευσαν να κηρύξουν απεργία πριν καν γίνουν απολύσεις.

Εν συνεχεία την ανεκάλεσαν ζητώντας μου να μην επιδοθούν καταγγελίες συμβάσεως εργασίας, με την δήλωσή τους ότι θα εξευρεθεί λύση εντός της παρελθούσης εβδομάδας. Συμφωνήσαμε αλλά η εβδομάδα παρήλθε χωρίς να απαντήσουν σε επιστολή που τους έστειλα από την περασμένη Δευτέρα.

Όλα αυτά δημιούργησαν στο Βήμα μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και ανησυχίας η οποία δεν μπορούσε να παραταθεί, έπρεπε η κατάσταση να ξεκαθαρίσει αμέσως. Γι’ αυτό η διεύθυνση του Βήματος έλαβε εντολή να προχωρήσει σε όλες τις αποχωρήσεις συντακτών αμέσως και δια μιας.

Έτσι αποχωρούν 20 συντάκτες οι οποίοι επελέγησαν με κριτήρια κοινωνικά αλλά και δημοσιογραφικά. Σε κάθε περίπτωση κατεβλήθη προσπάθεια να είναι οι λιγότεροι δυνατόν.

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σας γνωρίζω όλους και με γνωρίζετε καλά. Σας διαβεβαιώνω ότι το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το Βήμα έχει κλείσει οριστικά.

Ελπίζω να τερματιστεί αμέσως και η προσπάθεια υπονομεύσεως που θα οδηγούσε μαθηματικά σε λύση επώδυνη αλλά αναπόφευκτη.

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Συντακτών της εφημερίδας "Το Βήμα"

 

ΑΘΗΝΑ 13.12.2010

 

 Η γενική συνέλευση των συντακτών της εφημ. «ΤΟ ΒΗΜΑ» συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, με μοναδικό θέμα την ανάκληση των απολύσεων 20 συναδέλφων μας.

Γενική είναι η εκτίμηση όλων των συναδέλφων στην συνέλευση ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, το κόστος της οικονομικής κρίσης, ούτε τις εσφαλμένες επιλογές των επιχειρήσεων του Τύπου. Ως εκ τούτου επαναβεβαιώνεται το αίτημα για ανάκληση όλων των απολύσεων.

Με αυτό το δεδομένο η γενική συνέλευση αποφάσισε τα εξής:

 -Ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ να επεκτείνεται τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την ερχόμενη εβδομάδα, προκηρύσσοντας επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έως ότου ανακληθούν οι απολύσεις που πλήττουν τον κλάδο.

-Με δεδομένη την ανησυχία των εργαζομένων στο «ΒΗΜΑ» - μετά την ανάκληση της ημερήσιας έκδοσης  - δηλώνουμε αντίθετοι με οποιαδήποτε απόλυση είτε τεχνικών είτε άλλων ειδικοτήτων, που απασχολούνται στην έκδοση της εφημερίδος.

 -Επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας στην ΕΣΗΕΑ, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ιδιοκτητών για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και ζητούμε – μέσω αυτής  – να διασφαλισθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των προηγουμένων συμβάσεων.

 -Με συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζουμε τις προτροπές προς τους αναγνώστες, «να μην αγοράζουν «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» καθώς και τα άλλα έντυπα του ΔΟΛ», που υπήρξαν στο διαδίκτυο τον προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Χαρακτηρίζουμε ως προβοκάτσια όσα εμφανίσθηκαν με την μορφή αφίσας, e- mail και «ενημερωτικών αναρτήσεων Internet», τις προηγούμενες ημέρες και καταδικάζουμε, όποιους βρίσκονται πίσω από αυτά.

 -Δηλώνουμε ότι ο εκλεγμένος εκπρόσωπός μας και η ΕΣΗΕΑ, είναι οι μόνοι που μας εκπροσωπούν και συνεπώς η διοίκηση και η διεύθυνση της εφημερίδας, οφείλει να τους ενημερώνει για τις εξελίξεις που μας αφορούν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις