Logo

Ναρκισσισμός και ματαιοδοξία



 
 

narcissism_14-12-2010«Εδώ έχω μία ρυτίδα», «Το δέρμα μου σε αυτή την περιοχή έχει χάσει την ελαστικότητά του» -για κάποιες γυναίκες, αυτά είναι απλά μέρος της φυσικής διαδικασίας της γήρανσης. Για άλλες όμως, ένα πρόσωπο ή μία σιλουέτα που είναι λιγότερο από αψεγάδιαστα, μπορεί να τους επιφέρει μεγάλο άγχος, κατάθλιψη και εμμονή.

Ο πλαστικός χειρούργος Dr. Robert Tornambe εξηγεί την διαφορά ανάμεσα στην υγιή ματαιοδοξία και τον ναρκισσισμό:

Οι περισσότεροι πλαστικοί χειρούργοι αναπτύσσουμε ένα είδος έκτης αίσθησης όταν συζητάμε με νέους ασθενείς. Βλέπουμε τη γλώσσα του σώματός τους, το πόσο άνετοι φαίνονται, πόσο πρόθυμοι είναι να συζητήσουν τις ελπίδες και τους φόβους τους και το πόσο ρεαλιστικές είναι προσδοκίες τους. Κάποιες συγκεκριμένες φράσεις-κλειδιά μαρτυρούν ότι ο ασθενής μπορεί να χρειάζεται περισσότερο τη βοήθεια ενός ικανού ψυχολόγου παρά ενός πλαστικού χειρούργου.

 

 

«Πρέπει να το κάνω. Πρέπει να κάνω αυτή την επέμβαση». Κάθε φορά που ακούω αυτή την πρόταση, εξηγώ ευγενικά ότι η αισθητική χειρουργική είναι καθαρά θέμα επιλογής για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν κρίνεται απαραίτητη από ιατρικής μεριάς. Κανείς δεν θα πεθάνει αν δεν κάνει μία επέμβαση αυτού του είδους. 

Στο σημείο αυτό λοιπόν, ψάχνω για στοιχεία που να δείχνουν αν ο/η ασθενής πάσχει από κατάθλιψη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το παραδέχονται εξαρχής, επομένως προσπαθώ να κάνω τον εκάστοτε ασθενή να καταλάβει ότι μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη και του ξεκαθαρίζω ότι εγώ δεν πρόκειται να τον χειρουργήσω αν δεν επισκεφτεί πρώτα κάποιον ειδικό.

«Θέλω να δείχνω νέα και πάλι, όπως όταν ήμουν στην εφηβεία». Το να έχει κανείς μη ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με το τι μπορεί να του προσφέρει μία αισθητική επέμβαση, είναι ένα κλασσικό δείγμα ναρκισσισμού. Είναι επίσης, ένα από τα πιο κοινά σχόλια που ακούω από ασθενείς που ευελπιστούν η επέμβαση να τους αφαιρέσει ολόκληρες δεκαετίες από πάνω τους. Ασφαλώς και όλοι μας θα θέλαμε να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω, αλλά το να μοιάζουμε με σχολιαρόπαιδο ενώ τα εγγόνια μας πάνε στο Πανεπιστήμιο, είναι κάτι που είναι απλά αδύνατον να γίνει.

Ένα απλό βήμα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να καλλιεργήσουμε την υγιή ματαιοδοξία, είναι να αντιληφθούμε την αντίδρασή μας σε κάποιο κοπλιμέντο που μας κάνουν. Θα πρέπει να πούμε ένα απλό “Ευχαριστώ” αντί να αντιδράσουμε αρνητικά, όπως πχ “Αυτή την παλιατζούρα; Την πήρα στις εκπτώσεις”. Αν κάποιος μας πει ότι τα μαλλιά μας είναι όμορφα ή ότι τα ρούχα μας είναι πολύ ωραία, σημαίνει ότι παρατήρησε την προσπάθεια που καταβάλαμε για την εμφάνισή μας. Η υγιής ματαιοδοξία σημαίνει ότι εκτιμάμε το γεγονός ότι μας προσέχουν, ενώ ο ναρκισσισμός σημαίνει ότι περιμένουμε να μας προσέξουν επειδή είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι  ότι μας αξίζει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις