Logo

Διαφωνίες για τη φοροκάρτα



 
 

forocarta_14-12-2010Εμμένει στη θέσπιση της «φοροκάρτας» το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων...

που έκρουσε τον... κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση σειράς ατομικών στοιχείων των πολιτών, όπως αυτά τα οποία σχετίζονται με ζητήματα υγείας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή καταναλωτικών συνηθειών.

Το υπουργείο, ωστόσο, όπως φαίνεται από σχετική ανακοίνωσή του, φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές με βάση τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τις οποίες έχει κατατάξει σε δύο κατηγορίες:στις άμεσα εφαρμοστέες και στις υπό συζήτηση και διερεύνηση.

Ειδικότερα, στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι επισημάνσεις της Αρχής για την τήρηση της νομιμότητας, οι οποίες ανακοινώνεται ότι έχουν ήδη ενσωματωθεί από την αρμόδια γενική γραμματεία στους σχεδιασμούς για την έκδοση «ηλεκτρονικής κάρτας συναλλαγών» ή αλλιώς «φοροκάρτας».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται λόγος για «ορισμένες απλές, αλλά ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση της κάρτας» που θέτει με τη γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και προστίθεται ότι «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη συμπεριλάβει τους στόχους αυτούς στο σχεδιασμό της κάρτας και εργάζεται προκειμένου να περιληφθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στην υλοποίηση

Το υπουργείο, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, έχει ήδη αποφασίσει να θεσπίσει τη φοροκάρτα με νόμο, όπως ζητεί η Αρχή και όχι με υπουργική πράξη όπως σχεδίαζε αρχικά.Μάλιστα, υπόσχεται ότι η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει διατάξεις για τη διασφάλιση της ανωνυμίας και την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας κατά τη χρήση και την εφαρμογή της «φοροκάρτας».

Στη δεύτερη κατηγορία έχουν περιληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών οι υποδείξεις – προτάσεις της Αρχης Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που θα ελεχθούν περαιτέρω ως προς τη λειτουργικότητά τους και τις ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχουν σε συνδυασμό με το κόστος τους και τον χρόνο που απαιτείται για την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις της Αρχής που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή που αφορά το διαχωρισμό του ελέγχου του ΦΠΑ, από την « ηλεκτρονική κάρτα συναλλαγών», και την κατάθεση των συναλλαγών του πολίτη μόνο στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε επεξεργασία τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις