Logo

Πνευματικά δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο και στο Διαδίκτυο



 
 

pneumatika_diadiktio_14-12-2010Δημοσιογράφοι με αναγνωρισμένο το πνευματικό δικαίωμα επί του έργου τους τόσο στον πραγματικό κόσμο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όσο και στην εικονική διάσταση του Διαδικτύου. Ψηφιακοποίηση του δημοσιογραφικού έργου υπό την προϋπόθεση της λήψης άδειας από το δημοσιογράφο και της αμοιβής του….

Εικόνες από το μέλλον; Όχι. Είναι η εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών στη δημοσιογραφία και στη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων, έννοια άγνωστη για τους Έλληνες δημοσιογράφους που δοκιμάζονται από τα χρονίζοντα προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου τα οποία επιτείνονται από τη συνεχώς αυξανόμενη διάδοση του Διαδικτύου στη χώρα μας.

Τα ζητήματα που αφορούν την δημοσιογραφία στο Ίντερνετ, συζητήθηκαν σε διήμερο συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη- διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ), με τη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας -Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ)- με θέμα «Πνευματικά δικαιώματα στο ψηφιακό περιβάλλον: μια δίκαιη συμφωνία για τους δημοσιογράφους»

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, τις οποίες άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Αrne Konig, αναλύθηκαν από τους ομιλητές ενώπιον 50 συνέδρων οι νέες συνθήκες, που διαμορφώνονται από το Διαδίκτυο και τις απαιτήσεις των χρηστών του, για τους δημοσιογράφους, τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων τους και το ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου, που θα περιληφθούν σε οδηγό της ΕΟΔ, περιλαμβάνονται διάφορα ζητήματα όπως:

-Τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Πρόκειται για ηθικά και οικονομικά δικαιώματα που η αυστηρή προστασία τους, ιδιαίτερα σε όσες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται, είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της ποιότητας του δημοσιογραφικού έργου. Η αρχή της προστασίας των δημοσιογραφικών πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να εφαρμόζεται χωρίς εξαίρεση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα οποία περιλαμβάνονται και εκείνα στα οποία η παραγωγή των ειδήσεων γίνεται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο.

-Τα ηθικά δικαιώματα των δημοσιογράφων. Στο ψηφιακό περιβάλλον επιβάλλεται η επιπλέον προστασία για τη διατήρηση ιδιαίτερα εκείνων των δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με την πατρότητα και την ακεραιότητα του δημοσιογραφικού έργου.

-Το δικαίωμα διαπραγμάτευσης των δημοσιογράφων. Οι ασκούντες τη δημοσιογραφία πρέπει να έχουν τη δυνατότητα διατήρησης των πνευματικών τους δικαιωμάτων και έτσι να μπορούν να προβαίνουν σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών.

-Αυτοαπασχολούμενοι δημοσιογράφοι. Είναι δικαίωμά τους η ένταξή τους σε Ενώσεις, ώστε να απολαμβάνουν τα ωφελήματα συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μην εργάζονται υπό το καθεστώς καταχρηστικών συμφωνιών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις