Logo

Ελεύθεροι με όρους δύο πρώην διευθυντές Εξοπλισμών για το σκάνδαλο στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος»



 
 

yetha 29-4-2014Ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή διαφθοράς, δύο πρώην διευθυντές Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ...

που κατηγορούνται για τις προμήθειες του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος».

Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή της Δ/νσης Εξοπλισμών, Γιώργο Κολλίρη, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και τον διάδοχό του, Ευάγγελο Βασιλάκο, ο οποίος αφέθηκε επίσης ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Οι δύο κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στον ανακριτή, Κώστα Σαριώτη, που χειρίζεται την έρευνα για τις συμβάσεις του επίμαχου προγράμματος και σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν την κατηγορία της απιστίας που τους αποδίδεται.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ζημίωσαν το Δημόσιο κατά τουλάχιστον 48 εκ. ευρώ, υπογράφοντας το 2001 τη σύμβαση προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης, από την εταιρεία Sonak του συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Πρόκειται για πρόγραμμα που αποκαλείται και «ηλεκτρονικός πόλεμος» πρόγραμμα, καθώς είχε τη δυνατότητα να υποκλέπτει επικοινωνίες του εχθρού και να δημιουργεί αντίμετρα.

Η επίμαχη σύμβαση συνολικού ύψους σχεδόν 72 εκ. ευρώ, υπεγράφη επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, όμως, παρά το γεγονός, ότι που με την υπογραφή της δόθηκε ως προκαταβολή το 50% του ποσού, η σύμβαση ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Ο Γ. Κολλίρης κατηγορείται, ότι παράνομα δεν απέκλεισε την Sonak από τον σχετικό διαγωνισμό και ειδικότερα πως «προέβη στην ως άνω ενέργεια, παρά το ότι η εταιρία Sonak ΑΕΒΕ είχε παραβεί τον όρο που προέβλεπε ότι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι με δικές τους δαπάνες να προσκομίσουν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων τα προσφερόμενα στη τεχνική τους προσφορά ανεξάρτητα ολοκληρωμένα συστήματα παρεμβολής και ακρόασης, και ότι η μη διάθεση για δοκιμές πεδίου των ολοκληρωμένων συστημάτων αποτελεί λόγο μη περαιτέρω αξιολόγησης και απόρριψης της προσφοράς...».

Κατά το κατηγορητήριο, «όπως προκύπτει από το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που επέβλεψε τις δοκιμές πεδίου, που έλαβαν χώρα κατά το διάστημα από 10-9-2001 έως 15-9-2001, η εταιρία προσκόμισε σύστημα κατώτερο του προσφερόμενου και σε χαρακτηριστικά και σε δυνατότητες και κατά συνέπεια, κατ΄ εφαρμογή του ως άνω όρου, θα έπρεπε να μην αξιολογηθεί η προσφορά και να απορριφθεί». Επιπλέον, «το σύστημα παρεμβολής που πρόσφερε η εταιρία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου, ήτοι προ της υπογραφής της σύμβασης, και ειδικότερα δεν επιτεύχθηκαν τα αποτελέσματα σύμφωνα με το σκοπό των σεναρίων...».

Σε ό,τι αφορά τον Ευ. Βασιλάκο, που διαδέχθηκε τον Γ. Κολλίρη στη Δ/νση Εξοπλισμών, κατηγορείται ότι ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο «με την έκδοση παραγγελίας περί διακοπής των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που είχε συσταθεί με έγγραφο του γενικού γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφορούσε στη διενέργεια διαπραγματεύσεων με την εταιρία Sonak και τη χωρίς βλάβη του δημοσίου συμφέροντος αμοιβαία συμφωνία και καθορισμό των θεμάτων σχετικά με την τρίτη κατά σειρά δοκιμή των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου...».

Άμεσο αποτέλεσμα της ενέργειάς του, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο σε βάρος του, ήταν «να ματαιωθούν οι τρίτες δοκιμές και αντί να διαπιστωθεί η -δεδομένη- πλήρης αδυναμία της αντισυμβαλλόμενης εταιρίας να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με τα υλικά με τις συμφωνημένες ιδιότητες και δυνατότητες, να καταστεί το Ελληνικό Δημόσιο υπερήμερο ως προς τις υποχρεώσεις του ως δανειστής και να ματαιωθεί η σχετική δυνατότητα του τελευταίου να κηρύξει την εταιρία έκπτωτη από τη σύμβαση...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βασιλάκος υποστήριξε στην απολογία του, ότι είχε προτείνει την τροποποίηση της σύμβασης, δίνοντας τη δυνατότητα μιας ακόμη δοκιμής, έπειτα από άλλες δύο αποτυχημένες που είχαν προηγηθεί, με ταυτόχρονη κήρυξη του μειοδότη -αν αποτύγχανε- ως έκπτωτου. Όμως, όπως είπε, δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία αφού κάτι τέτοιο μπορούσε να γίνει βάση της σύμβασης, μόνο αν καθυστερούσε να παραδώσει υλικά.

Για την ίδια υπόθεση έχουν κληθεί να απολογηθούν, εντός των επόμενων ημερών, ο ιδιοκτήτης της Sonak Θωμάς Λιακουνάκος και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ηλίας Αρκουμανέας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-4-2014 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Στον ανακριτή ο Θ. Λιακουνάκος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ηλεκτρονικός Πόλεμος»


Τελευταίες Ειδήσεις