Logo

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στην υγεία



 
 

divorse_probs_14-12-2010Μέχρι στιγμής, όλοι γνωρίζαμε ότι ένα διαζύγιο μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία μας. Ωστόσο, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το διαζύγιο επηρεάζει τους άντρες και τις γυναίκες με τελείως διαφορετικό τρόπο:

Καρδιοπάθειες

Οι μελέτες δείχνουν ότι το διαζύγιο επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα όμως με τις στατιστικές, αυτοί που κινδυνεύουνε περισσότερο είναι οι γυναίκες και όχι οι άντρες.

Μία έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Τέξας και συμπεριελάμβανε 9.500 ανθρώπους, έδειξε ότι μέχρι την ηλικία των 60, το 33% των διαζευγμένων γυναικών διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακά προβλήματα σε αντίθεση με το 21% των παντρεμένων γυναικών.

Ο καθηγητής Mark Hayward, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, πιστεύει ότι οι γυναίκες -ηλικίας από 40 ετών και άνω-, είναι πιο ευάλωτες μετά από ένα διαζύγιο κι αυτό επειδή, σε αυτές τις ηλικίες, παρατηρείται πτώση των προστατευτικών για την καρδιά τους, οιστρογόνων.

Κατάθλιψη και αλκοολισμός

Ένα διαζύγιο έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των αντρών και των γυναικών. Μερικές μελέτες ωστόσο, καταδεικνύουν ότι οι άντρες υποφέρουν περισσότερο.

Έρευνα έδειξε ότι οι διαζευγμένοι άντρες –ακόμα και όσοι βρίσκονται σε διάσταση-, έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια –σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι άντρες είναι συχνά συναισθηματικά απροετοίμαστοι για έναν χωρισμό, ενώ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια του χωρισμού.

Κακή διατροφή και άσκηση

Προς όχι και τόσο μεγάλη έκπληξη, οι διαζευγμένοι άντρες τείνουν να ακολουθούν χειρότερες διατροφικές συνήθειες συγκριτικά με τις διαζευγμένες γυναίκες. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η έρευνα της Εφημερίδας της Επιδημιολογίας και Υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές, οι άντρες που έχουν πάρει διαζύγιο τείνουν να είναι περισσότερο γυμνασμένοι. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μίλησαν με 9.000 άντρες που βρίσκονταν στην ηλικία των 40 και έμαθαν ότι οι διαζευγμένοι άντρες προσέχουν περισσότερο την σωματική τους διάπλαση.

Άνοια

Οι διαζευγμένες γυναίκες και άντρες που παρέμειναν ελεύθεροι μετά το διαζύγιο, είχαν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάθουν άνοια, σύμφωνα πάλι με Σουηδούς ερευνητές.

Διάρκεια ζωής

Είναι γνωστό ότι τα παντρεμένα ζευγάρια ζουν περίπου 7 χρόνια περισσότερο από τους ανθρώπους που είναι ελεύθεροι.

Σύμφωνα όμως με έρευνες, ακόμα κι αν δεν μένουμε για καιρό μόνοι μας μετά από έναν χωρισμό, το διαζύγιο θεωρείται ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής μας μέχρι και 3 χρόνια.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις