Logo

Η Σουηδία "μπλόκαρε" την αποφυλάκιση του Mr WikiLeaks !



 
 

asanz_14-12-2010Κρατούμενος παραμένει ο Τζούλιαν Ασάνζ παρά την απόφαση βρετανικού δικαστηρίου με την οποία διατάσσονταν η αποφυλάκιση του  με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 235.790 ευρώ και άλλους περιοριστικούς όρους.

Η παράταση της κράτησης του ιδρυτή του WikiLeaks δεν οφείλεται στην αδυναμία του να καταβάλλει το ποσό της εγγύησης ή στην άρνησή του να τηρήσει τα κατά γενική ομολογία αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και η υποχρέωσή του να φορά μια ηλεκτρονική ετικέτα εντοπισμού!

 Αντιθέτως, αιτία για αυτή τη δυσμενή για τον ιδρυτή του αποκαλυπτικού ιστότοπου εξέλιξη είναι η έφεση που άσκησαν οι σουηδικές αρχές, οι οποίες στρέφονται κατά της απόφασης με την οποία διατάχθηκε η υπό όρους αναστολή της κράτησης του Ασάνζ μέχρι να εκδικαστεί, στις 11 Ιανουαρίου 2011, η αίτηση για την έκδοσή του ή μη στη Σουηδία. 

Η είδηση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να κρατείται έγινε γνωστή λίγο πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποφυλάκισης και επιβεβαιώθηκε από τον δικαστή Χάουαρντ Ριντλ, ο οποίος δήλωσε ότι ο εκζητούμενος από τις σουηδικές αρχές παραμένει υπό κράτηση μέχρι να εκδικαστεί η ασκηθείσα έφεση,  μέσα στις προσεχείς 48 ώρες, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Λίγο πριν ο δικαστής Χάουαρντ Ριντλ είχε δεχθεί το αίτημα του 39χρονου Αυστραλού αποφασίζοντας ότι σε αντικατάσταση της κράτησης ο εκζητούμενος θα πρέπει:

*Να καταβάλλει εγγύηση το ύψος της οποίας προσδιορίζεται στα 235.790 ευρώ

*Να παραμείνει εντός της Βρετανίας, παραδίδοντας στις  αρχές το διαβατήριό του

*Να κατοικεί σε συγκεκριμένη διεύθυνση στο Σάσεξ και να φορά την ειδική ηλεκτρονική ετικέτα που δίνει στις αρχές τη δυνατότητα να εντοπίζουν που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή

*Να δίνει παρών κάθε βράδυ στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Έξω από το δικαστήριο Ουέστμινστερ , κατά τη συζήτηση της αίτησης, βρίσκονταν πολλοί υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ που ζητούσαν την αποφυλάκισή του. Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρχαν και αρκετοί διάσημοι, όπως ο σκηνοθέτης Μάικλ Μούρ. Ο τελευταίος, μάλιστα, πρόσφερε 20 χιλιάδες λίρες για την χρηματική εγγύηση, ενώ και άλλοι δήλωσαν πρόθυμοι να συνεισφέρουν ώστε να συγκεντρωθεί το επίμαχο ποσό.

Ο ίδιος ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε : «Οι πεποιθήσεις μου παραμένουν ακλόνητες. Μένω πιστός στα ιδανικά μου, όπως τα έχω εκφράσει. Κάνω έκκληση στον κόσμο να προστατεύσει το έργο μου και τους ανθρώπους μου από αυτές τις παράνομες και ανήθικες επιθέσεις

Υπενθυμίζεται, η Σουηδία ζητεί την έκδοση του 39χρονου, που έχει προκαλέσει τη μήνι των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή το WikiLeaks αποκάλυψε απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής διπλωματίας, για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο ίδιος ο Τζ. Ασάνζ αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2010 από directNEWS


Τελευταίες Ειδήσεις