Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις αρμόδιες αρχές, ενόψει του νέου δικαστικού έτους, οπότε αναμένεται η έναρξη σημαντικών...
δικών για υποθέσεις σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια. Υποθέσεις που ερευνήθηκαν, κυρίως, από ειδικούς ανακριτές και βρίσκονται σε ώριμο στάδιο προς εκδίκαση, ενώ για ορισμένες από αυτές «τρέχουν» και τα 18μηνα προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων.
Η ανησυχία των δικαστικών αρχών για τη διεξαγωγή τουλάχιστον πέντε δικών, επικεντρώνεται στην έλλειψη κατάλληλων χώρων, δηλαδή δικαστικών αιθουσών.
Ειδικά στο Εφετείο της Αθήνας οι υπάρχουσες αίθουσες είναι ελάχιστες και το πρόβλημα οξύτατο. Ήδη, για την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής, για την οποία καταβάλλεται εργώδης προσπάθεια να ξεκινήσει τον προσεχή Νοέμβριο, αναζητείται χώρος και καθώς δικαστική αίθουσα που να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας τέτοιας δίκης δεν υπάρχει, εντείνονται οι διεργασίες για διαμόρφωση νέας αίθουσας, πίσω από το κτίριο του Εφετείου της Αθήνας, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η νέα αίθουσα που αναμένεται να διαμορφωθεί ειδικά για τη δίκη της Χ.Α. θα είναι μεγάλης χωρητικότητας, αφού στο εδώλιο εκτιμάται ότι θα καθίσουν συνολικά περισσότεροι από πενήντα κατηγορούμενοι. Οι συνήγοροί τους, που υπολογίζονται περί τους εκατό, είναι μία ακόμα παράμετρος δυσκολίας, ενώ η παρουσία των εκπροσώπων του Τύπου και η κάλυψή της αποτελούν πονοκέφαλο για τις δικαστικές αρχές. Σημειώνεται, ότι η δίκη αυτή, που θα είναι η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για εγκληματικές δράσεις «ναζιστικού τύπου» μεταπολεμικά, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνον των ελληνικών αλλά και δεκάδων διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Ωστόσο, για άλλες μεγάλες δίκες που πρόκειται να ξεκινήσουν με το νέο δικαστικό έτος δεν υπάρχουν προς το παρόν κατάλληλες αίθουσες και αναφερόμαστε σε διαδικασίες που εκτιμάται πως θα κρατήσουν μήνες, όπως η δίκη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των συγκατηγορουμένων του για τη υπόθεση της Proton Bank. Η δίκη αυτή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου, καθώς η αίτηση αναίρεσης του βουλεύματος που παρέπεμψε τους εμπλεκομένους στο ακροατήριο δεν έγινε δεκτή στον Αρειο Πάγο.
Πέραν της δίκης για την Proton Bank, μια ακόμα υπόθεση οικονομικού σκανδάλου πρόκειται να εκδικαστεί, για την οποία επίσης οι αρχές αναζητούν δικαστική αίθουσα. Πρόκειται για τη δίκη με κατηγορούμενους τους υπευθύνους των δύο εταιρειών Energa και Hellas Power η οποία ξεκινά -και αυτή- με το νέο δικαστικό έτος μετά την απόρριψη από το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου της αίτησης αναίρεσης που είχε υποβληθεί.
Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο ξεκινά σε δεύτερο βαθμό η δίκη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του, η οποία επίσης αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν και είναι πολυπρόσωπη από πλευράς κατηγορουμένων και δικηγόρων. Και για τη δίκη αυτή αναζητείται αίθουσα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι η ειδική αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου είχε διεξαχθεί η εν λόγω δίκη σε πρώτο βαθμό. Και βέβαια, δικαστικές αίθουσες αναζητούνται και για άλλες δίκες όπως οι υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και για δέκα δίκες που διεξάγονται μεν αλλά με βραδύτατους ρυθμούς λόγω έλλειψης αιθουσών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη που εκδικάζεται... όποτε υπάρχει διαθέσιμη αίθουσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη δίκη με κατηγορουμένους υπαλλήλους του ΙΚΑ που διεξάγεται πάνω από ένα χρόνο, ενώ ακόμα δεν έχει δρομολογηθεί η «μεγάλη» δίκη της υπόθεσης Siemens και αυτή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Οι «άστεγες δίκες», όπως τις αποκαλούν χαρακτηριστικά, είναι μια εμφατική απόδειξη, όπως δήλωσε στην «Κ» ανώτατος δικαστικός, «των τεράστιων προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-8-2014 από directNEWS.gr πηγή: Η Καθημερινή