Logo

Το άγχος έχει... και τα καλά του



 
 

Stressed_goodhealth_20-12-2010Υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε σίγουροι σε αυτή τη ζωή, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό υγείας Κάρολ Τζέι Σκοτ: «Τον θάνατο, τους φόρους και το άγχος».

Μπορεί φυσικά  το χρόνιο άγχος να κάνει κακό στο σώμα μας - αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, παχυσαρκίας και καρκίνου του στήθους-, απ’ ό,τι φαίνεται όμως, σε μικρές δόσεις, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το βραχυπρόθεσμο άγχος ενεργοποιεί την παραγωγή προστατευτικών χημικών και αυξάνει την δραστηριότητα εκείνων των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.

Στην ουσία, είναι σαν να έχουμε ένα δικό μας, προσωπικό, “συνεργείο επισκευών.”«Μία έκρηξη άγχους, κινητοποιεί γρήγορα αυτό το “συνεργείο” στις πληγείσες περιοχές που έχουν ανάγκη από βοήθεια», εξηγεί ο Firdaus Dhabhar –διευθυντής ερευνών στο τμήμα Υγείας και Άγχους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

 Tο αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ότι ο εγκέφαλος και το σώμα μας παίρνουν ώθηση.

Μελέτες δείχνουν ότι το βραχυπρόθεσμο άγχος δυναμώνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και μπορεί να μας προστατεύσει ακόμα και από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Το κλειδί φυσικά, είναι η ισορροπία. Χωρίς καθόλου άγχος, μπορούμε να βαρεθούμε εύκολα και να μην έχουμε κίνητρα. Από την άλλη, αν έχουμε πολύ άγχος, μπορεί και να αρρωστήσουμε. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχουμε το “θερμόμετρο” του άγχους μας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 20-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις