Logo

Το μικροτσίπ που θα δώσει πίσω το φως στους ασθενείς που πάσχουν από τύφλωση



 
 

bionic_eyes_21-12-2010Τυφλοί Βρετανοί ασθενείς θα είναι οι πρώτοι στον κόσμο που θα βάλουν μέσω χειρουργικής επέμβασης μόνιμα “βιονικά” μάτια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να δουν για πρώτη φορά.

Το επαναστατικό μικροτσίπ δοκιμάστηκε φέτος για πρώτη φορά σε τρείς Γερμανούς ασθενείς και τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς ένας εκ των τριών ασθενών κατάφερε να δει το χαμόγελο της φίλης του για πρώτη φορά, ενώ ο άλλος μπόρεσε να διαβάσει το όνομά του.

Τα τσιπς αφαιρέθηκαν από τους ασθενείς μετά από τρείς μήνες. Ωστόσο, οι γιατροί του νοσοκομείου King’s College στο Λονδίνο, σχεδιάζουν τώρα την μελλοντική, μόνιμη εμφύτευσή τους, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν μία καινούρια επίστρωση, η οποία είναι ασφαλέστερη για μόνιμη χρήση.

Το νοσοκομείο θα ξεκινήσει να δοκιμάζει το μικροσκοπικό τσιπ τον Μάρτιο του 2011 και είναι το ένα εκ των δύο Βρετανικών κέντρων που προσλαμβάνει άτομα, τα οποία θα ειδικεύονται στην εμφύτευση του συγκεκριμένου μικροτσίπ -το οποίο χαρακτηρίστηκε ως “άκρως εντυπωσιακό” από τους εμπειρογνώμονες.

Το μικροτσίπ αυτό, περιλαμβάνει 1.500 αισθητήρες φωτός, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να αντικαθιστούν εκείνους του αμφιβληστροειδή χιτώνα. Οι αισθητήρες φωτός που υπάρχουν στον αμφιβληστροειδή,  στην πιο κοινή μορφή ασθένειας των ματιών -την μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια- παύουν να “λειτουργούν”, καθώς καταστρέφεται σταδιακά ο φωτοευαίσθητος αμφιβληστροειδής στο πίσω μέρος του ματιού, προκαλώντας τύφλωση.

Το μικροτσίπ έχει πλάτος τριών χιλιοστών, ενώ είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες οι οποίοι ενεργοποιούν έναν ηλεκτρονικό παλμό. Ο παλμός αυτός διεγείρει τα νεύρα που οδηγούν προς τον εγκέφαλο, επιτρέποντας έτσι στους ασθενείς να βλέπουν μια τραχιά ασπρόμαυρη εικόνα.

Ο χειρούργος Τιμ Τζάκσον, ο οποίος θα είναι επικεφαλής των δοκιμών στο νοσοκομείο King’s College δήλωσε: «Τα αποτελέσματα που κατάφερε η γερμανική ομάδα, αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας τεχνητής όρασης, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από κάποια ανίατη ασθένεια των ματιών. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία εξαιρετικά συναρπαστική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις