Logo

''Μουμιοποιημένο'' δάσος ανακάλυψαν επιστήμονες σε νησί της Αρκτικής !



 
 

wood_fossil_22-12-2010Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα αρχαίο, "μουμιοποιημένο" δάσος, γεμάτο με καλοδιατηρημένους κορμούς, φύλλα και σπόρους στην Καναδική Αρκτική.

Η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία είναι πλέον ξηρή και παγωμένη, περιβάλλεται από παγετώνες και είναι τελείως άδενδρη, με μόνη εξαίρεση μερικά δέντρα-νάνους.

Το δάσος ανακαλύφθηκε πρόσφατα από μία ερευνητική ομάδα, η οποία ξεκίνησε την αποστολή της μετά από μία εκπληκτική ιστορία που άκουσε από δασοφύλακες, σύμφωνα με την οποία το έδαφος στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν γεμάτο κορμούς δέντρων,πολύ μεγαλύτερων από αυτούς των δέντρων-νάνων που υπάρχουν στην περιοχή.

 

«Υπάρχουν παντού κορμοί δέντρων», δήλωσε ο Τζόελ Μπάρκερ, περιβαλλοντικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Οχάιο και επικεφαλής της έρευνας για το "μουμιοποιημένο" δάσος. «Είναι τόσοι πολλοί, που είναι πραγματικά δύσκολο να μην σκοντάψεις επάνω τους».

 

Οι δασοφύλακες δεν είχαν ιδέα τι ήταν, αλλά ο Μπάρκερ υποψιαζόταν ότι οι κορμοί πρέπει να ήταν αρκετών εκατομμυρίων ετών.

Όταν ο Μπάρκερ και οι συνάδελφοί του ανακάλυψαν από πού προέρχονταν οι σκόρπιοι κορμοί -από μία πλαγιά που είχε διαβρωθεί από ένα ποτάμι-, έσκαψαν και βρήκαν ακόμα περισσότερους κορμούς, καθώς και φύλλα και σπόρους.

«Όταν αρχίσαμε να βγάζουμε τα φύλλα από το έδαφος, η όλη κατάσταση ήταν σουρεαλιστική. Να ξέρεις ότι είναι εκατομμυρίων ετών και να μπορείς να τα κρατάς στα χέρια σου», δήλωσε ο Μπάρκερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ένωσης Γεωφυσικής που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.

Τα μουμιοποιημένα δέντρα διατηρήθηκαν σε άριστη κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, επειδή θάφτηκαν έγκαιρα από τις κατολισθήσεις που γίνονταν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να μείνουν προστατευμένα από τον αέρα και το νερό –στοιχεία που επιταχύνουν τη διαδικασία της αποσύνθεσης.

Μελετώντας τους κορμούς, τα φύλλα και τους σπόρους που βρήκαν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν μερικά είδη δέντρων, όπως πεύκα, σημύδες και ερυρθρελάτες, ενώ κατάφεραν να χρονολογήσουν το δάσος μεταξύ δέκα και δύο εκατομμυρίων ετών.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 22-12-2010 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις