Logo

Φυλάκιση 4 ετών για λαθρεμπόριο τσιγάρων στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΕΚΑΠ 
 

sekap 26-2-2015Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης για λαθρεμπόριο τσιγάρων κάθισαν οι Νίκος Παπάς και Ιωάννης Ζήνας, πρώην διευθυντής και πρώην διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ. Συγκατηγορούμενοί τους ήταν ο Κ.Π., εκπρόσωπος...

offshore εταιρείας που ενεπλάκη στην υπόθεση ως αγοραστής και ο Π. Ε. ναυτιλιακός πράκτορας.

Αθώοι κρίθηκαν οι Παπάς και Π.Ε. ενώ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ ο καθένας, οι Ζήνας και Κ.Π.  

Το κατηγορητήριο αφορούσε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που τελέσθηκε το 2009 και στην οποία ενεπλάκησαν τα πρώην Διευθυντικά στελέχη της συνεταιριστικής τότε καπνοβιομηχανίας από την οποία το δημόσιο απώλεσε δασμούς ύψους 19,5 εκατ ευρώ. Στη θέση του κατηγορουμένου μαζί με τα δύο πρώην διευθυντικά στελέχη βρέθηκαν ο Κ.Π., εκπρόσωπος offshore εταιρίας που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση ως αγοραστής και ο Π. Ε. ναυτιλιακός πράκτορας.

Η κατηγορία που αντιμετώπισαν οι εμπλεκόμενοι ήταν κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση λαθρεμπορία τσιγάρων με τη χρήση τεχνασμάτων. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το thrakitoday, η πολύκροτη υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Από την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την οποία εκπροσωπούσε ο Κ.Π. Ωστόσο και ενώ, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, φαίνεται πως τα τσιγάρα κατέληξαν τελικώς στην Αίγυπτο, στη συνέχεια εντοπίστηκαν πάνω στο πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας.

Η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για τρεις εκ των κατηγορουμένων

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν τελωνειακοί και υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε  την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, ήτοι του κ. Παπά, του κ. Ζήνα αλλά και του Κ.Π.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό η μεταφορά των τσιγάρων ήταν εικονική ενώ η υπεράκτια εταιρεία ήταν ανύπαρκτη, καθώς άλλαζε συνεχώς διευθύνσεις.

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το ΣΔΟΕ καθώς και το πόρισμα που συντάχθηκε για να προσθέσει ότι το  δικαστήριο δεν πρέπει να ασχοληθεί με τη νομιμοφάνεια και το εάν δηλαδή προκύπτει από τα παραστατικά πως έφτασαν οι ποσότητες των τσιγάρων στην Αίγυπτο, αλλά στο γεγονός πως στη συνέχεια εντοπίστηκαν σε πλοία με λαθραία.

Στην αγόρευσή της στάθηκε ιδιαίτερα στα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι και τόνισε ότι από την  όλη υπόθεση ζημιώθηκε το δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι θα έπρεπε να βρίσκονται και άλλα στελέχη κατηγορούμενα ενώ ανέφερε πως η offshore εταιρία που αγόρασε τα τσιγάρα, ήταν "επινόημα" των κατηγορούμενων μιας και εμφανίζεται λίγο καιρό πριν την συναλλαγή της με τη ΣΕΚΑΠ.

Αθώοι δήλωσαν οι κατηγορούμενοι

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που εκπροσωπήθηκαν από συνολικά 6 συνηγόρους,  ζήτησαν να αθωωθούν, υποστηρίζοντας πως δεν προκύπτουν σε βάρος τους στοιχεία ούτε είχαν οικονομικά οφέλη από την όλη υπόθεση, ενώ η υπεράσπιση χαρακτήρισε επιφανειακό τον έλεγχο του ΣΔΟΕ  και πρόχειρο το πόρισμα. 

Το δικαστήριο μετά από διακοπή μιας ώρας κήρυξε αθώο, λόγω αμφιβολιών τον κ. Παπά και τον ναυτιλιακό πράκτορα για τον οποίο δεν προέκυψε η οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση και έκρινε ενόχους τον κ. Ζήνα και τον Κ.Π. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνταν οι εμπλεκόμενοι τελέσθηκε το 2009, βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης για πλημμέλεια και όχι για κακούργημα όπως ισχύει πλέον για αντίστοιχου μεγέθους αδικήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-2-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις