Logo

Κατάθεση Όσβαλντ: Συνήθης πρακτική να μην τηρούνται οι κανονισμοί για τα εμβάσματα στην Ελβετία



 
 

osvald 7-4-2015Πέντε ώρες διήρκησε η κατάθεση του Γαλλοελβετού τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, που ερευνά μίζες για την προμήθεια των αντιαεροπορικών τύπου ASRAD από τη γερμανική εταιρία STN ATLAS. Ο Όσβαλντ, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο "κλειδί", τόσο στην υπόθεση των εξοπλιστικών...

όσο και το σκάνδαλο της Siemens, συνελήφθη στο Άμπου Ντάμπι μετά από διεθνές ένταλμα που εξέδωσαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στέλεχος στη Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP Paribas, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς (Siemens και υποβρύχια) και οι ανακριτικές αρχές ελπίζουν ότι θα αποτελέσει σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη διαδρομή του "μαύρου χρήματος" των παράνομων προμηθειών, αν αποφασίσει να μιλήσει.

Στην σημερινή του κατάθεση, ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ δεν είπε πολλά, αν και "θυμήθηκε" ότι βοήθησε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, να βγάλει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσό, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν πολιτικό πρόσωπο και ότι αυτή είναι η μόνη του εμπλοκή με τις επίμαχες υποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για μίζες, παραδέχθηκε ωστόσο, ότι συχνά δεν τηρούνταν κατά γράμμα οι κανονισμοί για τα εμβάσματα που έφταναν στην Ελβετία. Αυτό αποτελούσε "μία συνήθη διαδικασία" και ήταν σε γνώση των προϊσταμένων του, είπε.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης υποστήριξε ότι δεν έχει στα χέρια του λίστα Ελλήνων καταθετών, αλλά ότι μια τέτοια λίστα κατείχε ο υφιστάμενός του, Φάνης Λυγινός, ο οποίος καταζητείται από τις ελληνικές αρχές.

Για τους κατηγορουμένους στην υπόθεση των αντιαεροπορικών ASRAD, ο Όσβαλντ φέρεται να είπε ότι θυμάται κάποια από τα ονόματα, αλλά δήλωσε αδυναμία να επιβεβαιώσει τους λογαρισμούς που του επεδείχθηκαν.

Τις επόμενες ημέρες, ο Όσβαλντ θα κληθεί να απολογηθεί για την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-4-2015 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Συνελήφθη ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ - Πρόσωπο «κλειδί» για εξοπλιστικά και Siemens


Τελευταίες Ειδήσεις