Πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν τα επεισόδια που έγιναν χθες στα Εξάρχεια, αλλά και η συνεχιζόμενη κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου και οι προκλήσεις από τους αντιεξουσιαστές. Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα των καταλήψεων, ο αναπληρωτής υπουργός...
Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σχολίασε ότι «όταν σε μια μεσαίου μεγέθους κατάληψη δεν πάρεις ήπια μέτρα, θα διογκωθεί και θα πάρεις πιο σκληρά μέτρα, αλλά αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης». «Μπαίνουμε σε μια διελκυστίνδα για κάθε τι που δεν αρέσει στον κόσμο να γίνεται μια κατάληψη».
Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν θα λύσει μόνη της η αστυνομία το πρόβλημα με τα επεισόδια και τις καταλήψεις μια ημέρα μετά τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας με αντιεξουσιαστές να γράφουν συνθήματα στη Βουλή και να καίνε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια.
Αναρωτήθηκε, επίσης, «γιατί οι πρυτάνεις δεν κάνουν περιφρούρηση; που έχουν εξαφανιστεί οι φοιτητικές νεολαίες;».
Ερωτηθείς γιατί δεν παρενέβη η αστυνομία το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ο υπουργός απάντησε ότι «η αστυνομία παρενέβη, έγιναν συλλήψεις» προσθέτοντας ότι «τα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα όπως είναι τα Εξάρχεια και τα συνθήματα αυτά έχουν να κάνουν με όλη την μεταπολίτευση». «Τι θα λυνόταν από μια επιχείρηση στα Εξάρχεια; Σαράντα χρόνια καίγονταν» συμπλήρωσε.
Για τη στάση των αντεξουσιαστών υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει όριο από την άλλη πλευρά. Σεβασμός δεν υπάρχει; Αύριο τι θα κάνουν, θα κόψουν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη;».
Κάλεσε δικαστικές αρχές, αστυνομία, πρυτανικές αρχές «να δούμε τι στάθμιση έχει ο καθένας στα θέματα αυτά» ενώ απαντώντας στο γιατί δεν έγινε επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της Νομικής είπε ότι «σταθμίσαμε ότι δεν άξιζε να κάνουμε τέτοια επέμβαση γιατί εκείνη την ώρα είχε "πάρει φωτιά" όλη η χώρα αν και πιεστήκαμε από τις δικαστικές αρχές».
«Πού είναι τα όρια παρέμβασης αστυνομίας, δικαστικών αρχών, ακαδημαϊκής κοινότητας;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Απαντώντας, μάλιστα, στο αν πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις δήλωσε ότι «η θεωρία των παραιτήσεων δεν έχει νόημα» και ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας.
Ο Ν. Βούτσης
Στα επεισόδια αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Πανούση, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα σοβαρά επεισόδια είπε ότι «προβληματιζόμαστε από όσα γίνονται αλλά δεν έχουν το εύρος και το βάθος του παρελθόντος. Υπάρχει μια ανάσα ταυτόχρονα στον κόσμο που ζει σε ένα πλαίσιο πιο δημοκρατικό».
Νωρίτερα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) μίλησε για ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ό,τι αφορά στις καταστροφές και τους εμπρησμούς που γίνονται κάθε ημέρα στην Αθήνα. Ένταση δημιουργήθηκε και από την ανακοίνωση του κ. Βούτση ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα παραμείνει τελικά στο υπουργείο Εσωτερικών και δεν θα «μεταστεγαστεί» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Τι είναι το υπουργείο; Ο φούρνος του Χότζα;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ επί του νομοσχεδίου για τις φυλακές Βασίλης Κικίλιας και ανέφερε δεικτικά ότι το επόμενο που θα δούμε θα είναι η κατάργηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Βοηθούν άλλωστε τα όσα γίνονται κάθε βράδυ με τους τρομοκράτες και τους κουκουλοφόρους που τους δίνετε πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης» δήλωσε ο κ. Κικίλιας προκαλώντας αναταραχή στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο ο κ. Κικίλιας εξακολούθησε στους ίδιους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα ζητήματα υγείας αποφυλακίζει τρομοκράτες τους οποίους μετατρέπει σε λαϊκούς αγωνιστές.
Έξαλλη η Βασιλική Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ) κατηγόρησε τον κ. Κικίλια ότι προπαγανδίζει την τρομολαγνεία και ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της επιτροπής.
Η παρέμβαση της δεν έκρυψε τη φόρα του βουλευτή της ΝΔ που επέμεινε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «συνδιαλέγεται με τρομοκράτες».
ΑΝAΡΤΗΘΗΚΕ 8-4-2015 από directNEWS.gr πηγή:Ημερησία
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 08/04/15 από directNEWS.gr