Logo

Προφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Αιμίλιος Κοτσώνης για τους δύο τόνους ηρωΐνης του Noor 1 
 

noor1 25-5-2015Προφυλακιστέος κρίθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας Πειραιά Μαρίας Σκάρπου και του εισαγγελέα, ο επιχειρηματίας και πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης, που κατηγορείται για την υπόθεση εισαγωγής στην Ελλάδα...

τον Ιούνιο του 2014, δύο τόνων ηρωΐνης από τον Περσικό κόλπο με το πλοίο Noor 1.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ενώ αρχικά είχε εξεταστεί ως μάρτυρας.

Στη συνέχεια, όμως, η σύζυγος του πλοιοκτήτη του Noor1 έδωσε συμπληρωματική απολογία, με την οποία εμφάνισε τον Αιμίλιο Κοτσώνη ως το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από το ταξίδι του πλοίου με την τεράστια ποσότητα ηρωΐνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα. Η ίδια δικαιολόγησε τις καθυστερημένες καταγγελίες της λέγοντας πως ο επιχειρηματίας τη διαβεβαίωνε ότι θα τη βοηθούσε να ξεμπλέξει με την υπόθεση αν κρατούσε το στόμα της κλειστό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αιμίλιος Κοτσώνης φέρεται ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής εικονικής εταιρείας, με έδρα το εμιράτο Σάρζα που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 με σκοπό τη διακίνηση δύο τόνων ηρωΐνης.

Στη δικογρφία περιλαμβάνονται δύο ακόμα καταθέσεις που αφορούν τον επιχειρηματία Αμίλιο Κοτσώνη και είχε δημοσιοποιήσει το "Το Βήμα".

Τη μία είχε δώσει ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος αναφέρθηκε σε πληροφορίες που είχε εξ αρχής για τον τρόπο χρηματοδότησης της ηρωίνης και τα οποία «ταυτοποίησε» πρόσφατα με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και ποδοσφαιρικό παράγοντα.

Όπως κατέθεσε, «από πηγή που είχε η υπηρεσία μας για την υπόθεση της διακίνησης των δύο τόνων ηρωίνης περιήλθαν πληροφορίες ότι είχε συσταθεί εταιρεία διαχείρισης πλοίων με την ονομασία «Arab Waves» με έδρα free zone της Hamriyah στο εμιράτο της Σάρζα (σ.σ. στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της εν λόγω διακίνησης. Κατόπιν του με αριθμό πρωτοκόλλου 164/31.3.2015 εγγράφου σας σε εκτέλεση αυτού επικοινωνήσαμε με την ελληνική πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι αιτούμενοι σχετικές πληροφορίες».

Όπως σημειώνεται, στη συνέχεια της κατάθεσης του αξιωματικού του Λιμενικού «από το έγγραφο-απάντηση προκύπτει ότι η εταιρεία αυτή συστάθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2013, διάρκειας ισχύος ενός έτους έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2014, με αντικείμενο δραστηριότητας τη διαχείριση και ναύλωση πλοίων. Σημειώνω ότι κάθε εταιρεία με αυτό το αντικείμενο δραστηριότητας προκειμένου να λειτουργήσει κατά το σκοπό της πρέπει να έχει σχετικά έγγραφα τεκμηρίωσης συμμόρφωσης, σύμβαση διαχείρισης τουλάχιστον ενός πλοίου και κατάσταση προσωπικού τα οποία θα πρέπει, για να λειτουργήσει, να καταθέσει στην αρχή που εκδίδει τη σχετική άδεια. Από τις πληροφορίες μας η εν λόγω εταιρεία ουδέποτε είχε προβεί σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει σύμφωνα με το σκοπό της. Επίσης σας εγχειρίζω έγγραφο που περιήλθε στην υπηρεσία μου κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, όπου λίγες ημέρες μετά την κατάσχεση της ηρωίνης από το πλοίο "Noor 1" και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2014, φαίνεται να έχει γίνει ενημέρωση των στοιχείων της εν λόγω εταιρείας και αφαιρέθηκαν από το σχετικό site όλα τα δεδομένα της, ακόμη και η επωνυμία της».

Στοιχεία για το ρόλο αυτής της εταιρείας έδωσε στη δικαιοσύνη, σε συμπληρωματική απολογία του, ένας ακόμη εκ των  βασικών κατηγορουμένων ( Μ.Γ) για τη μεταφορά ναρκωτικών με το «Noor 1».

Ο εφοπλιστής, αφού αναφέρει ότι την αρχική πρόταση για μεταφορά των ναρκωτικών τού την είχε κάνει ένας καπετάνιος ναυτιλιακής εταιρείας -είναι και αυτός κατηγορούμενος και προφυλακισμένος για την υπόθεση-, σημειώνει: «Στην προσπάθειά του να με πείσει με ενημέρωσε ότι το έχουν ξανακάνει χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα μου είπε ότι τα χρήματα για αυτή τη δουλειά θα μεταφέρονταν σε μία εταιρεία στο εμιράτο της Σάρζα, όπου βρισκόταν και η δική μου, η οποία είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό και προς επιβεβαίωση της ύπαρξής της, ώστε αν ήθελα να την ψάξω, μου ανέφερε την επωνυμία της "Arab Waves", χωρίς να μου αναφέρει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.

»Στην ερώτησή σας γιατί έπρεπε να συσταθεί η εταιρεία με αυτή τη δραστηριότητα για τη διακίνηση των ναρκωτικών και συγκεκριμένα για τη διοχέτευση των χρημάτων αγοράς αυτών, σας απαντώ ότι επειδή η αγορά τόσων μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών προφανώς απαιτεί τεράστια ποσά ύψους άνω των 15.000.000 δολαρίων τα οποία προφανώς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε μετρητά και αφετέρου ο προμηθευτής που θα λάμβανε τα χρήματα προφανώς θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να τα εμφανίσει στο τραπεζικό σύστημα, είναι εύλογο να συσταθεί η εταιρεία με τέτοια δραστηριότητα όπως η "Arab Waves" αφού αυτή θα δικαιολογούσε διακίνηση τόσων μεγάλων ποσών».

Στη συνέχεια, ο ίδιος επιχειρηματίας, αφού αναφέρει ότι «ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της "Arab Waves" ερχόταν συχνά στο Ντουμπάι, έμενε σε ακριβά ξενοδοχεία, αλλά δεν γνώριζε ποιος χρηματοδοτούσε τα ταξίδια του, ούτε αν ασχολείτο με πετρέλαια». Προσέθεσε δε ότι ήταν συνιδιοκτήτης στην εταιρεία GFTK (από τα αρχικά επωνύμων επιχειρηματιών) που δημιουργήθηκε να μεταβιβαστούν οι μετοχές του «Noor 1».

Στο τέλος όμως της κατάθεσής του προσέθεσε ένα στοιχείο που θεωρείται πολύ σημαντικό σε σχέση με τον πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα. Όπως σημειώνει, «στις 11 Ιουνίου 2014 έλαβα από τη γραμματέα του φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου του στο προσωπικό mail μου. Σε ερώτησή σας γιατί έστειλε το αντίγραφο του διαβατηρίου του σε μένα, σας απαντώ ότι τελικός αποδέκτης ήταν ο πράκτορας που είχε επιληφθεί της σύστασης της εταιρείας "Arab Waves" προφανώς για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός της εν λόγω εταιρείας και να είναι δυνατή η κίνηση αυτού».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 25-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις