Τουλάχιστον διπλάσιος από τον επίσημο είναι ο αριθμός των θυμάτων της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εφημερίδα Washington Post. Σύμφωνα τα στοιχεία, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών...
του τρέχοντος έτους, 385 άνθρωποι - πάνω από δύο την ημέρα - έχασαν τη ζωή τους σε επεισόδια με αστυνομικούς, ενώ ο αριθμός των Αφροαμερικανών ήταν δυσανάλογα υψηλός μεταξύ των θυμάτων, ιδιαίτερα των άοπλων.
Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των θανατηφόρων πυροβολισμών από αστυνομικούς που υπολογίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά την τελευταία δεκαετία, μέτρηση που αξιωματούχοι παραδέχονται πως είναι ελλιπής.
Μια σειρά από πρόσφατα αιματηρά περιστατικά αναζωπύρωσαν τη συζήτηση για την αστυνομική βία στη χώρα, ιδιαίτερα σε βάρος των μειονοτήτων. Στην προσπάθεια να κατανοηθεί το φαινόμενο, η Washington Post δημιουργεί μία βάση δεδομένων με κάθε θανάσιμο πυροβολισμό με δράστη αστυνομικό το 2015, καθώς και κάθε αστυνομικού που σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο καθήκον. Η εφημερίδα αναζήτησε αποκλειστικά θανάτους από όπλα και όχι από άλλα μέσα, όπως όπλα αναισθητοποίησης ή θανάτους προσώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση.
Χρησιμοποιώντας συνεντεύξεις, τις εκθέσεις της αστυνομίας, τον τοπικό Τύπο και άλλες πηγές, η εφημερίδα συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία για κάθε υπόθεση, όπως η φυλή του θύματος, εάν οπλισμένο και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην μοιραία αντιπαράθεση. Το αποτέλεσμα είναι μια πρωτοφανής ανάλυση των περιστατικών αυτών, πολλά από τα οποία ξεκίνησαν ως ήσσονος σημασίας περιστατικά και ξαφνικά κλιμακώθηκαν σε βίαια.
Ανάμεσα σε άλλα, από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι:
-Περίπου τα μισά από τα θύματα ήταν λευκοί και οι άλλοι μισοί ανήκαν σε μειονότητες. Ωστόσο, τα δημογραφικά στοιχεία μετατοπίζονται απότομα μεταξύ των άοπλων θυμάτων, τα δύο τρίτα των οποίων ήταν μαύροι ή ισπανόφωνοι. Συνολικά, οι μαύροι που σκοτώθηκαν ήταν τριπλάσιοι από τους λευκούς ή μέλη άλλων μειονοτήτων, αναλογικά με τη σύνθεση του πληθυσμού στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.
-Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων - πάνω από το 80 τοις εκατό - ήταν οπλισμένοι με δυνητικά θανατηφόρα αντικείμενα, κυρίως πυροβόλα όπλα, αλλά και μαχαίρια, μαχαίρια, οχήματα και, σε μία περίπτωση, ένα πιστόλι καρφώματος.
-Σαράντα εννέα άνθρωποι ήταν άοπλοι, ενώ τα όπλα που φαινόταν ότι κρατούσαν 13 άλλοι, αποδείχθηκε ότι ήταν παιχνίδια. Συνολικά, το 16% ή μετέφεραν ένα παιχνίδι ή ήταν άοπλοι.
-Οι νεκροί είχαν ηλικία από 16 έως 83 ετών. Οκτώ ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών.
Η ανάλυση της WP ρίχνει, επίσης, φως στις περιστάσεις που πιο συχνά οδήγησαν σε θανάσιμους πυροβολισμούς. Περίπου στις μισές υποθέσεις, η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε κλήσεις ανθρώπων που αναζητούσαν βοήθεια σε οικιακές διαταραχές και άλλες σύνθετες κοινωνικές καταστάσεις: Ένας άστεγος που συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα. Ένας φίλος που απειλεί με βία. Ένας γιος που προσπαθεί να αυτοκτονήσει.
Ενενήντα δύο θύματα – σχεδόν το ένα τέταρτο – αναγνωρίστηκαν από την αστυνομία ή τα μέλη της οικογένειάς τους ως ψυχικά ασθενείς.
Στο Miami Gardens της Φλόριντα, η Catherine Daniels κάλεσε την Άμεση Δράση, όταν δεν μπόρεσε να πείσει το γιο της, Lavall Hall, ένα 25χρονο Αφροαμερικανό, να βγει από το σπίτι ένα κρύο πρωινό του Φεβρουαρίου. Ο Lavall, διαγνωσμένος σχιζοφρενής με ύψος 1,62 εκ. και βάρος 55 κιλά, φορούσε ένα σορτς και ένα φανελάκι και κράδαινε ένα σκουπόξυλο όταν έφτασαν οι αστυνομικοί. Αρχικά προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν με ένα taser και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν.
Οι άλλες μισές υποθέσεις αφορούσαν σε εγκλήματα όπως ληστείες, ή τα συνήθη καθήκοντα που ασκούν τα πληρώματα περιπολικών, όπως η επίδοση ενταλμάτων.
Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ποσοστού (20%) εκείνων που ήταν άοπλοι.
Οι αστυνομικοί επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν θανάσιμη βία μόνο όταν φοβούνται για τη ζωή τους ή τη ζωή άλλων. Μέχρι στιγμής, μόνο σε τρεις από τις 385 υποθέσεις θανάσιμων πυροβολισμών οδήγησαν αστυνομικό στο εδώλιο - λιγότερο από το 1%.
Και στις υποθέσεις, το φως της δημοσιότητας είδαν βίντεο που δείχνουν τους αστυνομικούς να πυροβολούν τους υπόπτους, στη διάρκεια ή μετά από πεζή καταδίωξη:
-Στη Νότια Καρολίνα, ο αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του 50χρονου Αφροαμερικανού Ουόλτερ Σκοτ, ο οποίος παραβίασε ένα STOP.
-Στην Οκλαχόμα, ο εθελοντής βοηθός σερίφη Ρόμπερτ Μπέιτς, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού, δέκα ημέρες αφότου σκότωσε έναν 44χρονο Αφροαμερικανό. Ο συνήγορος του Μπέιτς χαρακτήρισε το περιστατικό ως ατύχημα, λέγοντας ότι ο πελάτης του μπέρδεψε το όπλο του με το taser.
-Στην Πενσυλβάνια, η αστυνομικός Λίζα Μιρκλ, κατηγορήθηκε για εγκληματική ανθρωποκτονία, έξι εβδομάδες αφότου πυροβόλησε και σκότωσε τον Ντέιβιντ Κάσικ, έναν 59χρονο λευκό άνδρα, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει για τροχαίο έλεγχο.
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πυροβολισμοί ήταν δικαιολογημένοι. Αλλά πολλά στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο.
Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαμαρτυριών ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και μια έκθεση του Λευκού Οίκου που απευθύνει έκκληση για μεταρρυθμίσεις, μια ντουζίνα νυν και πρώην αρχηγώ της αστυνομίας και άλλων αξιωματούχων της ποινικής δικαιοσύνης, δηλώνουν ότι η αστυνομία πρέπει να αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη για το μακελειό. Υποστηρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των δολοφονιών που εξετάστηκαν, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε κακή αστυνόμευση.
Για αρχή, οι εγκληματολόγοι λένε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να αναλύσει συστηματικά τις υποθέσεις θανάσιμων πυροβολισμών από αστυνομικούς. Σήμερα, το FBI αγωνίζεται να συγκεντρώσει στοιχεία, καθώς η κοινοποίησή τους είναι στη διακριτική ευχέρεια των κατα τόπους αστυνομικών τμηάτων. Από το 2011, λιγότερο από το 3% των 18.000 αστυνομικών υπηρεσιών έχουν αναφέρει στοιχεία θανάσιμων πυροβολισμών στο FBI. Ως αποτέλεσμα, τα αρχεία του FBI για την τελευταία δεκαετία, δείχνουν μόλις 400 τέτοια περιστατικά ανά έτος, δηλαδή έναν μέσο όρο 1,1 θανάτων ημερησίων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της WP, ο τρέχων μέσος όρος μέχρι στιγμής για το 2015, είναι κοντά στους 2,6 ανά ημέρα. Με αυτό το ρυθμό, επισημαίνει η εφημερίδα, η αστυνομία θα έχει πυροβολήσει θανάσιμα περίπου 1.000 ανθρώπους ως το τέλος του έτους.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-5-2015 από directNEWS.gr