Logo

Την ενοχή των Ι.Σμπώκου, Α. Κάντα και Ν. Λεονταρίτη πρότεινε η εισαγγελέας στη δίκη για τα εξοπλιστικά



 
 

smpwkos 19-6-2015Η εισαγγελέας, Ελένη Καρκαμπούνα, πρότεινε την Παρασκευή στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κηρύξει ενόχους και τους τρεις κατηγορουμένους στην υπόθεση προμήθειας του συστήματος "Ερμής 2". Η εισαγγελική λειτουργός ήταν καταπλέλτης για τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών...

Ιωάννη Σμπώκο, τον Αντώνη Κάντα, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών και τον Ν. Λεονταρίτη, στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Οι κατηγορούμενοι δικάζονται για άμεση συνέργεια σε απιστία, ενώ ο κ. Κάντας βαρύνεται επιπλέον και με τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέολυμα βρώμικου χρήματος). Στην υπόθεση υπήρχε και  τέταρτος κατηγορούμενος, ο  Ζ. Ανδρουλάκης, ο οποίος  έχει αποβιώσει.

Ως αυτουργός της απιστίας φέρεται ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Άκης Τσοχατζόπουλος, ωστόσο για αυτόν το αδίκημα έχει παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Το Ποινικό Δίκαιο δεν είναι αυτό που θα δώσει λύση στη διαφθορά, μπορεί όμως να καταστείλει ακραία φαινόμενα ιδιοτέλειας», τόνισε  η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Από το 1996, ο Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάστρωση σχεδίου απιστίας του Δημοσίου, πρόσθεσε, με αποτέλεσμα να τοποθετήσει σε καίριες θέσεις έμπιστους, δικούς του ανθρώπους», τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας

Το πρόγραμμα Ερμής και το αόρατο χέρι της Siemens

Η κ. Καρκαμπούνα, αναλυτικότερα, τόνισε ότι κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν την πολυπλοκότητα του  προγράμματος Ερμής, ενώ έκανε λόγο και για εσωτερικούς εχθρούς της δημόσιας περιουσίας.

«Το πρόγραμμα Ερμής αποτελείται από μισοτελειωμένα, ασύνδετα, μη λειτουργικά, άχρηστα συστήματα,. Τι θα γινόταν αν είχε μεσολαβήσει πόλεμος; Ποιον ενδιέφερε αυτό; Τον Τσοχατζόπουλο και τους συνεργάτες του; Όχι, βέβαια! Το αόρατο χέρι της Siemens που φρόντιζε για τον κατακερματισμό της σύμβασης» είπε και συμπλήρωσε: «Το Ερμής δεν λειτούργησε ποτέ, μέχρι και σήμερα, 16 χρόνια»,

Συνεχίζοντας στάθηκε ιδιαίτερα στην  υπερκοστολόγηση του έργου σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΕΑΒ, και μάλιστα χωρίς «το κλειδί στο χέρι» καθώς και στο γεγονός ότι με ευθύνη των κατηγορουμένων, επήλθε αφαίρεση βασικών συστημάτων και κατάτμηση του προγράμματος. 

Το Ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να αγγίξει τη Siemens

H Siemens ήταν υποκατασκευαστής του έργου που είχε ανατεθεί (με απευθείας ανάθεση) στην ΕΑΒ και η εισαγγελέας έβαλλε κατα΄της διαδικασίας που τηρήθηκε, αμαφερόμενη σε μέλη επιτροπής, υπό τον τότε γενικό διευθυντή εξοπλισμών κ. Σμπώκο, οι οποίοι βρίσκονταν ούτε λιγο ούτε πολύ σε διατεταγμένη υπηρεσία, όπως είπε. 

Η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε μαρτυρία βάσει της οποίας υπήρξαν προσωπικές παρεμβάσεις Σμπώκου στις συσκέψεις των αρμοδίων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι κόστη που αφορούσαν τους υποκατασκευαστές έμειναν ανέγγιχτα.

«Έχουμε ένα ελληνικό Δημόσιο που δεν μπορεί να αγγίξει τη Siemens», τόνισε η εισαγγελέας, συμπληρώνοντας ότι το δημόσιο είχε απέναντι του την ΕΑΒ. «Ευνοϊκή η απευθείας ανάθεση», ανέφερε με νόημα.

Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στον κ. Κάντα, εκτιμώντας ως σαφή την επιθυμία του κατηγορουμένου να μην προκύψει οιοσδήποτε συσχετισμός του με τη Siemens, η οποία όχι μόνον του κατέθεσε μέσω της Martha Holdings και του κ. Πρόδρομου Μαυρίδη το επίδικο ποσό των 500.000 ευρώ, αλλά και τον έχει «προικίσει» με διάφορα ποσά ανά τον κόσμο, που δεν θα βρεθούν ποτέ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-6-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις