Logo

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Αλγερία



 
 

algeria_8-1-2011Χτύπησαν στο «ψαχνό» οι αστυνομικές δυνάμεις της Αλγερίας στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τις βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη ακρίβεια, που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο τετραήμερο σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Οι διαδηλωτές, νέοι στη συντριπτική τους πλειονότητα που πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια, μετρούν ήδη δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αλλά η οργή τους δεν φαίνεται να έχει ακόμη κοπάσει παρά τις εκκλήσεις των ιμάμηδων για ηρεμία.

Η μανία τους στρέφεται κατά των αστυνομικών, που θεωρούν ότι προστατεύουν τα στελέχη μιας κυβέρνησης την οποία θέλουν να ανατρέψουν, γιατί όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, αλλά επιπλέον διαιωνίζει μια χρόνια κατάσταση, που οδηγεί τους νέους είτε στη φυλακή, είτε στη μετανάστευση.

Ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών, Ντάχου Ουλντ Κάμπλια, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι η αστυνομία είχε διαταχτεί να αναχαιτίσει τις διαδηλώσεις, αποφεύγοντας τη δυσανάλογη χρήση βίας. Και πρόσθεσε, προφανώς για να δικαιολογήσει τους δύο νεκρούς και το…ελάχιστον της βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, ότι : «Περισσότεροι από 300 άνδρες, της αστυνομίας και της χωροφυλακής, έχουν τραυματιστεί, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λιγότεροι από εκατό τραυματίες".

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Khabar, ένας διαδηλωτής ηλικίας 18 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα της αστυνομίας στο Αϊν Λαχντζέλ σε πόλη στης περιοχής Μσίλα, που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αλγερίου. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών της Αλγερίας ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής σε ένα αστυνομικό τμήμα.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ένας 32χρονος διαδηλωτής που σκοτώθηκε στην πόλη Μπου Σμάιλ, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο 32χρονος πέθανε από τραύματα στο κεφάλι, ενώ ιατρική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείιο Ειδήσεων ότι το θύμα είχε δεχτεί στο πρόσωπο βομβίδα δακρυγόνων.

Θορυβημένη η κυβέρνηση της Αλγερίας, από τις συνεχιζόμενες ταραχές, άρχισε τις συσκέψεις. Όπως δήλωσε ο υπουργός εμπορίου της χώρας Μουσταφά Μπενμπάντα το διυπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τους νόμους, που σχετίζονται με τις πρακτικές εμπορίου και ανταγωνιστικότητας, καθώς και τον καθορισμό των περιθωρίων κέρδους, ενώ στελέχη της κυβέρνησης θα συναντηθούν με παραγωγούς.

Σημειώνεται, ότι με βάση στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περίπου το 75% των Αλγερινών είναι κάτω των 30 ετών και το 20% των νέων είναι άνεργοι.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-1-2011 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις