Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να επιβάλει «ποινές» σε όσους πολίτες αμελήσουν να κάνουν στον προβλεπόμενο χρόνο ιατρικές εξετάσεις για τέσσερις διαδεδομένες μορφές καρκίνου...
(μαστού, τραχήλου της μήτρας, προστάτη και παχέος εντέρου). Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική σε αυτή την ασυνήθιστη για τα ελληνικά πράγματα πρωτοβουλία.
«Προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας.
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση:
«Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από το σύγχρονο τρόπο ζωής και τα οποία οι πολιτικές υγείας μπορούν να αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας κυρίως πρακτικές πρόληψης. Ως τέτοιες πρακτικές εννοούμε την ενημέρωση, την πειθώ και τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν χρήση των εξελίξεων που έχει πετύχει η επιστήμη τα τελευταία χρόνια.
Η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο καρκίνος και η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι τα γνωστότερα από τα προβλήματα δημόσιας υγείας, για τα οποία οι ανεπτυγμένες κοινωνίες καταβάλουν σήμερα πολύ μεγάλο τίμημα.
Οι εξαναγκασμοί, άμεσοι ή έμμεσοι, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να επιφέρουν μόνο βραχυπρόσθεσμα οφέλη, διαχρονικά όμως αποτυγχάνουν και μάλιστα προκαλούν πολλές φορές τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Τούτων δοθέντων προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή να παρουσιάσει δημοσίως ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δε συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της ίδιας της νόσου, την οποία οι άνθρωποι αποφεύγουν ακόμη και να ονοματίσουν.
Είναι αδόκιμο, όταν η ιατρική επιστήμη έχει συσσωρεύσει τεράστια εμπειρία και γνώση, να επιχειρούν οι πολιτικοί να εφαρμόσουν δικά τους αυτοσχέδια μοντέλα, τα οποία ιστορικά έχουν αποδειχτεί αδιέξοδα και κοστοβόρα».
Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος χαρακτηρίζει ως αποσπασματικό τον σχεδιασμό του υπουργείου, τονίζοντας ότι δεν καλύπτει συνολικά την πρόληψη και τιμωρεί τον πολίτη, αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει στην ανάγκη για πρόληψη.
Στο κόμμα της συμπολίτευσης, έχουν καταγραφεί αρκετές σιωπηρές αντιδράσεις, ωστόσο ήταν το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που επισήμανε με ανάρτησή του στα social media: «Οι προληπτικές εξετάσεις για μορφές νεοπλασιών πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτικές για όλους, οι τιμωρητικές διατάξεις για νοσούντες είναι εκτός συζήτησης!»
Κουρουμπλής: Η αμέλεια των Ελλήνων σε ζητήματα πρόληψης έχουν τεράστιο κόστος στο σύστημα Υγείας
Μιλώντας στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ο υπουργός Υγείας υπερασπίσθηκε την πρότασή του για επιβολή "ποινών" στους πολίτες που δεν εκμεταλλεύονται τις δωρεάν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου που χορηγεί το κράτος. Ο υπουργός τόνισε ωστόσο πως πρόκειται για μία ιδέα κι άρα υπάρχει ακόμα περιθώριο τροποποίησής της.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-8-2015 από directNEWS.gr