Τα λάθη κατά την διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και να μας ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα πιο συνηθισμένα από αυτά και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε.
1. Η έλλειψη της προετοιμασίας του οργανισμού για την άσκηση
Το «ζέσταμα» είναι απαραίτητο, καθώς προετοιμάζει το μυϊκό, το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα για την άσκηση που πρόκειται να ακολουθήσει, ενώ αυξάνει την ελαστικότητα και τη διασταλτικότητα των μυών – και, κατά συνέπεια, το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.
Το «ζέσταμα» είναι ένα απαραίτητο βήμα, ώστε να μην τραυματιστούμε και να γυμναστούμε, στη συνέχεια, με καλό ρυθμό.
2. Προσοχή στις περιστροφές των γονάτων, του κεφαλιού και της μέσης
Οι περιστροφές σε αυτά τα σημεία, γίνονται, συνήθως, κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, προκαλώντας τραυματισμούς στους συνδέσμους των συγκεκριμένων περιοχών.
Όσον αφορά στα γόνατα, είναι προτιμότερο να κάνουμε ημικαθίσματα.
Οι κλίσεις του κεφαλιού πρέπει να γίνονται στις 4 κατευθύνσεις και όχι με περιστροφές, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη βλάβη στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Τέλος, για τη μέση, οι μικρές κάμψεις δεξιά και αριστερά – και όχι οι περιστροφές! – μπορούν να αποδειχθούν πολύ ωφέλιμες.
3. Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε και επιβαρύνουμε πολύ το σώμα μας στην προσπάθειά μας να γυμναστούμε
Άμεσο αποτέλεσμα είναι η κούραση και, στη συνέχεια, το πιάσιμο με μυϊκούς πόνους, οι οποίοι καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της άσκησης.
Τα βαθιά καθίσματα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα γόνατα και γι’ αυτό θα είναι καλό να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με ημικαθίσματα.
Πρέπει, επίσης, να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις διπλώσεις με κλειστά και τεντωμένα πόδια, καθώς είναι πολύ επικίνδυνες για τη μέση.
Συγκεκριμένα, προκαλούν μεγάλες επιβαρύνσεις στην σπονδυλική στήλη και, σχεδόν πάντα, τραυματισμούς στην οσφυϊκή μοίρα της.
Επομένως, κατά τη διάρκεια των διπλώσεων, τα πόδια μας πρέπει να είναι ανοικτά –περίπου όσο το άνοιγμα των ώμων – και ελαφρά λυγισμένα.
4. Λάθος εισπνοές και εκπνοές κατά τη διάρκεια της άσκησης
Οι λάθος εισπνοές και εκπνοές κουράζουν τον ασκούμενο και δεν τον αφήνουν να καταβάλει το μέγιστο της προσπάθειας του.
Επομένως, κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, θα πρέπει να επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο τρόπο αναπνοής χωρίς να αλλάζουμε συνεχώς τον ρυθμό του (π.χ. 2 βήματα – 2 εισπνοές, 2 βήματα – 2 εκπνοές).
5. Δεν πρέπει ποτέ να προπονούμαστε μετά από χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ
Το ιδανικότερο είναι να γυμναζόμαστε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα και ο ελάχιστος χρόνος άσκησης να είναι 30'- 40' όταν πρόκειται για αερόβιο πρόγραμμα και 15'-25' όταν πρόκειται για ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Τα γεύματα όσων ασκούνται θα πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και ιχνοστοιχεία.
Επίσης, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες, αλλά και τα λίπη σε ποσοστό 20-25%, είναι πολύ βασικά για τον οργανισμό κατά την περίοδο της συστηματικής άσκησης.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-10-2011 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα: