Logo

Πρωτοδικείο: Αποζημίωση 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Κ. Πάσσαρης



 
 

passarhs 11-8-2015Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του υποχρεώνει το Ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ σε αστυνομικό που τραυματίστηκε, το 2001, κατά την απόδραση του Κώστα Πάσσαρη από το νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς». Υπενθυμίζεται, ότι ο Κ. Πάσσαρης...

είχε αποδράσει στις 16 Φεβρουαρίου του 2001 από από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις.Ο κακοποιός είχε πυροβολήσει εναντίον των δύο αστυνομικών που τον συνόδευαν, οι οποίοι υπέκυψαν σύντομα στα τραύματά τους και είχε τραυματίσει σοβαρά ακόμη έναν.

Το δικαστήριο, 14 χρόνια μετά τα γεγονότα και ενώ ο Κ. Πάσσαρης κρατείται από το 2001 σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία, έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού που επέζησε του μακελιού και αναγνώρισε την υποχρέωση του δημοσίου να του καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση 100.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον τραυματισμό του. 

Στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας επισημαίνεται ότι υπάρχει ευθύνη του δημοσίου λόγω παράλειψης των οργάνων της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (ΥΜΔΑ), για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή του κακοποιού με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό για να αποτραπεί η επίθεση.

Επιπλέον, τονίζεται ότι τα  αρμόδια όργανα της υπηρεσίας δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο Κ. Πάσσαρη ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμός που αποδίδεται, ωστόσο, στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

Το δημόσιο επικαλέστηκε συνυπαιτιότητα του αστυνομικού 

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, αντιθέτως, απέρριψε τον ισχυρισμό του δημοσίου για συνυπαιτιότητα του αστυνομικού στον τραυματισμό του, κρίνοντας ότι δεν έφερε την ευθύνη για την τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο και ότι  ακόμη και αν έφερε όπλο δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του τη επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του, λόγω  του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες αυτό έλαβε χώρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-8-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις