Logo

Ερβέ Φαλτσιανί: Ένας κρίσιμος μάρτυρας για τη συμμορία φοροφυγάδων της λίστας Λαγκάρντ



 
 

faltsiani 12-9-2015Η πολύωρη κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί στους τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς, που δόθηκε την Παρασκευή υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας, χαρακτηρίζεται από δικαστικούς κύκλους ως ιδιαίτερα σημαντική για την έρευνα που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης...

για τους καταθέτες της τράπεζας τράπεζα HSBC της Γενεύης, που περιλαμβάνονται στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ»

«Πρόκειται για έναν κρίσιμο μάρτυρα, ο οποίος έδωσε στις εισαγγελικές αρχές νέα σημαντικά στοιχεία για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς συγκεκριμένων Ελλήνων καταθετών της τράπεζας HSBC, οι οποίοι  ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε οργανωμένο κύκλωμα - με ιεραρχική δομή και συντονισμένη δράση - διακίνησης  μαύρου η αφορολόγητου χρήματος», τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι αναφερόμενοι στο άλλοτε στέλεχος της μηχανογραφικής υπηρεσίας της HSBC.

Ο Ερβε Φαλτσιανί εξετάστηκε χθες Παρασκευή επί ώρες στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι από τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς που μετέβησαν για το λόγο αυτό στην πόλη του φωτός. Οι πληροφορίες λένε, ότι ο κ. Φαλτσιανί, που  υπέκλεψε ηλεκτρονικά αρχεία της τράπεζας τα οποία στη χώρα μας αποκαλούνται «λίστα Λαγκάρντ», φέρεται να μην αναφέρθηκε σε ονόματα προσώπων. Ωστόσο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών  ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία εκτιμάται πως αφού αξιολογηθούν και ερευνηθούν, ίσως αποκαλύψουν πτυχές της υπόθεσης φοροδιαφυγής και διακίνησης παράνομων χρημάτων που ερευνά η Δικαιοσύνη.

Στοιχεία για προηγούμενες κινήσεις κρίσιμων λογαριασμών

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ είναι ουσιαστιά η "φωτογραφία" των τραπεζικών κινήσεων της ημέρας που έγινε η υποκλοπή των επίμαχων στοιχείων. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο μάρτυρας έδωσε στοιχεία για προηγούμενες κινήσεις των κρίσιμων για την έρευνα λογαριασμών, ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα των συναλλαγών. Δηλαδή, μπορεί τη στιγμή που έγινε η υποκλοπή ένας λογαριασμός να εμφάνιζε υπόλοιπο 500.000 ευρώ, ενώ είναι πιθανό  το προηγούμενο διάστημα είτε το εν λόγω ποσό να ήταν υπερπολλαπλάσιο είτε να διακινήθηκαν τεράσια ποσά μέσω του λογαριασμού αυτού.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κατά την εξέταση του μάρτυρα διερευνήθηκαν διεξοδικά καταγγελίες που αφορούσαν και συνεργάτες πολιτικών, οι οποίοι φέρονται, μέσω των τραπεζικών λογαριασμών που τηρούσαν, να διευκόλυναν  τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου η αφορολόγητου χρήματος, που ενδεχομένως κατέληγε και σε πολιτικά πρόσωπα.

Η εξέταση του Φαλτσιανί σηματοδοτεί διάθεση για αναβάθμιση της έρευνας 

Οι ίδιες εισαγγελικές πηγές τόνιζαν, ότι η λήψη κατάθεσης από τον Ερβέ Φαλτσιανί,  για πρώτη φορά μετά απο 5 χρόνια ουσιαστικής άκαρπης έρευνας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ - μια έρευνα που ουσιαστικά βρισκόταν εν υπνώσει, σηματοδοτεί τη διάθεση για αναβάθμιση της ερευνητικής διαδικασίας στο πλαίσι της αναζήτησης στοιχείων για την ενδεχόμενη δράση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο τη φοροδιαφυγή καθώς και τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. .

Τον "πολύτιμο" μάρτυρα εξέτασαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, ως επικεφαλής του κλιμακίου που μετέβη στη Γαλλική πρωτεύουσα και οι εισαγγελείς πρωτοδικών, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης. Πρωταρχικός στόχος  των εισαγγελέων ήταν να επιβεβαιώσουν την  ακρίβεια και την πιστότητα της λίστας Λαγκαρντ που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους οι αρχές με τα στοιχεία Ελληνικού ενδιαφέροντος που στάλθηκαν αρχικά στην Ελλάδα. 

Οι καταγγελίες για τη συμμορία φοροφυγάδων και τις απολήξεις της σε πολιτικά πρόσωπα 

Η μετάβαση των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι έγινε υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας. Μάλιστα, λέγεται ότι οι σχετικές συννενοήσεις έγιναν μέσω γραπτών μηνυμάτων (!) και ότι για τις εισαγγελικές κινήσεις δεν είχε ενημερωθεί ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ ο Ερβέ Φαλτσιανί  έφθασε στην Ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι συνοδευόμενος από άνδρες των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει. 

Το έναυσμα για την εξέταση του Ερβέ Φαλτσιανί δόθηκε από τη διαβίβαση καταγγελιών και δημοσιευμάτων προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Το υλικό που διαβίβασε προς διερεύνηση στην Εισαγγελία ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει να κάνει με την ενδεχόμενη ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη «λίστα Λαγκάρντ» και βρίσκονται από καιρό στο στόχαστρο των εισαγγελικών ερευνών.

Η δράση της καταγγελλόμενης οργάνωσης αφορά τη διευκόλυνση διακίνησης και απόκρυψης «μαύρων χρημάτων», που φέρεται να έχει διασυνδέσεις και απολήξεις και σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι εξηγήσεις του Γ. Παπασταύρου και η κινητικότητα για την κατάθεση του Φαλτσιανί

Μετά την κατάθεση Φαλτσιανί οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ αναμένεται να ενταθούν και από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό  Μπρή, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα. Πρόσφατα μάλιστα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου, που είχε διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά,για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, τις οποίες όμως ο ίδιος αρνείται.

Η οργάνωση της  «επιχείρηση Φαλτσιανί» από την Εισαγγελία, με στόχο τη λήψη κατάθεσης από τον Γαλλοϊταλικής καταγωγής, πρώην υπάλληλο της HSBC, ο οποίος αντέγραψε από το 2006 έως το 2008 ηλεκτρονικά αρχεία χιλιάδων πελατών της τράπεζας, λέγεται ότι  ήδη έχει προκαλέσει κινητικότητα σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους. Μάλιστα νομικοί κύκλοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο  "αφαίρεσης της δικογραφίας" από τους 4 εισαγγελείς που μετέβησαν στο Παρίσι, με τη γνωστή μέθοδο της αναβαθμίσεως της έρευνας, δηλαδή της ανάθεσής της σε ανώτερους εισαγγελείς, γεγονός που θα ήταν "ομολογία" ηθελημένης ακινησίας της έρευνας με χαρακτηριστικότερη παράλειψη τη μη λήψη κατάθεσης, εδώ και πάντε χρόνια, από τον   υπ΄αριθμόν ένα μάρτυρα της υπόθεσης. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Ερβέ Φαλστιανί, πριν από μερικούς μήνες, εξέδωσε στην Ιταλία, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Άντζελο Μινκούτσι, βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τον περασμένο Απρίλιο υπό τον τίτλο «το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-9-2015 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Κατάθεση ''φωτιά" του Ερβέ Φαλτσιανί σε Έλληνες εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ


Τελευταίες Ειδήσεις