Η αστυνομία στο πόρισμα της για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, κρίνει ότι προκύπτουν 6 ποινικά αδικήματα, ανάμεσα τους και αυτά της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, η οποία εμπεριέχεται στο ογκώδες πόρισμα της αστυνομίας, το οποίο παραδόθηκε την Τρίτη μαζί με το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό στον Γ.Ε, Πέτρο Κληρίδη και που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Π», υπάρχει ξεκάθαρη εισήγηση για δίωξη δώδεκα προσώπων.
Μεταξύ άλλων γίνεται εισήγηση για δίωξη -ακόμα και για ανθρωποκτονία- στον τέως υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα ενώ για τον τέως ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού, η αστυνομία στο πόρισμα διερωτάται κατά πόσο μπορούν να στοιχειοθετηθούν εναντίον του τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, των αμελών πράξεων που προκαλούν σωματική βλάβη και της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.
Σύμφωνα με τον «Π», η έκθεση της αστυνομίας με τις εισηγήσεις για ενδεχόμενες ποινικές διώξεις αφορά:
- Ανθρωποκτονία,
- Πρόκληση θανάτου εξ αμελείας,
- Αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη,
- Άλλες αμελείς πράξεις που προκαλούν σωματική βλάβη,
- Παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος,
- Απώλεια, καταστροφή και βλάβη υλικού της ΕΦ λόγω αμέλειας,
Σε περίπτωση καταδίκης, κάποια από τα αδικήματα τιμωρούνται με ποινές πολύχρονης φυλάκισης
Τέως ΥΠΑΜ Κώστας Παπακώστας
Ο Κώστας Παπακώστας, παρόλο που ήταν ενήμερος, δεν έδωσε οδηγίες για ορθή φύλαξη και αποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων ούτε για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας που βρισκόταν στα εμπορευματοκιβώτια.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-5.
Τέως Αρχηγός Πέτρος Τσαλικίδης
Επιθεώρησε τα εμπορευματοκιβώτια και ως στρατιωτικός και αρχηγός ΓΕΕΦ, όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.
Τέως υπαρχηγός Σάββας Αργυρού
Γνώριζε την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων και το περιεχόμενο τους από την πρώτη μέρα τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ.
Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να δώσει οδηγίες, ώστε να μην τοποθετηθούν τα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ.
Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για ορθή αποθήκευση, φύλαξη και συχνό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.
Συνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης
Ορίστηκε ως γενικός υπεύθυνος εκ μέρους της ΕΦ για χειρισμό του θέματος. Γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει ως εκ της θέσης του την επικινδυνότητα του φορτίου και τον τρόπο φύλαξής του.
Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας, σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ.
Ως στρατιωτικός όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.
Συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου
Αντικατέστησε τον Γ. Γεωργιάδη αναλαμβάνοντας διευθυντής ΔΥΠ στις 16/6/2010
Ενημερώθηκε για την τοποθέτηση των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ και του περιεχομένου τους και δεν έλαβε τα ανάλογα μέτρα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαταγές της ΕΦ για τα εκρηκτικά. Την 6/7/2011 επισκέφθηκε με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που ορίστηκαν για έλεγχο του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και από τη στιγμή εκείνη παρέλειψε να λάβει άμεσα δραστικά μέτρα για αποτροπή της έκρηξης.
Περαιτέρω, ως διευθυντής ΔΥΠ παρέλειψε να δώσει οδηγίες για σωστή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και για συστηματικό έλεγχο της ποιότητας της πυρίτιδας.
Όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του υλικού και όφειλε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για προστασία του περιεχομένου και κατά συνέπεια για αποτροπή της έκρηξης.
Επίσης, παρέλειψε να δώσει οδηγίες για να διενεργηθούν χημικές εξετάσεις για ποιοτικό έλεγχο της πυρίτιδας σε χημείο της Κύπρου ή του εξωτερικού,
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1-6.
Διευθυντής Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου
Ήταν ενήμερος από τον γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ ότι παρουσιάστηκε διόγκωση σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και του ζητήθηκε να στείλει μέλος της ΠΥ στη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση στις 6/7/2011
Ενημερώθηκε στις 7/7/2011, από τον υποδιευθυντή της ΠΟΥ, αστυνόμο Α' Χαράλαμπο Χαραλάμπους, για τα αποτελέσματα της επιτόπιας εξέτασης και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες για το χειρισμό του θέματος.
Ως διευθυντής της ΠΥ όφειλε να γνωρίζει για την επικινδυνότητα του φορτίου και παρέλειψε να εισηγηθεί την άμεση απομάκρυνση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και ορθή αποθήκευση και φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και συντήρηση της πυρίτιδας.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.
Υποδιευθυντής Πυροσβεστικής Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Έλαβε οδηγίες από το διευθυντή του και στις 6/7/11 επισκέφθηκε με το διοικητή ΕΜΑΚ, ανώτ. υπ/μο Α. Λοϊζίδη, τη ΝΒΕΦ για επιτόπια εξέταση διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου.
Μετά την επιτόπια εξέταση, δεν εισηγήθηκε την άμεση απομάκρυνση του εμπορευματοκιβωτίου και παρέλειψε να ενημερώσει ή να δώσει σαφείς οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα, στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.
Διοικητής ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης
Επισκέφθηκε τη ΝΒΕΦ με τον υποδιευθυντή ΠΥ Χαρ. Χαραλάμπους στις 6/7/2011 για επιτόπια εξέταση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου.
Μετά την επιτόπια εξέταση, παρέλειψε να ενημερώσει τα μέλη της ΕΜΑΚ και να δώσει σαφείς οδηγίες, ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο.
Περαιτέρω, στις 11/7/2011 ενημερώθηκε για την ύπαρξη πυρκαγιάς στα εμπορευματοκιβώτια και δεν έδωσε τις σωστές οδηγίες στο προσωπικό της ΕΜΑΚ, το οποίο ανταποκρίθηκε στο επεισόδιο για σωστή αντιμετώπισή του.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 1, 2, 4 και 5.
Σταθμάρχης ΕΜΑΚ Χρίστος Καρακώστας
Ήταν αξιωματικός υπηρεσίας της ΕΜΑΚ το βράδυ της 10 -11/7/2011 και ενημερώθηκε για την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια στη ΝΒΕΦ.
Μετέβη άμεσα στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ η ώρα 05:00 της 11/7/2011 και παρέλειψε να δώσει οποιεσδήποτε οδηγίες στα μέλη της ΕΜΑΚ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση και να ανταποκριθούν προετοιμασμένα στο οποιοδήποτε επεισόδιο αφορούσε το συγκεκριμένο φορτίο.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 4 και 5.
Τέως αρχηγός Κωνσταντίνος Μπισμπίκας
Εμπλέκεται στο σχεδιασμό του τρόπου στοίβαξης των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ, κατά παράβαση της Πάγιας Διαταγής 6-12/2007, περί Τεχνικών Οδηγιών Πυρομαχικών (Παράρτημα Γ παρ. 4 και 5).
Η στοίβαξη έγινε δυόμιση σχεδόν χρόνια πριν την έκρηξη ενώ ο ίδιος αποχώρησε δυόμιση μήνες μετά τη στοίβαξη. Η ευθύνη μετά αναλήφθηκε από άλλους, οι οποίοι είχαν την αρμοδιότητα και ευχέρεια να διαχειριστούν το φορτίο.
Δεν φέρει ποινική ευθύνη:
Αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης
Η εμπλοκή του στο χειρισμό του φορτίου αρχίζει με τη συμμετοχή του στη σύσκεψη στο ΥΠΑΜ στις 7/2/2011, όπου του ανατέθηκε η εξέταση του σταθεροποιητή της πυρίτιδας.
Παρόλο που άρχισε τις διαδικασίες δειγματοληψίας και αποστολής των δειγμάτων στην ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα από τις 8/2/2011, εντούτοις παρέλειψε να εισηγηθεί ή να εντοπίσει άλλους τρόπους εξέτασής της είτε στην Κύπρο, είτε στο εξωτερικό, αφού η διαδικασία αποστολής των δειγμάτων πυρίτιδας στην εταιρεία ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ στην Ελλάδα αποδείχθηκε χρονοβόρα και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.
Εναντίον του στοιχειοθετούνται τα αδικήματα 3-6.
Διευθυντής ΥΠΑΜ Χρίστος Μαληκκίδης
Στη σύσκεψη της 7/2/2011 έλαβε γνώση για την επικινδυνότητα του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση διενέργεια χημικών αναλύσεων σε χημικό εργαστήριο στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.
Περαιτέρω, στις 5/7/2011, και παρά την παρότρυνση του Ερωτόκριτου Αναστασιάδη της υπηρεσίας Μεταλλείων να καλέσει και πυροτεχνουργούς της αστυνομίας για την αυτοψία των εμπορευματοκιβωτίων στη ΝΒΕΦ που θα γινόταν την επομένη ημέρα, παρέλειψε να πράξει τούτο, αλλά και ούτε μερίμνησε να υπάρχουν πυροτεχνουργοί της ΕΦ στην ομάδα που έκανε την αυτοψία.
Επίσης, στις 6/7/2011 και στις 8/7/2011 ενημερώθηκε από τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους και τον Παναγιώτη Στυλιανίδη για την επικινδυνότητα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου, αλλά παρέλειψε να δώσει οδηγίες για άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή της έκρηξης.
Εναντίον του στοιχειοθετείται το αδίκημα 5.
Ευθύνες και στους νεκρούς επιρρίπτει η αστυνομία, η οποία θεωρεί ότι οι Ιωαννίδης και Λάμπρου έπρεπε να λάβουν μέτρα για αποτροπή της έκρηξης.
Καμία αναφορά στον Λεωνίδα Παντελίδη
Να σημειωθεί, ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 8-10-2011 από directNEWS.gr πηγή: sigmalive