Συνελήφθη, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος στο σπίτι του στη Φιλοθέη, μετά από ένταλμα που εξέδωσε εναντίον του η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη. Ο Θ. Λιακουνάκος κατηγορείται για ενεργητική δορωδοκία σε συνδιασμό με το νόμο 1608/50...
"περί καταχραστών του δημοσίου" και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Η υπόθεση αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε το ΥΕΘΑ το 2001 για την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρεία Ericsson.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατά την ανάκριση προέκυψαν στοιχεία για μίζα που δόθηκε μέσω offshore σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, και ο επιχειρηματίας συνελήφθη επειδή κρίθηκε ύποπτος φυγής.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας AXON, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Ericsson για την επίμαχη σύμβαση.
Η υπόθεση είχε διερευνηθεί αρχικά από τον εισαγγελέα Διαφθοράς, Αντώνη Ελευθεριάνο, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης είχε ασκήσει, το Φεβρουάριο του 2014, ποινικές διώξεις, σε βάρος του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας, Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου της βραζιλιάνικης εταιρίας στην Ελλάδα Χρήστου Τούμπα. Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η υπόθεση είχε ανατεθεί για περαιτέρω διερεύνηση στην ανακρίτρια, Βασιλική Μπράτη.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος φέρεται να διακίνησε "μαύρο χρήμα" περίπου 2 εκατ. ευρώ, μέσω της offshore εταιρείας Interaction, με τελικούς αποδέκτες τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο και τον πρώην διευθυντή της διεύθυνσης εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, σχετικά με το σύστημα Embraer από την σουηδική εταιρεία Ericsson. Το σύσημα Embraer, αξίας 540 εκατ. ευρώ, θα δινόταν στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων μετά την κατακύρωση της σύμβασης για το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για την υπόθεση αυτή αποκαλύψεις είχε κάνει το πρώην στέλεχος της Ericsson Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν που φέρεται να ήταν ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της σουηδικής εταιρείας.
Ο 70χρονος σήμερα Σουηδός Νένζελ Λις Ολοφ Μόρτεν, που δούλευε σε αυτόν τον τομέα, κατέθεσε τον Ιούνιο του 2014 στο ελληνικό προξενείο στη Στοκχόλμη. Προσκόμισε μάλιστα δύο έγγραφα-φωτιά με πληρωμές από το 2000, όπου αποκαλύπτεται ότι σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2000 διοχετεύθηκαν μέσω δικηγόρων σε υπεράκτια εταιρεία δύο ποσά που αγγίζουν τα 21 εκατ. ελβετικά φράγκα.
Σουηδοί εισαγγελείς
Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της εμπλοκής στην ερευνώμενη σύμβαση, της Ericsson Σουηδοί εισαγγελείς, ήδη έχουν έρθει σε επαφή με τους ανακριτές Διαφθοράς,προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη νέα υπόθεση διακίνησης παράνομου χρήματος και αναμένεται ότι θα σταλεί επισήμως αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα και από την Δικαιοσύνη της Σουηδίας, ώστε να διακριβωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτών της Σκανδιναβικής χώρας.
Στοιχεία και από τον Αντώνη Κάντα
Στοιχεία για την εν λόγω υπόθεση είχε δώσει κατά την απολογία του και ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε πως ο συγκατηγορούμενός του απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Τούμπας, που αντιπροσώπευε την βραζιλιάνικη εταιρεία του είχε να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα για τα 4 ραντάρ. Μάλιστα, ο Αντώνης Κάντας φέρεται να υποστηρίζει πως τελικώς εμβάστηκαν σε λογαριασμούς του συνολικά 250.000 ευρώ ως δώρο, για την αγορά των ραντάρ από την Embraer.
Η υπόθεση των Sonak
Πρόσφατα, η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, πρότεινε προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.
Η εισαγγελική λειτουργός, συγκεκριμένα, προτείνει να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνολικά 18 κατηγορούμενοι.Μεταξύ αυτών οι πρώην διευθυντές Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου), Γιώργος Κολίρης (επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου – Παπαντωνίου) ο Ευάγγελος Βασιλάκος και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για ηθική αυτουργία σε απιστία, την οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι εμπλεκόμενοι κρατικοί αξιωματικοί.
Τον Δεκέμβρη του 2013 ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε μίζες 15 εκατ. και υποστήριξε ότι ο Λικαουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ στο γραφείο στο ΥΠΕΘΑ.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε εκδώσει τότε μία ανακοίνωση αναφέροντας ότι: «ουδέποτε συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ΕΥΡΩ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια».
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-9-2015 από directNEWS.gr
σχετικά θέματα:
Εδώλιο για Λιακουνάκο, Κάντα και άλλους 16 «δείχνει» εισαγγελέας για το «σκάνδαλο Sonak»