Logo

Προφυλακίστηκε ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος για τις μίζες στα εξοπλιστικά - Τι είπε στην απολογία του



 
 

liakounakos 2-10-2015Ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του την Παρασκευή για τα κακουργήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας...

και του αρμόδιου εισαγγελέα. 

Κατά την επτάωρη απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας διαφθοράς, Βασιλικής Μπράτη,  ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε ότι δωροδόκησε κρατικό αξιωματούχο. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει ανακρίτρια και εισαγγελέα, που του έδειξαν το δρόμο για τη φυλακή. 

Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του κ. Λιακουνάκου από την κ. Μπράτη βασίζεται σε μαρτυρικές καταθέσεις και στοιχεία από το Μονακό, που συνθέτουν τη διαδρομή του "μαύρου" χρήματος. Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδρομή φαίνεται πως είχε η offshore Ιντεράξιον η οποία φέρεται, να συνδέεται με τον Θωμά Λιακουνάκο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς προκύπτει ότι: από την  Σουηδική εταιρία Έρικσον - προμήθευσε στη χώρα μας τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπράερ και αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ - φέρονται  ότι έφθασαν στην «Ιντεράξιον» πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ "μαύρου" χρήματος.  

Από την «Ιντεράξιον» το ποσό "σπάει" και  διοχετεύεται σε δυο άλλες εταιρίες, τις «Χαϊγουντ» και «Ρέα».

Διαχειριστής της «Χάιγουντ» εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος μάλιστα εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και ακολουθώντας την ίδια γραμμή που έχει χαράξει και σε άλλη υπόθεση στην οποία είναι κατηγορούμενος φέρεται να προχώρησε σε αποκαλύψεις.

Πηγές αναφέρουν, ότι ο κ. Καμάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατονόμασε ως πραγματικό ιδιοκτήτη της επίμαχης εταιρίας τον πρώην Διευθυντή της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο.

Για την δεύτερη εταιρεία (ΡΕΑ) ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, εκλήθη από την ανακρίτρια και ήταν κατηγορηματικός πως εκείνος είχε εντολή από τον κ .Καμάρη.

Ο Λις Όλοφ Νένζελ άνοιξε το δρόμο για τη συγκέντρωση στοιχείων 

Ο μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση είναι αναμφισβήτητα ο Λις Ολοφ Νένζελ. Το πρώην στέλεχος της Ερικσον , που φέρεται ως διαχειριστής των μαύρων ταμείων της εταιρείας, εμφανίστηκε οικειοθελώς στην ανακρίτρια και σύμφωνα με πληροφορίες έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της «Ιντεραξιον» στην τράπεζα HSBC στο Μονακό.

Με βάση τη μαρτυρία του Λις Όλοφ Νένζελ άνοιξε το δρόμο για την υποβολή νέων αιτημάτων  δικαστικής συνδρομής με το Μονακό όμως να μην απαντά καθώς από το 2003 η «Ιντεράξιον» δεν υφίσταται.

Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές υπέβαλλαν και  άλλο αίτημα και τα στοιχεία, τελικά, διαβιβάστηκαν στην Ελληνική δικαιοσύνη μέσω eurojustice.

Τι είπε στην απολογία του

Ο Θωμάς Λιακουνάκος επέμεινε κατά τη διάρκεια της επτάωρης απολογίας του ότι “δεν έχει δωροδοκήσει κανέναν”. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί κλήθηκε μέσα σε 36 ώρες να απαντήσει “σε στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονται σε 5 κούτες».

Ο Θωμάς Λιακουνάκος υποστήριξε ότι “χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα και ουδέποτε το κόστος τους μετακυλήθηκε στο κόστος της προμήθειας για το δημόσιο.»

Παράπονα για τη διαδικασία εξέφρασαν και οι δύο συνήγοροί του Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Σοφία Πολάλη οι οποίοι άφησαν υπονοούμενα για πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δυο ημέρες» είπαν οι συνήγοροι, οι οποίοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να δώσει στοιχεία που θα αποδεικνύουν όσα υποστηρίζει.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-10-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις