Logo

Αλλαγές στον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες



 
 

pothen esxes 2-11-2015Σημαντικές αλλαγές στον έλεγχο των «πόθεν έσχες», καθώς και στα περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται, θα επιφέρει  τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που διαβιβάστηκε...

στη Βουλή, η κυβέρνηση αναθέτει εκ νέου την παραλαβή και τον έλεγχο των δηλώσεών τους στη Μονάδα Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Η τροπολογία θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Παπαγελόπουλου, η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί εντός δεκαημέρου στο Κοινοβούλιο και θα προβλέπει ενίσχυση της Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα γίνει εννεαμελής, από επταμελής, με ορισμό τον δύο επιπλέον μελών. Τα δύο νέα μέλη θα είναι ο Συνήγορος του Πολίτη και ένας σύμβουλος Επικρατείας, που σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «πρόσωπα τα οποία δεν υπόκεινται σε πολιτική επιρροή και παρέχουν τα εχέγγυα για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα ελέγχου».

Η τροπολογία για το πόθεν έσχες βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας και την ευθύνη για το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όπως εκτιμάται θα εισαγάγει νέο καθεστώς και θα «επεκτείνει» την έννοια των περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει εφεξής να περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες.

Οι υπόχρεοι, συγκεκριμένα, θα πρέπει να δηλώνουν το περιεχόμενο των τραπεζικών τους θυρίδων, αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους, και γενικά, οτιδήποτε φυλάσσεται οπουδήποτε πλην των θυρίδων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις