Ήταν συνταγματική και νόμιμη η «συμφωνία συμβιβασμού» που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens ή όχι; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παραπέμψει...
σε αυτή προς οριστική κρίση το θέμα λόγω μείζονος σπουδαιότητας.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται, συγκεκριμένα, να αποφανθεί αν αν είναι σύμφωνες ή όχι με το Σύνταγμα οι διατάξεις του νόμου 4072/2012 που αφορά την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού», κατά της οποίας έχουν προσφύγει φορολογούμενοι και το μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».
Το Δ' τμήμα του ΣτΕ στην απόφασή του τονίζει ότι η Siemens, από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποίηση τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας»
Συμφωνία με υπογραφή... Στουρνάρα
Με το νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε η «συμφωνία συμβιβασμού» και στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης. Η συμφωνία υπογράφηκε για λογαριασμό του Ελληνικού δημοσίου από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη. Στουρνάρα, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. από τον διευθύνοντα σύμβουλο Π. Ξύνη και τον γενικό νομικ σύμβουλο Robert Sikellis και από την Siemens AG από τους γενικούς νομικούς συμβούλους, Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.
Βάσει αυτής επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ.
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-11-2015 από directNEWS.gr