Logo

Ν. Παρασκευόπουλος: Ο Λάμπρου προσπάθησε να αποτρέψει τις εξεγέρσεις - Οι συζητήσεις του δαιμονοποιήθηκαν



 
 

paraskeuopoulos 24-11-2015Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ξεκαθάρισε την Τρίτη τον ρόλο του Πάνου Λάμπρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε στα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης, καθώς και στη μήνυση για τη διαρροή εγγράφων...

Συγκεκριμένα, παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Λάμπρου, υπογραμμίζοντας ότι εργάσθηκε για την κατάσβεση των εξεγέρσεων στις φυλακές. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν προκύπτει από τις συνομιλίες του πως συντόνιζε τους φυλακισμένους, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος, επί υπουργίας Βενιζέλου, είχε αναλάβει παρόμοιο ρόλο με εκείνον του κ. Λάμπρου όταν υπήρχαν εξεγέρσεις στις φυλακές. 

Επιπλέον, διέψευσε τις σχετικές καταγγελίες του πρώην υπουργού Γιάννη Πανούση.

Ποιός ήταν ο ρόλος του Πάνου Λάμπρου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι «τον Ιανουάριο βρεθήκαμε προ δύσκολης κατάστασης στις φυλακές που είχε δύο χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό ήταν ότι υπήρχε γενικευμένη αναταραχή με τη μορφή εξεγέρσεων και απεργιών πείνας. Το δεύτερο ήταν ότι υπήρχε υπερπληθυσμός και κακές συνθήκες περίθαλψης. Τότε είχαμε 192 υποθέσεις σε βάρος της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που σημαίνει και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος».

Συνεχίζοντας είπε ότι σε μια επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του γνώρισαν τον Πάνο Λάμπρου ως άνθρωπο που θα μπορούσε να βοηθήσει, προσθέτοντας ότι  «προσωπικά τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή στο πεδίο των δικαιωμάτων των κρατουμένων και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του. Ήταν σοβαρός, μετρημένος και σκέφτηκα ότι μπορεί να πηγαίνει στις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τα αιτήματα».

Ειδιικά για το ρόλο του κ. Λάμπρου είπε: «μία συζήτηση που έχει ως στόχο μία αγωνιώδη προσπάθεια για τη νομιμότητα δεν έχει σχέση με διαπραγματεύσεις. Προσπάθησε να αποσβέσει τις εξεγέρσεις. Μίλησε στη γλώσσα τους, με τρόπο ώστε να είναι αποτελεσματικός για να αποκαταστήσει ηρεμία στο χώρο των φυλακών. Αυτές οι συζητήσεις δαιμονοποιήθηκαν. Στην Ελλάδα έχουμε μακρά παράδοση συζητήσεων με κρατούμενους για την σβέση καταστάσεων και την διαμόρφωση νομοθεσίας», 

Αναφέρθηκε στο παρελθόν λέγοντας ότι: «το 1990 είχε γίνει εξέγερση στον Κορυδαλλό για τρεις μήνες και το κράτος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αλλιώς την κατάσταση. Τότε ένας εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Θανάσης Κανελλόπουλος, θέλησε να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Έκανε κάτι πρωτοφανές: επειδή κρίθηκε επικίνδυνο για την ασφάλειά του να πάει στις φυλακές, τους κάλεσε στο γραφείο του. Πήγαν πέντε άτομα, ανάμεσά τους και καταδικασμένοι για βαριά εγκλήματα, τους άκουσε, τους κέρασε και πίτσα και συνέστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Κάτι ανάλογο έγινε επί υπουργείας Βενιζέλου το 1996. Και στην περίπτωση Κανελλόπουλου και στην περίπτωση Βενιζέλου ήμουν ο «Λάμπρου». Πήγα στην Πάτρα, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ακούσαμε τα αιτήματα τους». 

Οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση για τα σημειώματα 

Σχετικά με τα σημειώματα που κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «Κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Λάμπρου τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης λάμβαναν σημειώματα. Τα περισσότερα ήταν κοινά και για τα δύο υπουργεία, ανυπόγραφα, εξαιρετικά χρήσιμα για την γνώση και αντιμετώπιση της κατάστασης» και προέρχονταν «προφανώς από την ΕΥΠ, αλλά ανυπόγραφα. Οι διάλογοι δεν έδειχναν συμπεριφορά του Π. Λάμπρου με την οποία να τους ξεσηκώνει προς την παρανομία, ίσα ίσα», ξεκαθάρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση νομοθεσίας αποδεικνύεται και από τους διαλόγους και από την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα κυριότερα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του τρομονόμου και η κατάργηση της λήψης του DNA χωρίς την συναίνεση του προσώπου, δεν έγιναν δεκτά. Στα μηνύματα που λάμβανα πολλές φορές έβλεπα και εγώ απειλές και υβριστικές αναφορές είτε για εμένα είτε για τον κ. Πανούση. Δεν ανησύχησα κατ' αρχήν γιατί έχω καλή φύλαξη».

Για τα σημειώματα είπε: «Τα έχω καταστρέψει. Τα κατέστρεψα όπως προβλέπεται. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία μου τον Αύγουστο τα κατέστρεψα όλα», ενώ πρόσθεσε ότι «η συνήθης αναφορά για εμένα ήταν «βασανιστής» ή «Πόντιος Πιλάτος»».

Η σχέση με τον Γιάννη Πανούση 

Για τη σχέση του με το Γιάννη Πανούση είπε πως  είχε δύο προστριβές μαζί του.

«Η πρώτη ήταν όταν είπε ότι μέσα στις φυλακές κάποιος θα δολοφονηθεί που θεώρησα επικίνδυνη ανακοίνωση. Το δεύτερο ήταν όταν οι Πυρήνες της Φωτιάς έβγαλαν ανακοίνωση για ελέγχους στον Κορυδαλλό και έλεγαν «φασίστα» τον Πανούση και «Πόντιο Πιλάτο» εμένα. Σ' αυτήν την «καταγγελία» απάντησε ο Γιάννης Πανούσης λέγοντας ότι δεν ζήτησε να κάνει βίαιη επέμβαση η Αστυνομία, αλλά το ζήτησαν άλλοι που κρύβονταν. Το «κρύβονταν» ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα. Του απάντησα και εγγράφως ότι στην Αστυνομία δεν μπορούσα να δώσω εντολές ως υπουργός Δικαιοσύνης και προφορικά του είπα ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα αυτά, ότι δεν έχει νόημα ο διάλογος με απολύτως έξαλλα κείμενα, αλλά του παραπονέθηκα ότι δεν έπρεπε να φωτογραφίσεις εμένα ότι κρύβομαι πίσω από την επέμβαση».

Παραδέχθηκε πως σε συζήτησή τους ο κ. Πανούσης είχε ισχυριστεί οτι «ο Λάμπρου δεν περιορίζεται μόνο σε κατάσβεση, αλλά τους συντονίζει». «Του είπα ότι δεν το βλέπω, δεν το βλέπω σε κανένα σημείωμα, αλλά και ο κ. Πανούσης δεν το είχε πει στηριγμένος σε πραγματικά περιστατικά, αλλά ως εκτίμηση». 

Η μήνυση για τη διαρροή εγγράφων 

Για τη μήνυση σχετικά με τη διαρροή εγγράφων υπογράμμισε πως «αποφασίσθηκε την στιγμή που στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί αριθμός εγγράφων που φέρονταν ότι είναι της ΕΥΠ, αλλά δεν είναι γνωστό αν ανήκουν στην ΕΥΠ. Έγινε λόγω της ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να παρελαύνουν, αν δημοσιεύονται σωρηδόν διάφορα απόρρητα έγγραφα που να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Ίσως να βοήθησε οι υπεύθυνοι για τη ροή εγγράφων να μην συνεχίσουν το έργο τους».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-11-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις