Logo

Απολογείται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Τ. Μαντέλης για τα μαύρα ταμεία της Siemens



 
 

siemens-madelisΔυο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης του, και 17 μετά την -κατά το κατηγορητήριο- διάπραξη του αδικήματος, ο πρώτος πολιτικός στη σύγχρονη Ελλάδα που ομολόγησε πως πήρε χρήματα από τη Siemens, ο Τάσος Μαντέλης, άρχισε την Τρίτη την απολογία του ενώπιον...

του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ένα πρόσωπο εμφανώς καταβεβλημένο, παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την 2ετή ακροαματική διαδικασία, η οποία, σύμφωνα με το capital.gr, δεν κατάφερε τουλάχιστον στο μέτρο που απαιτεί το εύρος της υπόθεσης, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα. Ας δούμε πρώτα τα δεδομένα της υπόθεσης, όπως εισήχθη προς εκδίκαση:

Τα δεδομένα

-Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη, κάθονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του πρώην υπουργού.

-Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα 1828/2013, ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων (230.000 ευρώ).

-Τα χρήματα είχαν δοθεί σε δύο δόσεις, το 1998 και το 2000, μέσω εμβασμάτων σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης.

-Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι τον εν λόγω λογαριασμό ουσιαστικά χρησιμοποιούσε ο συγκατηγορούμενός της, Ηλίας Γεωργίου.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει ένα χειρόγραφο σημείωμα (το οποίο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου που ήταν και βασικός μάρτυρας στη δίκη) που αναφέρει τον αριθμό λογαριασμού και την κωδική ονομασία Rocos που φέρεται να είχε γράψει ο στενός συνεργάτης του κ. Μαντέλη, Αρ. Μαντάς.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τα ερωτήματα

Ο Μαντέλης έχει παραδεχτεί ότι πήρε τα χρήματα από τη Siemens, όχι όμως ως μίζα αλλά ως προεκλογική χορηγία. Απαλλάσσει ξεκάθαρα μάλιστα τον κουμπάρο του Γ.Τσουγκρανη, ο οποίος βέβαια δεν πήρε τίποτα από αυτά τα χρήματα και απλώς τα κίνησε.

-Η πολιτική αγωγή του δημοσίου όμως αντικρούει τον Μαντέλη λέγοντας πως το 1998 δεν υπήρχαν εκλογές άρα δεν χρειαζόταν προεκλογική χορηγία.

-Η πλευρά Μαντέλη αντιτείνει ότι η σύμβαση 8002 για την οποία φέρεται να πήρε τα χρήματα ο τότε υπουργός μεταφορών, υπογράφηκε το 1997 συνεπώς δεν υπήρχε λόγος να δωροδοκηθεί για μια ηδη υπογεγραμμένη σύμβαση.

Ειδικότερα, στο πρώτο στάδιο της απολογίας του - η οποία θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου - ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε το διάδοχό του για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση. Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί».

Μάλιστα, υποστήριξε πως ενήργησε με τον συγκεκριμένο τρόπο γιατί γνώριζε πολύ καλά «ότι αυτή ( σ.σ. χορηγία ) ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος». Προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει  προεκλογική χορηγία -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή με ανοικτό το ενδεχόμενο εκλογών.

Νόμιμη και Επικερδής η σύμβαση

Ο Τάσος Μαντέλης επιχειρηματολόγησε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να στηρίξει τον ισχυρισμό του ότι δεν έλαβε «μίζα» από την Siemens και χαρακτήρισε την επίμαχη σύμβαση ως «την πλέον επικερδή σύμβαση του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα».

«Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε "δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά". Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε» είπε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός και συνέχισε
«Ήταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή συναρτώταν με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα έρχομαι σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο»
Η απολογία του Τάσου Μαντέλη θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σημειώνεται, ότι ο Τάσος Μαντέλης, ύστερα και από την ψήφιση του νόμου περί επιστροφής των καταχρασθέντων στο δημόσιο υπέβαλε αίτημα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του και κουμπάρο του Αθανάσιο Τσουγκράνη δηλώνοντας και οι δύο την ανέκκλητη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλα τα χρήματα για τα οποία κατηγορούνται. Το επίδικο ποσό συνολικά είναι τα 450.000 γερμανικά μάρκα, που αντιστοιχούν σε 230,000 ευρώ. Από αυτά, ποσό 174.000 ευρώ, είναι σε λογαριασμό του Τσουγκράνη που έχει ήδη δεσμευθεί από τη δικαιοσύνη και τα υπόλοιπα δίνονται μετρητά, περί τα 55.000 ευρώ.

Ο νόμος, όμως, δεν συμπεριλαμβάνει στις ευνοϊκές του διατάξεις τα πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο νομικοί εκτιμούν ότι αυτό είναι θέμα ερμηνείας του δικαστηρίου τα μέλη του οποίου ουσιαστικά καλούνται για πρώτη φορά στην υπόθεση Μαντέλη να εφαρμόσουν τις νεόκοπες διατάξεις, με βάση το νέο νόμο στις περιπτώσεις που η οροφή ενός αδικήματος είναι κάθειρξη 20 ετών, μετά την επιστροφή των χρημάτων ο κατηγορούμενος μπορεί να πέσει στα... μαλακά .

Αξιοσημείωτο επίσης στην περίπτωση Μαντέλη είναι ότι η υπόθεση του πρώην υπουργού διαχωρίστηκε από τη μεγάλη δικογραφία για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ( θα επαναληφθεί η διαδικασία στις 15 Δεκέμβρη), λόγω κινδύνου παραγραφής. Σε εκείνο το βούλευμα οι δικαστές θεωρούν δεδομένο ότι ο Μαντέλης δωροδοκήθηκε αλλά όπως σημειώνουν, το αδίκημα αυτό με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών έχει παραγραφεί.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 1-12-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις