Logo

Ο μισός ΣΔΟΕ στο εδώλιο για 40 ευρώ



 
 

sdoeΓια μη είσπραξη 40 ευρώ από έναν 76χρονο «ερασιτέχνη» κουρέα σε ορεινό χωριό της Αρκαδίας κάθισαν στο εδώλιο τέσσερα διευθυντικά στελέχη του ΣΔΟΕ. Ανάμεσα σε αυτούς ο περιφερειάρχης της υπηρεσίας που ασχολούνταν και με τις offshοre εταιρείες στο Κρανίδι...

και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στην πολύκροτη δίκη με το... διακύβευμα των λίγων ευρώ παρέστη - με δύο μάλιστα δικηγόρους - το Ελληνικό Δημόσιο ως πολιτική αγωγή, παρέλασαν ως μάρτυρες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο δύστυχος κουρέας κατηγορήθηκε ως «οργανωτής» και ηθικός αυτουργός σε αυτή την... τεράστια υπόθεση διαφθοράς, με τον ίδιο να δηλώνει μέσα στο κατάμεστο δικαστήριο ότι «με τόση φασαρία νιώθω ότι είμαι ο Τρύφωνας Σαμαράς».

Πανηγυρική αθώωση και αντιφάσεις

Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά, όμως η διαδικασία κατεγράφη στα δικαστικά χρονικά για τον σουρεαλισμό και τις αντιφάσεις του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού. Ενώ χάνονται τεράστια ποσά σε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, διυλίζεται ο κώνωπας και γίνεται άσκοπη επίδειξη ισχύος σε υποθέσεις τού «τίποτα». Εκεί όπου το τυπικό καταδικάζει την ουσία!

Η δίκη, που αποτελεί εντυπωσιακή κρατική εφαρμογή της παροιμίας «ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι», διεξήχθη προ μερικών ημερών στο δικαστήριο της Τρίπολης. Κατηγορούμενοι ήταν στελέχη του ΣΔΟΕ, ανάμεσα σε αυτούς και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Πελοποννήσου κ. Νίκος Κολετζάκης, με τη δυσβάστακτη κατηγορία ότι το 2011 (τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του) δεν επέβαλαν το συγκεκριμένο πρόστιμο λίγων ευρώ σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο του ΟΓΑ που ζούσε σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό λίγων κατοίκων και για ένα μικρό «χαρτζιλίκι» κούρευε συγχωριανούς του. Τότε είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία και ακολούθησε έλεγχος του ΣΔΟΕ όπου διαπιστώθηκε ότι ο ορεσίβιος κουρέας δεν είχε κάνει δήλωση έναρξης επαγγέλματος και δεν διέθετε ταμειακή μηχανή.

Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που γνώριζαν τι είχε συμβεί με αυτόν τον... ζωτικής σημασίας έλεγχο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας ανέφεραν: «Ο συνταξιούχος μάς είπε ότι κούρευε για να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξή του, που ήταν της τάξεως των 3.600 ευρώ τον χρόνο. Μας ζήτησε να δείξουμε κατανόηση και να μην του επιβάλουμε το πρόστιμο επειδή ήταν γι' αυτόν δυσβάστακτο. Μάλιστα αμέσως έκανε δήλωση έναρξης του επαγγέλματος και πήρε ταμειακή μηχανή ακολουθώντας τις εντολές μας. Αποφασίστηκε λοιπόν για λόγους ανθρωπισμού και ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος να υπάρξει χαριστική ρύθμιση γι' αυτό το πρόστιμο. Ήταν μια ανθρώπινη απόφαση...».

Το ζήτημα όμως του «συνταξιούχου κουρέα» φαίνεται να έδωσε αφορμή σε άλλους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ - φέρεται ότι «διεκδικούσαν τις θέσεις των συναδέλφων» τους - να κινήσουν ποινική και υπηρεσιακή διαδικασία σε βάρος τους. Ετσι ακολούθησε εσωτερική έρευνα μεγάλης έκτασης, σαν το Ελληνικό Δημόσιο να έχασε τεράστια ποσά και ο «ερασιτέχνης κουρέας» να ήταν κεντρικό πρόσωπο στη λίστα Λαγκάρντ.

«Παραλογισμός» και γραφειοκρατία

Ο κ. Κολετζάκης που βρέθηκε κατηγορούμενος είχε αναλάβει από το 2011 στον τομέα ευθύνης του με επιτυχία τον έλεγχο τουλάχιστον 300 υπεράκτιων εταιρειών που είχαν εμπλακεί σε αγοραπωλησία ακινήτων, κυκλώματα διακίνησης παράνομων φαρμάκων, συστήματα επιχειρηματιών με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων αλλά και στην παράνομη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνολικού ποσού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τέθηκε όμως σε πολύμηνη αργία και οδηγήθηκε σε δίκη για τις «τρίχες στο βουνό».

Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων είχε εντοπίσει τον «παραλογισμό» της υπόθεσης και την αδρανοποίηση σημαντικών στελεχών της υπηρεσίας λόγω αυτής της εκκρεμότητας. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε υπήρξε επιμονή από πλευράς των δικηγόρων του Ελληνικού Δημοσίου για τη «μεγάλη ευθύνη των στελεχών του ΣΔΟΕ σχετικά με την απώλεια των 40 ευρώ», μια θέση όμως των κρατικών κατηγόρων που δεν υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Ο ηλικιωμένος, συνταξιούχος αγρότης και όψιμος κουρέας που βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης δίκης του ΣΔΟΕ, δήλωνε «έκπληκτος για την έκταση που είχε πάρει το θέμα». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν υψηλόβαθμοι πρώην και νυν συνάδελφοί τους. Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια αφού, παρά την αθώωση των κατηγορουμένων στο ποινικό σκέλος, εκκρεμεί το πειθαρχικό, υπηρεσιακό τμήμα της, αφού βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

*του Βασίλη Λαμπρόπουλου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-12-2015 από directNEWS.gr πηγή:Το Βήμα


Τελευταίες Ειδήσεις