Logo

Τα εγκλήματα του Κώστα Πάσσαρη θα ξεχαστούν μαζί με τα θύματά του [φωτο]



 
 

passaris2 13-12-2015Τον Φεβρουάριο του 2001, ο διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης δραπετεύει από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις, δολοφονώντας εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν. Η ΕΛ.ΑΣ. βυθίζεται στο πένθος, η σύλληψη του κακοποιού ανάγεται σε ζήτημα...

τιμής και συστήνεται ειδική ομάδα κρούσης. Όμως, ο Πάσσαρης καταφέρνει να «ξεγλιστρήσει» από μπλόκο πάνοπλων αστυνομικών και τελικά να διαφύγει στη Ρουμανία, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα φυλακισμένος.

Το περιστατικό προκαλεί οργή για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και ο αρχηγός του Σώματος παραιτείται. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι είχε καταστρωθεί ένα καλά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης, με άγνωστο αριθμό συνεργών, που είχαν προμηθεύσει τον κακοποιό με όχημα διαφυγής, όπλο, κατάλυμα, ενώ ακόμα και η μεταγωγή του στο νοσοκομείο ήταν «σκηνοθετημένη».

Χωρίς δίκη

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το «Εθνος της Κυριακής» ανοίγει τον φάκελο του Κ. Πάσσαρη. Οι δολοφονίες των αστυνομικών παραμένουν αδίκαστες, με τις οικογένειες των θυμάτων να μην έχουν βρει ως τώρα δικαιοσύνη και ψυχική ηρεμία.

passaris3 13-12-2015

Την περασμένη εβδομάδα, η οικογένεια του δολοφονημένου αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου απέστειλε επιστολή-κραυγή αγωνίας, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», στον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, με την οποία του ζητά να ενεργοποιήσει τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρουμανίας, ώστε να εκδοθεί ο Πάσσαρης στη χώρα μας και να δικαστεί.

Ηδη έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που αφορούν το σχέδιο απόδρασης, με αποτέλεσμα να μην αποκαλυφθεί ποιοι και γιατί είχαν βοηθήσει τον εγκληματία να αποδράσει. Η αδράνεια των ελληνικών αρχών στην υπόθεση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην παραγραφή της διπλής δολοφονίας των αστυνομικών.

Μάλιστα, από τα δικόγραφα και συγκεκριμένα με το υπ' αριθ' 69058/14-1-2004 έγγραφο των ρουμανικών αρχών αποκαλύπτεται πως το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμφωνεί και δεν επιθυμεί τη μεταφορά του Κωνσταντίνου Πάσσαρη στην Ελλάδα για να δικαστεί!

dikhgoroi anagnwstakh 13-12-2015

«Είμαι αδερφή του δολοφονημένου αστυνομικού Διονύση Αλεβιζόπουλου, τη 16/2/2001 παρά του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη (...) Μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας υπάρχει και λειτουργεί από 19/10/1972 διακρατική σύμβαση δικαστικής αγωγής. Μ' αυτήν επιτρέπεται η προσωρινή έκδοση του κακοποιού (...) Υποβλήθηκε αίτημα να ζητηθεί η προσωρινή έκδοση του Κ. Πάσσαρη, για να δικαστεί στην Ελλάδα για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση του αστυνομικού Δ. Αλεβιζόπουλου. Τον οποίο, μεθ' άλλου, συναδέλφου του, φόνευσε ύπουλα. Μέχρι να εκτίσει τις ποινές του στη Ρουμανία (δις ισόβια) θα έχουν παραγραφεί όλα τα αδικήματα που διέπραξε στην Ελλάδα. Θα έχουν αποβιώσει όλοι οι συγγενείς των θυμάτων, οι δεσμοφύλακες, οι αστυνομικοί που τον χειρίστηκαν και κάθε μάρτυρας σχετικός με την υπόθεση. Ετσι, θα είναι ανέφικτη η διεξαγωγή των δικών που του αξίζουν. Θα έχουν ξεχαστεί τα εγκλήματα και θα ανήκουν μόνο στην Ιστορία», αναφέρεται στη συγκλονιστική επιστολή της οικογένειας Αλεβιζόπουλου, την οποία εκπροσωπούν νομικά οι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Στασιμότητα

Επί 10 και πλέον έτη -από το 2006 όταν και είχε υποβάλει ξανά αίτημα η οικογένεια του θύματος να εκδοθεί ο κακοποιός- οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα επί του θέματος, αρνούμενες να ενεργοποιήσουν τη διακρατική συμφωνία προσωρινής έκδοσης.

Οπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο «Εθνος της Κυριακής», η σύμβαση προσωρινής έκδοσης προβλέπει τη μεταγωγή του Πάσσαρη στην Ελλάδα για να δικαστεί για τα εγκλήματα και στη συνέχεια διακρατική συνεννόηση μεταξύ των δικαστικών αρχών για τις φυλακές που θα εκτίσει τις ποινές.

Οι δικαστικοί ελιγμοί του κακοποιού - Εφτασε μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσποιούμενος το θύμα

Το «Εθνος της Κυριακής» φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο του δικαστικού θρίλερ αλλά και τις άγνωστες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης Πάσσαρη. Στις 6 Οκτωβρίου ο Πάσσαρης είχε ζητήσει τη μεταφορά του στην Ελλάδα, ενδεχομένως να γλιτώσει από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ρουμανία. Δικαστήριο του Βουκουρεστίου τον είχε καταδικάσει σε δις ισόβια, για διπλή δολοφονία και ληστεία που είχε διαπράξει. Πηγές του ρουμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι ο Πάσσαρης είχε ζητήσει την προσωρινή του μεταφορά.

Σύμφωνα με το ρουμανικό Ποινικό Δίκαιο, η μεταφορά ενός κρατουμένου σε άλλη χώρα μπορεί να διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προανάκρισης από τις ελληνικές Αρχές. Στις 9 Μαΐου 2007, με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, αναστέλλεται η διαδικασία στο ακροατήριο κατά του Κ. Πάσσαρη, μέχρι τη σύλληψή του.

Ομως, όπως αποκαλύπτεται από τα σχετικά δικόγραφα, ο Πάσσαρης είχε προσφύγει στις 13 Νοεμβρίου 2001 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για δήθεν παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στο δικαστήριο, επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί το αίτημα μεταφοράς, το οποίο όμως είχαν αποδεχτεί οι ρουμανικές Αρχές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του με την απόφαση Πάσσαρης κατά Ελλάδας που εκδόθηκε την 24/9/2009. Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφερόταν: «Ο προσφεύγων δεν μπορεί να υποκρίνεται το ''θύμα'', κατά την έννοια της ΕΣΔΑ, παραβίασης του δικαιώματος πρόσβασης. Τα θύματα των εγκληματικών του πράξεων, όπως ο ίδιος παραθέτει στην προσφυγή του, είναι τα θύματα της παραβίασης καθώς η Δικαιοσύνη δεν έχει κάνει τίποτα για λογαριασμό τους».

Μια απόφαση-καταπέλτης για την Ελλάδα και μάλιστα από ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, καθώς οι ελληνικές Αρχές επί δέκα και πλέον έτη δεν έχουν... καταφέρει να τον φέρουν στη χώρα και να τον καταδικάσουν.

Και ενώ για τις οκτώ ανθρωποκτονίες που διέπραξε δεν δικάστηκε ποτέ ο Πάσσαρης και δεν ζητήθηκε ποτέ η έκδοσή του, τα ελληνικά δικαστήρια προχώρησαν τη δίκη του για πλημμεληματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, γιατί «στην Καλλιθέα την 11-8-2001, προκάλεσε ζημιές, πυροβολώντας τα υπ' αριθ. Υ...-19... ΙΧΕ και Υ.../81... αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Γιατί κατά τις ανθρωποκτονίες που διέπραξε, έφερε μαζί του όπλο χωρίς άδεια. Γιατί έκανε χρήση του όπλου αυτού, όταν σκότωνε ή επιχειρούσε να σκοτώσει ανθρώπους. Γιατί έκλεψε το υπ' αριθ. Υ...-69... αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης. Γιατί μετέθεσε τις πινακίδες από το υπ' αριθ. Υ...- 86... αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης σε μηχανή HONDA». Του επιβλήθηκε η ποινή των 22 χρόνων φυλάκισης, η οποία κατ' επιμέτρηση προσδιορίστηκε στα 10 χρόνια. Και ενώ οι οικογένειες των θυμάτων δεν δικαιώθηκαν ποτέ για τις δολοφονίες, κλήθηκαν όμως και κατέθεσαν στην παραπάνω δίκη μολονότι ήταν άσχετοι με τα αδικήματα, αφού δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν για τις πινακίδες που χρησιμοποίησε ο Πάσσαρης. Υποβλήθηκαν σε μια άνευ λόγου ταλαιπωρία και κυρίως αναγκάστηκαν να ξαναζήσουν τη φρίκη της τραγωδίας τους.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-12-2015 από directNEWS.gr πηγή: Έθνος της Κυριακής


Τελευταίες Ειδήσεις