Logo

Στο εισαγγελικό "μικροσκόπιο" νέα λίστα της ΤτΕ για τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό



 
 

ubs 19-12-2015Την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στην έρευνα για τον εντοπισμό αδήλωτου "μαύρου" χρήματος που έχει κατατεθεί από Έλληνες σε ξένες τράπεζες (κυρίως της Ελβετίας και της Γερμανίας) θεωρούν εισαγγελικές πηγές ότι σηματοδοτεί η παραλαβή από τον επίκουρο οικονοµικό εισαγγελέα Γιάννη ∆ραγάτση, νέας...

υπερ-λίστας από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κατόπιν σχετικού αιτήματός του.

Ο κ. Δραγάτσης υπέβαλε το αίτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδος πριν οι οικονομικοί εισαγγελείς πραγματοποιήσουν την έφοδό τους σε υποκατάστηµα-αντιπροσωπία της UBS στην Αθήνα.

Τα στοιχεία της λίστας, που σταδιακά παραλαµβάνει ο εισσαγγελικός λειτουργός έχουν να κάνουν με όσους έχουν πραγματοποιήσει αναλήψεις μεγάλων ποσών, κατά την τελευταία 20ετία, δηλαδή κατά το χρονικό διάστηµα 1995-2015 και στη συνέχεια έστειλαν διατραπεζικά τα χρήματά τους  Ελλάδος, στη UBS, στην Ελβετία και στη Γερµανία.

Που στοχεύουν οι οικονομικοί εισαγγελείς με την αξιοποίηση αυτής της νέας λίστας: Κατ' αρχήν φιλοδοξούν να ταυτοποιήσουν τη νέα υπερ-λίστα της ΤτΕ με αυτή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προκειμένου να εντοπίσουν τα πρόσωπα που έβγαλαν χρήµατα από τη χώρα κατά τα έτη 2006-2008. Αυτό είναι άλλωστε το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά η γερμανική λίστα που περιλαμβάνει ποσά ύψους 6 δις ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η λίστα που παρέλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος  ο κ. Δραγάτσης αφορά την περίοδο 2009-2015 και αναμένει την υπόλοιπη για το διάστημα 1995-2008. 

Μόλις ολοκληρωθεί ως προς το χρονικό εύρος η λίστα της ΤτΕ οι εισαγγελικές αρχές ευελπιστούν ότι θα έχουν μία πλήρη εικόνα των στοιχείων όσων κατέθεσαν µεγάλα - νόµιµα ή παράνοµα ή ορθότερα δηλωμένα ή αδήλωτα - ποσά στη UBS, όχι µόνο διατραπεζικά, αλλά µε οποιονδήποτε άλλον, αδιαφανή ή µη, τρόπο. 

Εισαγγελικές πηγές αναδείκνυαν το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που ζητούνται στοιχεία για φυγάδευση κεφαλαίων εκτός Ελλάδος και µάλιστα στη UBS σε Γερµανία και Ελβετία µέχρι το 2015. Ουσιαστικά, δηλαδή επισημαινουν το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζει στις εκροές κεφαλαίων κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε σημειώνεται, κατά τις εκτιμήσεις η μεγάλη φυγή στο εξωτερικό ελληνικών κεφαλαίων, μεγάλο μέρος των οποίων φαίνεται ότι κατευθύνθηκε προς τη UBS.

Το περιεχόμενο της λίστας της ΤτΕ 

Η λίστα της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, περιλαμβάνει όλες τις  κινήσεις των µεγαλοκαταθετών σε οποιαδήποτε ελληνική τράπεζα. Έτσι, το επόμενο βήμα των εισαγγελέων θα είναι να ελέγξουν τις  κινήσεις του καταθέτη που περιλαµβάνονται στη λίστα της ΤτΕ σε σύγκριση µε τις κινήσεις στη UBS σε Ελβετία και Γερµανία, όπως αυτές καταγράφονται στις άλλες λίστες που έχουν στα χέρια τους, προκειμένου να εντοπίσουν τη νόμιμη μεταφορά των χρηματικών ποσών από την Ελλάδα σε Ελβετία και Γερμανία 

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι μετά τη ανάληψη από ελληνικές τράπεζες τα ίχνη των χρημάτων χάνονται τότε οι εισαγγελείς θα καλούν τον καταθέτη προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για την πορεία χρημάτων, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται και ο σχετικός φορολογικός έλεγχος.

Στο μεταξύ, οι επίκουροι οικονοµικοί εισαγγελείς, Γιάννης Δραγάτσης, Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Ντζούρας συνεχίζουν την εξέταση των στοιχείων που συγκέντρωσαν από την κατάσχεση των σκληρών δίσκων υπολογιστών σε κατάστηµα της UBS στην Αθήνα, κατά την έφοδό που πραγµατοποίησαν, κατόπιν εντολής του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου. 

Από την έρευνα αυτή ήδη έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον  200 µεγαλοκαταθέτες και µέχρι στιγµής προκύπτει ότι η µικρότερη κατάθεση φτάνει το 1,5 εκατ. και η µεγαλύτερη τα 12 εκατ. ευρώ.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-12-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις