Logo

«Noor1»: Κατηγορούμενος ομολογεί ενοχή και επιχειρεί να "αθωώσει" συγκατηγορουμένους του 
 

Noor1 12-1-2016«Για να κάνω ξεκάθαρη τη θέση μου, αποδέχομαι ότι δεν είμαι αθώος». Με αυτή τη φράση ο επιχειρηματίας Μάκης Γιιαννουσάκης παραδέχθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και για πρώτη φορά από τη σύλληψή του, την  εμπλοκή του στη μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor One» τον Ιούνιο...

του 2014.

Ο επιχειρηματίας κατά την απολογία του ομολόγησε ότι δέχτηκε να μεταφέρει το παράνομο φορτίο κάνοντας, όπως είπε, τα ελάχιστα απ' όσα του ζήτησαν.

«Είπα ότι εγώ θα κάνω μόνο τα ναυτιλιακά στο πλοίο και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά» είπε χαρακτηριστικά και ως  «εγκέφαλο» της εισαγωγής των ναρκωτικών περιέγραψε τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπουρδούβαλη ή «κάπτεν Τζορτζ»:

«Ο Μπαρδούβαλης μου ζήτησε να μπει το "Noor One" στα ναρκωτικά», είπε, ενώ σε άλλο σημείο της απολογίας του ισχυρίστηκε πως ο «κάπτεν Τζορτζ» και στο παρελθόν του είχε ζητήσει να μεταφέρει ναρκωτικά, με το πλοίο «Grand Island»: «Ο Μπαρδούβαλης μου είχε ξαναζητήσει πριν από το "Noor One", το 2013 να φέρουμε τα ναρκωτικά με το "Grand Island", που θα το πηγαίναμε στο Ρίο, στις εγκαταστάσεις του Κ. (σ.σ. αναφέρεται σε συγκατηγορούμενό του) χωρίς ο ίδιος να το ξέρει».

Ο εν λόγω κατηγορούμενος χαρακτήρισε «αθώο» τον επίσης προφυλακισμένο επιχειρηματία και πρώην ποδοσφαιρικό παράγοντα Αιμίλιο  Κοτσώνη και επανέλαβε ότι τα 500 κιλά ηρωίνης μετέφερε στο σπίτι του στη Φιλοθέη ο επιστάτης του σπιτιού με το πρόσχημα της αγοράς πέλετ σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή.

Αναλυτικότερα, στην απολογία του ο Μάκης Γιαννουσάκης, σύμφωνα με το sdna, είπε τα εξής: 

Γιαννουσάκης: «Θα κάνω μία εισαγωγή, 20 μήνες περίμενα τη στιγμή να απολογηθώ. Για να κάνω ξεκάθαρη τη θέση μου, αποδέχομαι ότι δεν είμαι αθώος.

Πρόεδρος: Μέχρι πού αποδέχεστε όμως;

Γιαννουσάκης: Δεν γνωρίζετε το 90% από αυτά που θα πω. Μετά την απολογία μου δεν θα έχετε κανένα κενό.

Πρόεδρος: Αν βλέπω πραγματικά μεταμελημένο κατηγορούμενο, εγώ ψηφίζω επιεικώς. Ένας άνθρωπος τόσο ευφυής όσο εσείς, θα μπορούσε να κάνει τόσα πράγματα.

-Θα πω την αλήθεια και το είδατε ότι δεν έχω πρόβλημα να πάρω πάνω τις ευθύνες μου. Είδατε ότι όταν ήρθε ο υπάλληλος του ΟΛΕ και κατέθεσε και είπε πως δεν θυμάται ποιος ήρθε, του είπα "εγώ είμαι, εγώ είχα έρθει". Στις προανακριτικές μου απολογίες δεν είπα ούτε μισό ψέμα. Εξάλλου είδατε, το πρώτο που σας είπα είναι ότι δεν είμαι αθώος. Τον κ.Κατσούλη (σ.σ. τον αξιωματικό του λιμενικού), εγώ τον έστειλα στοχευμένα στο Noor1, στις 17/6/14. Κουβαλάω ένα βάρος μέσα μου από την πρώτη μέρα που με συνέλαβαν. Όλα τα Μέσα κινήθηκαν εναντίον μου στο ίδιο πλάνο. "Ο εφοπλιστής της ηρωίνης", "Η βίλα της ηρωίνης" κτλ. Αναπαράχθηκε τόσο πολύ αυτή η εικόνα, που πήρε τη θέση της αλήθειας. Δεν έχω σχέση με τη ναύλωση του Noor1 κι όσοι με εμπλέκουν δεν επιβεβαιώνονται. Είναι και θέμα συνειδησιακό για μένα να λένε ότι κάποιοι κατηγορούμενοι δημιουργήθηκαν από μένα. Αν είχα τη δυνατότητα να το κάνω, θα ήταν κατηγορούμενοι πέντε πρόσωπα που δεν είναι και δεν θα ήταν κάποιοι άλλοι που είναι.

Και συνέχισε λέγοντας: Πρώτος ο Στρατής. Ο οποίος είναι ξεκάθαρα ένοχος. Δεύτερος ο υπάλληλος που βρήκε τη θέση για το Noor1 στην Ελευσίνα. Τρίτος ο Αντέι, ο Αιγύπτιος πράκτορας στο Σουέζ. Κι όμως, ούτε ποινική δίωξη υπάρχει εναντίον του, ούτε τίποτα. Είναι περίεργο αυτό. Και οι άλλοι δύο, είναι οι άνθρωποι που χρηματοδότησαν το φορτίο. Δεν έχω πρόβλημα να τους πω, θα σας πω όλη την αλήθεια. Καλύτερα 30 ένοχοι έξω, παρά ένας αθώος μέσα.

«Αθώος ο Κοτσώνης»

Πρόεδρος: Αυτή είναι και η άποψη του δικαστηρίου.

Γιαννουσάκης: Τα ΜΜΕ χωρίς να με γνωρίζουν και χωρίς να έχουν κάτι μαζί μου, με ξέσκισαν. Αναπαρήχθη τόσες φορές η εμπλοκή μου με την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μπουν κι αθώοι στη φυλακή. Η Σταματιάδη και ο Μιχάλαινας μπήκαν αθώοι στη φυλακή, δεν γνώριζαν τίποτα (πρώην σύζυγός του και ο σύντροφός της που διέμεναν στη βίλα όταν βρέθηκαν τα ναρκωτικά). Κι ο Κοτσώνης είναι αθώος. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι ο γιος μου μπήκε στη φυλακή κι όχι η Σταματιάδη. Όταν ένα παιδί καταδικάζεται να πηγαίνει να βλέπει τη μάνα του πίσω από τα κάγκελα, είναι φυλακή. Όταν πήγαμε να ενεργοποιήσουμε την εγγραφή του στο σχολείο και δώσαμε τα δίδακτρα, μας έδωσαν τα χρήματα πίσω και μας είπαν πάρτε τα, φύγετε από δω. Θα σας πω τα εξής στοιχεία και θα τα αξιολογήσετε εσείς. Όταν πιάστηκε ο Αλεξανδρής, τον Ιούνιο του '14, είπε πως ο Μπουρδούβαλης είναι ο ναυλωτής του καραβιού. Κι όμως δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη εναντίον του. Αυτό με εντυπωσίασε. Όταν είπαν για το κοτέτσι στη λάπρικα ότι βρέθηκε ο ένας τόνος ηρωίνης, ο κύριος που έχει τη λάπρικα, δεν έγινε γνωστός όπως εγώ, ενώ εκεί που είναι επίσης ιδιωτικός χώρος, βρέθηκε ένας τόνος ηρωίνης κι ακόμα δεν έχουν μάθει το όνομά του. Ο κ. Ντάβαρης που έχει την αποθήκη στο Κορωπί που βρέθηκαν τα 500 κιλά, δεν είναι κατηγορούμενος και καλώς δεν είναι κατηγορούμενος γιατί δεν προέκυψε κάτι εναντίον του ούτε από την παρακολούθηση, ούτε από άλλα στοιχεία. Αν ο κ. Ντάβαρης κοιμόταν στην αποθήκη του, τώρα θα ήταν κατηγορούμενος. Όπως είναι η Σταματιάδη κι ο Μιχάλαινας. Σε ερώτησή σας αν η οικογένεια γνώριζε, ο λιμενικός Κατσούλης απάντησε "όχι". Και στην επόμενη κατάθεση εξειδίκευσε ακόμα περισσότερο την κατάθεση, λέγοντας: "Αφού παραβίασαν την πόρτα της αποθήκης στη βίλα και μπήκα, η οικογένεια σοκαρίστηκε από το θέαμα που είδε". Αν κάποιος ήξερε ότι έχει ναρκωτικά στο σπίτι του, δεν θα σοκαριζόταν. Η ανάκριση λειτούργησε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν είδα πουθενά σε κανένα Μέσο Ενημέρωσης πώς είναι το κοτέτσι που βρέθηκε ο ένας τόνος ηρωίνης. Είδα μόνο τη βίλα.

Και τόνισε: Η στάση ζωής μου ήταν να κυκλοφορώ με μία Vespa κι ένα Smart, ενώ είχα έξι καράβια.

Πρόεδρος: Ένας άνθρωπος που στάση ζωής του είναι η Vespa, δεν νοείται να είναι αναμεμιγμένος και να μεσολαβεί σε ναρκωτικά.

Γιαννουσάκης: Ο λόγος που κινδυνεύω στη φυλακή, δεν είναι για να μη μιλήσω. Ο λόγος που είναι οργισμένοι, δεν είναι για να μη μιλήσω. Αυτό το έχουν εξασφαλισμένο. Αυτό που μου χρεώνουν είναι ότι πιάστηκαν τα ναρκωτικά από τη δική μου συμπεριφορά. Τώρα θα έχουν και δεύτερο λόγο να είναι οργισμένοι γιατί θα τα πω όλα. Θέλω να δώσω εύσημα στο λιμεναρχείο γιατί με τη στάση τους μου ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη και συνεργάζομαι μαζί τους. Ζήτησα από την ανακρίτρια να πάρει dna δικό μου και να το συγκρίνει με όλα τα μέρη που βρέθηκαν ναρκωτικά, να δει ότι δεν ήμουν πουθενά. Με εντυπωσίασε που δεν έγινε αυτό. Αλλά γιατί να γίνει, αφού ήταν βέβαιο αφού ο εγκέφαλος υπήρχε. Αυτό που με βάραινε περισσότερο απ' όλα ήταν η προφυλάκιση της Σταματιάδου και του Μιχάλαινα. Δεν καταλογίζω δόλο, αναγνωρίζω το δικαίωμα στην ανάκριση που έχουμε όλοι, να κάνουμε λάθη.

Πρόεδρος: Τα Μέσα διογκώνουν.

Γιαννουσάκης: Βοηθάνε κιόλας. Δεν φταίνε τα Μέσα μόνο. Πώς αξιολογείτε ότι ο κ.Μπουρδούβαλης δεν ήταν κατηγορούμενος, αλλά μάρτυρας αρχικά; Ενώ όλοι έλεγαν από τον πρώτο μήνα ότι τα ναρκωτικά τα έφερε αυτός. Κι όμως ούτε ένα τηλέφωνο δεν τον πήραν να δουν ποιος είναι. Θέλω να απαντήσει ο κ.Μπουρδούβαλης σε κάποια ερωτήματα.

Πρόεδρος: Δεν γίνεται, όταν έρθει η σειρά του θα απολογηθεί.

-Πριν από κανένα μήνα είχα πει ότι είχε προσπαθήσει να παραπλανήσει το δικαστήριό σας. Θα σας πω για να το αξιολογήσετε. Θέμα πρώτο: Υπάρχουν ψέματα στην υπόθεση. Ο μάρτυρας Καζινάκης (μάρτυρας που δεν κατέθεσε, δεν ήρθε στο δικαστήριο, ούτε ήρθε στο δικαστήριο) είπε το 2013 ότι του έκανε πρόταση ο Κουρούβανης να πάρουν πετρέλαια από τη Λιβύη. Το 2013 σημειώνω ότι την πρόταση του την έκανε ο Φάρος, όμως αυτόν τον γνώρισε το 2014. Ψέμα δεύτερο: Λέει ότι όταν πήγε ο Μπουρδούβαλης πήγε το καράβι στον Κουρούβανη, ήταν σάπιο κι ότι ο Κουρούβανης είδε το καράβι τον Μάιο και τσαντίστηκε. Έλα όμως που τον Μάιο δεν υπήρχε στην Ελλάδα το καράβι! Τσαντίστηκε για ένα καράβι που θα ερχόταν τον Ιούνιο;

Το... κοπλιμέντο της προέδρου!

Πρόεδρος: Σας έχω πει ότι έχετε εκπληκτική ευφυία.

Γιαννουσάκης: Θα σας μιλήσω για το "Καλίστο", είναι καράβι μου με το οποίο έφερνα δήδεν ναρκωτικά. Ο Καζινάκης στην κατάθεσή του έχει πει, ότι βούλιαξε το καράβι για να μην πιαστούν τα ναρκωτικά. Ξέχασε να φέρει το βίντεο και το έφερα εγώ που δείχνει τι ακριβώς έγινε με το καράβι αυτό, όπου αθωώθηκαν όλοι για τα ναρκωτικά. Το "Καλίστο" ήταν φορτηγίδα που υποστηρίζει καράβι. Ήθελα να πουλήσω κάποιες δεξαμενές στο Σουέζ και είχα κανονίσει να τις αγοράσει κάποιος άνθρωπος από εκεί. Αυτός ο άνθρωπος, ονόματι Ταρέκ παρακολουθήθηκε για ναρκωτικά. Πήγαμε μαζί με τον εκπρόσωπό μου για να παραλάβει τις δεξαμενές. Ακούγοντας η αστυνομία ότι θα ερχόμουν για να πάρει τις δεξαμενές, νόμιζε ότι οι δεξαμενές ήταν κωδικός όρος για ναρκωτικά. Όταν πλησίασε το καράβι, πήρε μία μικρή φωτιά. Η αστυνομία έδωσε σήμα για τα ναρκωτικά κι αντί να σβήσει τη φωτιά, άφησαν το καράβι να καίγεται και το έκοβαν για να βρουν ναρκωτικά. Δεν τους ενδιέφερε αν θα καεί το καράβι, ούτε αν θα βουλιάξει, αλλά έψαχναν ναρκωτικά που δεν τα βρήκαν ποτέ. Αυτό ήταν ένα μεγάλο φιάσκο της αστυνομίας της Αιγύπτου και είχα την ατυχία να εμπλακώ εγώ. Έχει μεγάλη σημασία αν το "Καλίστο" είχε εμπλοκή με ναρκωτικά.

Πρόεδρος: Έχετε κάποια ρίζα από την Κρήτη;

-Όχι, δεν έχω.

Και συνέχισε: Δεν συνεργάστηκα με τον Κουρούβαλη γιατί είχα ενστάσεις για τον χρηματοδότη του. Τέτοιας αστειότητας άνθρωπος είναι. Είπε ο Μπουρδούβαλης πως ο Γιαννουσάκης σε ένα μήνα θα έχει λεφτά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα έχει λεφτά από τα ναρκωτικά. Σας προσκομίζω ένα έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι τα λεφτά που έλεγαν ότι θα έχω, θα τα επέστρεψα σε πέντε χρόνια. Δεν είναι απορίας άξιο ότι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κατονομάσει τον Μπουρδούβαλη για ναρκωτικά είμαι εγώ και δεν έχει ζητήσει κατ' αντιπαράσταση εξέταση μαζί μου; Ο μάρτυρας Μανέτας κατήγγειλε στο δικαστήριό σας όταν τον έβγαλε από τα ρούχα του ο Μπουρδούβαλης, ότι δέχτηκε απειλές. Όμως ο Μανέτας δεν ήξερε ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες της ΕΥΠ που ακούγεται να λέει κάποιος ότι "ο Μανέτας έχει πρόβλημα και βάλε πέντε παιδιά να του κόψουν τα αυτιά". Υπάρχει μάρτυρας στη δίκη που για να μη με κάψει μου ζήτησε λεφτά κι εγώ του είπα ότι για να με κάψει, θα του δώσω περισσότερα!

Εισαγγελέας: Μας λέτε γύρω-γύρω και δεν μας λέτε τίποτα.

Πρόεδρος: Να έρθει η κα.Αλεξανδρή (σ.σ. κατηγορούμενη) εδώ.

Πρόεδρος προς την Αλεξανδρή: Σας απείλησε ο κ.Μπουρδούβαλης εσάς;

-Ναι, όταν πήγα να δω τον σύζυγό μου στη φυλακή, ήμουν πέντε μέρες αποφυλακισμένη. Με πλησίασε ο Μπουρδούβαλης που δεν τον ήξερα και μου είπε "είμαι ο Γιώργης που με βάλατε φυλακή". Εγώ τον ήξερα ως "κάπτεν Τζορτζ". Μου είπε ότι αν δεν αλλάξει κατάθεση ο άντρας σου θα σε ξαναβάλω φυλακή.

Εισαγγελέας: Μόνο από τον Μπουρδούβαλη δεχτήκατε απειλές; Γιατί έχετε πει ότι δεχτήκατε κι από άλλους και το ξεχάσατε τώρα. Βλέπω μία τάση να εστιάζετε όλοι σε έναν συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Είχατε πει ότι δέχεστε απειλητικά μηνύματα.

-Ναι, έπαιρνα απειλητικά μηνύματα που αφορούσαν την άδεια που δεν είχα πάρει για το αυτοκίνητό μου (ένα αυτοκίνητο που είχε αγοράσει από τη μάντρα του κατηγορούμενου Κοτσώνη). Ήταν κάποια μηνύματα από άγνωστο, τα έδειξα στην ανακρίτρια γιατί δεν ήξερα τι γινόταν γύρω μου κι αν θα είχα πρόβλημα.

Συνήγορος Κοτσώνη προς την εισαγγελέα: Ευθέως είπατε κα.Εισαγγελέα ότι κάποιος την απείλησε.

Δεν κάνατε ερώτηση. Δεν είπε ότι την απείλησε άλλος. 

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης μίλησε για μία εταιρία που έχει σχέση με το Ιράν και την είχε ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στο Ντουμπάι. Η εταιρία αυτή είχε σχέση με ιστορίες πανομοιότυπες με το Noor1, όταν και με το Noor1. "Θα σας δώσω δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Αμερικής που κατήγγειλε δύο εταιρίες στον κόσμο για παράνομη σχέση με το Ιράν. Η μία από αυτές ήταν η "Orison", η εταιρία που δούλευε ως στέλεχος ο Μπουρδούβαλης".

Συνέχεια με ασάφειες από Γιαννουσάκη

Σκοτεινά σημεία κι ασάφειες άφησε στη συνέχεια της απολογίας του ο κατηγορούμενος Μάκης Γιαννουσάκης ο οποίος έριξε ευθέως την ευθύνη για το φορτίο των ναρκωτικών στον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη και στην εταιρία που εκπροσωπούσε, την "Orison". Μίλησε αόριστα για δύο Ιρανούς που βρίσκονται -όπως είπε- πίσω από τη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης, χωρίς να τους κατονομάσει και χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία μέχρι τώρα.

Παράλληλα υποστήριξε ότι γνώριζε πως με το πλοίο Noor1 μεταφέρονταν ναρκωτικά, ωστόσο ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει να έχει σχέση και συμπεριφερόταν σαν να μη μετέφερε το πλοίο ηρωίνη και είχε πει στον Μπουρδούβαλη πως ο ίδιος θα ασχοληθεί μόνο με τα ναυτιλιακά.

Μεταξύ άλλων είπε: «Ο Μπουρδούβαλης μου είχε ξαναζητήσει πριν το Noor1, το 2013 να φέρουμε ναρκωτικά με το "Grand Island", που θα το πηγαίναμε στο Ρίο, στις εγκαταστάσεις του Κουρούβανη, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει. Ο λόγος που θα πηγαίναμε εκεί ήταν γιατί υπήρχαν ιδιωτικές εγκαταστάσεις και δεν ελέγχονταν ο χώρος.

Η δουλειά η δική μου ήταν να πάει το πλοίο σε περιοχή που θα είχε χαρτογραφηθεί. Εγώ αρνήθηκα και ήρθε η πρώτη ρήξη. Είχε ξαναπάει το "Grand Island" εκεί τον Μάρτιο του '13 κι ο Μπουρδούβαλης μου ζήτησε να ξανακάνει το πλοίο το ίδιο δρομολόγιο στις εγκαταστάσεις του Ρίου γιατί ήταν ελεγμένες, αλλά αυτή τη φορά να μεταφέρει ναρκωτικά. Στη συνέχεια ήρθα σε ρήξη με τον Μπουρδούβαλη κι αρνήθηκα».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του υποστήριξε ότι για το Noor1 του τηλεφώνησε ο κατηγορούμενος Κοτσώνης και του ζήτησε να εξυπηρετήσει τον Καλαφάτη για να ναυλωθεί το Noor1, επειδή είχε πέσει έξω από προηγούμενες δουλειές. Ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό που του ζήτησε είναι να μπει το πλοίο (το Noor1) σε μεταφορά καυσίμων. Είπε ότι «από τη στιγμή που δεν έδωσα το "Grand Island", ο Μπουρδούβαλης μου ζήτησε να μπει το Noor1 στα ναρκωτικά. Δέχτηκα, έκανα τα ελάχιστα από αυτά που μου ζήτησαν. Δεν μπορεί για το ίδιο πράγμα να έχω διαφορετική συμπεριφορά. Από τη στιγμή που έβαλα το καράβι μου, θέλω να φαίνομαι στην υπόθεση.

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε πως: Πήγε η σύζυγός μου στην ανακρίτρια και είπε ότι είμαστε σε διάσταση γιατί φοβήθηκε.

Εισαγγελέας: Ποια σύζυγός σας; Έχετε δύο πρώην συζύγους.

-Ναι ήμουν παντρεμένος τότε κι όταν την κάλεσε η ανακρίτρια, είχαμε 11 ημερών παιδί. Πώς γίνεται να είμαστε σε διάσταση και χωριστά; Φοβήθηκε και είπε πως είμαστε σε διάσταση. Δεν δέχομαι να δω το παιδί μου γιατί δεν θέλω να δω αυτήν. Το βάρος που κουβαλάω είναι τεράστιο. Δεν ξέρω πως είναι το παιδί μου. Είναι 20 μηνών και δεν το έχω δει.

Πρόεδρος: Έχετε αμφιβολίες πως είναι δικό σας;

Στα μπαλόνια η ηρωίνη

Στη συνέχεια της απολογίας του υποστήριξε ότι ο Μπουρδούβαλης του έστειλε τα μπαλόνια κι ότι μέχρι τότε δεν γνώριζε τίποτα για τη μεταφορά των ναρκωτικών. Ο Μπουρδούβαλης -όπως είπε- του ανέφερε ότι τα ναρκωτικά θα μπουν στα μπαλόνια κι επίσης ότι αφού το πλοίο φτάσει στο Ρίο, θα έρθει το φορτηγό να φορτώσει τα μπαλόνια και θα πάς στην Πάτρα. Εγώ αρνήθηκα να δώσω το Grand Island και αφού ήθελε το Noor1, το έδωσα, θα ερχόταν η νταλίκα, θα έβαζα εγώ τα μπαλόνια και θα έφευγε το καράβι για Ευρώπη. Μου είπαν από την "Orison" ότι αφού δεν δέχτηκα εγώ, θα την έκανε ο Σαχίντ. Εκείνοι είχαν τον τρόπο να με πείσουν κι εγώ έκανα τα ελάχιστα. Σε αυτή τη φάση ήρθε η μεγάλη ρήξη. Δεν δέχτηκα να φορτώσουν τα ναρκωτικά στα μπαλόνια και είπα ότι εγώ θα κάνω μόνο τα ναυτιλιακά στο πλοίο και δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ναρκωτικά.

Πρόεδρος: ναι, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

-Το δέχομαι, είπα ότι θα λειτουργούσα σαν να μην έχει ναρκωτικά το πλοίο. Εσφαλμένα λειτούργησα. Γι' αυτό, επειδή λειτουργούσα σαν να μην έχει ναρκωτικά, όταν πήγα στην Ελευσίνα, έδωσα την ταυτότητά μου, τα κρασιά του πεθερού μου.

Και πρόσθεσε: Ο λόγος που καθυστέρησε το καράβι στο Σουέζ, ήταν γιατί αρνήθηκα εγώ να φορτωθούν τα ναρκωτικά στα μπαλόνια. Έψαχναν να βρουν μία θέση για να έρθει το πλοίο και βρέθηκε στην Ελευσίνα. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που καθυστέρησε το πλοίο στο Σουέζ, αλλά έπρεπε να βρεθεί μία θέση που θα υποστήριζε τον σκοπό. Γι' αυτό εστάλη κι ο Αχμέντ Σαχίντ στην Ελλάδα, για να τακτοποιήσει και να εγκρίνει επιχειρησιακά τη μεταφορά των ναρκωτικών. Στις 15 Μαΐου πήγε ο Σαχίντ στην Ελευσίνα και είδε τη θέση, στις 20 Μαΐου μου είπε ο Λάγιος ότι ήρθε ένας αλλοδαπός, τον πήγα στην Ελευσίνα και του είπα ότι αυτός που σου ζητάει να κάνεις κάτι είναι ο κάπτεν Τζορτζ.

Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι ο Μπουρδούβαλης δεν του έδωσε χρήματα κι ότι ο ίδιος έκανε ό,τι θα έκανε αν δεν υπήρχαν ναρκωτικά και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να μην έχει έρθει στην Ελλάδα τότε. Προέκυψε να έρθει επειδή γέννησε η γυναίκα του (σ.σ.. στις 20 Μαΐου).

«Στις 7 Ιουνίου έρχεται το καράβι, ανεβήκαμε με τον Στρατή, φόρτωσαν κάποια λίγα ναρκωτικά στο άσπρο Mercedes κι έφυγαν. Ο Λάγιος με τον Ιρανό μπήκαν στο άσπρο Peugeot κι ο Σαχίντ με τα σακιά στο Mercedes κι έφυγαν αμέσως. Τη δεύτερη μέρα θα γινόταν το ίδιο είτε με τη νταλίκα, είτε με τη Mercedes, αλλά η Μercedes "κάηκε" γιατί ο Λάγιος είπε ότι του έκανε έλεγχο η DEA».

Η πρόεδρος σχολίασε: Αγοράζατε πολυτελή αυτοκίνητα, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία...

«Τότε ενεργοποιήθηκε το σχέδιο για το φορτηγό του Καρτσώνη. Πιο εύκολα μπορούσε να στείλει τα ναρκωτικά με το φορτηγό. Συναντήθηκα με τον Καρτσώνη να φτιάξουμε και μία σκάλα με το καράβι γιατί δεν είχε. Τότε ο Σαχίντ είπε στον Λάγιο βάλε τα ναρκωτικά στο φορτηγό. Εκεί αρχίζει η ιστορία της Φιλοθέης. Στις 11 του μήνα στην αποθήκη του Ντάβαρη παραδόθηκε ένα φορτίο μαρμαρόσκονη. Επίσης τότε ενεργοποιήθηκε και η αγορά του πέλετ, στις 11 του μηνός αγοράστηκε. Εγώ δεν ήξερα τίποτα. Με πήρε ο Λάγιος τηλέφωνο και μου είπε ότι βρήκαμε πέλετ στη μισή τιμή και του είπα ασφαλώς να το αγοράσει».

* Στην αποθήκη της Φιλοθέης είχε βρεθεί το πέλετ με τα ναρκωτικά.

«Τι να πω ρε Μάκη, ο ένας μετά τον άλλο πεθαίνουν»!

Εισαγγελέας προς τον Λάγιο: Ακούτε, λέει ότι εσείς προθημοποιηθήκατε για την αγορά του πέλετ.

-Το ακούω.

-Ελάτε μπροστά να ακούτε για να δείτε τι θα πείτε στην απολογία σας.

Γιαννουσάκης: Γιατί να χρησιμοποιήσω υποκοστολογημένο πέλετ και να το ισχυριστώ όταν με πιάσανε, όταν έχω προσωπική αποθήκη στην Κηφισίας με κλειδιά δικά μου και με γκαράζ; Κι εγώ δηλαδή τι, πήρα την απόφαση να πάω τα ναρκωτικά σπίτι μου μαζί με τους γιους μου για να μη γλιτώσει δηλαδή κανείς αν γίνει κάτι; Γνώριζα ότι το καράβι που ήρθε έφερε ναρκωτικά, αλλά δεν ήξερα ούτε την ποσότητα, ούτε τίποτα άλλο. Γνώριζα επίσης ποιοι το οργανώσανε. Αλλά δεν έκανα τίποτα άλλο, παρά μόνο τα ναυτιλιακά του πλοίου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επιστάτη του Λάγιο, στον οποίο αποδίδει ότι αυτός έβαλε τα ναρκωτικά στην αποθήκη του σπιτιού του.

«Πιστεύω ότι ο Λάγιος είναι αφελής. Από αφέλεια έκανε ό,τι έκανε. Ήταν ένας πάρα πολύ αφοσιωμένος άνθρωπος. Είμαι βέβαιος ότι κατάλαβε τι συνέβαινε, έβρισκε λύσεις πάντα για όλα. Τον ρώτησα "γιατί στις Αρχές λες όλα αυτά τα πράγματα για μένα; Ούτε οι λιμενικοί δεν τα λένε". Και μου είπε: "Τι να πω ρε Μάκη, ο ένας μετά τον άλλο πεθαίνουν»!

Εισαγγελέας: Λέει ψέματα δηλαδή;

Γιαννουσάκης: Ναι.

Εισαγγελέας: Λες ότι ήταν αφελής; Δεν ήξερε δηλαδή ότι σάκοι είχαν ναρκωτικά; Τον είχατε ικανό να κάνει μεταφορά ναρκωτικών;

Γιαννουσάκης: Ναι.

-Λέτε δηλαδή ότι όλα τα έκαναν ο Λάγιος με τον Μπουρδούβαλη; Από αφέλεια;

-Εννοώ πως ό,τι έκανε έγινε από την αφέλειά του κι όχι από την εγκληματική του φύση. Ο Σαχίντ προκαλούσε φόβο στον Λάγιο, ήταν ο εκτελεστής της δουλειάς.

Πρόεδρος προς τον Λάγιο: Φοβάστε τον κ.Γιαννουσάκη;

-Λάγιο: Ναι, πήγα στο μεταγωγών γι' αυτόν τον λόγο. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο άτομο, δεν ήξερα κανέναν.

-Από τον Γιαννουσάκη δεχτήκατε απειλές;

-Ναι. Μου είπε να αποκρύψω πράγματα όταν πήγα να δώσω τη δεύτερη απολογία μου.

-Πότε έγινε αυτό;

-Με πήρε τηλέφωνο το βράδυ που έγιναν οι συλλήψεις. Μου είπε "Μην πεις τίποτα και θα το τακτοποιήσω εγώ".

Γιαννουσάκης: Έχει πει ότι στο λιμεναρχείο του είπα να τα πάρει πάνω του.

Η πρόεδρος σε αυτό το σημείο φώναξε τον αξιωματικό του λιμενικού σώματος, Κατσούλη και τον ρώτησε: Συναντήθηκαν οι δυο τους;

-Ένα δευτερόλεπτο.

Λάγιος: Μου είπε στο τηλέφωνο να μην πω τίποτα και θα μου βρει δικηγόρο.

Σε άλλο σημείο ο Γιαννουσάκης υποστήριξε ότι την εντολή για τα ναρκωτικά την έδωσε ο επικεφαλής της "Orison".

Στη συνέχεια ο Γιαννουσάκης ανέφερε ότι συνέστησαν μία εταιρία "GGFK" συμφερόντων του ίδιου, του Φάρου, του Τζανετής και του Κοτσώνης με ποσοστό 25% ο καθένας, αλλά για να μεταφέρουν πετρέλαιο, όχι ναρκωτικά.

Σημειώνεται, ότι η απολογία του Μάκη Γιαννουσάκη  διεκόπη και θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-1-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις