Logo

Δίκη Noor1: "Σφυροκόπημα" από την εισαγγελέα στον Γιαννουσάκη για Κοτσώνη και χρηματοδότες της ηρωίνης



 
 

Noor1 29-1-2016Μπαράζ ερωτήσεων δέχθηκε από την εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κ. Τρούπη, ο εφοπλιστής, Μάκης Γιαννουσάκης που συνέχισε τη Δευτέρα την απολογία του στην δίκη του πλοίου Noor 1, που μετέφερε τους δύο τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελλάδα. Η εισαγγελική λειτουργός...

εστίασε τις ερωτήσεις της στο ρόλο του συγκατηγορουμένου του, Αιμίλιου Κοτσώνη στην υπόθεση και στους χρηματοδότες του παράνομου φορτίου πιέζοντας τον κατηγορούμενο να αποκαλύψει την ταυτοτητά τους.

Το sdna.gr σε εκτενέστατο ρεπορτάζ του παραθέτει τους "καυτούς" διαλόγους, αναφέροντας τα εξής: 

Στο Στρατοδικείο του Ρουφ συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη του ναρκοπλοίου Νοοr1 που μετέφερε τους δύο τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελλάδα, με την εισαγγελέα της έδρας να βάζει στα... σχοινιά τον Μάκη Γιαννουσάκη αναφορικά με τους χρηματοδότες του φορτίου.

Διαβάστε αναλυτικά τους διαλόγους:

Εισαγγελέας: Είπατε ότι θα μιλήσετε για όλους και για όλα κι ότι τα βάλατε με όλους και με όλα. Με ποιους τα βάλατε σήμερα; Εγώ δεν αποκόμισα τέτοια εντύπωση... Είναι πολύ πομπώδες αυτό που είπατε, αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνετε στην πραγματικότητα. Με ποιους συγκεκριμένα τα βάλατε;

Γιαννουσάκης: Αυτό που είπα είναι ότι έπρεπε να τα έχω βάλει με όλους και με όλα από την αρχή. Δηλαδή έπρεπε να έχω αυτή τη συμπεριφορά. Αυτοί που εννοώ είναι ο Μπουρδούβαλης, η εταιρία του και οι χρηματοδότες.

Εισαγγελέας: Μα τον κ.Μπουρδούβαλη τον είχατε πει από την αρχή. Δεν συνεισφέρατε κάτι καινούργιο, δεν άκουσα εγώ. Άκουσα να λέτε για κάποιους άγνωστους χρηματοδότες.

Γιαννουσάκης: Θα τους αναφέρω αρμοδίως.

-Που αρμοδίως;

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο συνήγορός του, Φίλιππος Φίλιας ο οποίος είπε ότι ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης έχει μπει σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, έχει δώσει στοιχεία και τόνισε: Ο κατηγορούμενος θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα της σιωπής.

Εισαγγελέας: Άρα δεν τα βάζετε με όλους και με όλα...

Φίλιας: Γι' αυτόν τον λόγο. Όταν λέει ο πελάτης μου ότι τα βάζει με όλους και με όλα, εννοεί ότι δεν είχε αυτή τη συμπεριφορά από την αρχή.

-Δηλαδή;

-Δεν κάνουμε λόγο, δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Ηρειώτης (συνήγορος Κοτσώνη): Δεν ξέρετε ότι ο κ.Γιαννουσάκης είναι προστατευόμενος μάρτυρας γιατί έχει κατονομάσει τους χρηματοδότες; Πρέπει να τον πιέσουμε να το καταθέσει δημοσίως; Ο εντολέας μου βγάζει φυλακή ως χρηματοδότης και ξέρουμε ότι δεν είναι.

Εισαγγελέας: Έκανα μία ερώτηση και δεν απάντησε.

«Αρνήθηκα να συμμετέχω στα ναρκωτικά»

Στην αρχή της απολογίας του ο κατηγορούμενος είπε ότι: Ήξερα για τα ναρκωτικά, αλλά ασχολήθηκα με τα ναυτιλιακά. Υπάρχουν χρηματοδότες γι' αυτή τη δουλειά, αλλά δεν είναι εδώ μέσα. Άλλοι χρηματοδότησαν τα ναρκωτικά κι άλλοι τα έφεραν. Εγώ είμαι εφοπλιστής, αν ήθελα να τα φέρω εγώ, θα το έκανα με τον δικό μου τρόπο. Είχαν τον τρόπο να μου το επιβάλουν.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: Δεν γνωρίζω πώς θα πληρώνονταν οι συμμετέχοντες, γιατί σας είπα ότι εγώ αρνήθηκα να συμμετέχω στα ναρκωτικά. Υπάρχουν χρηματοδότες γι΄' αυτή τη δουλειά, δεν είναι κάποιος χρηματοδότης εδώ μέσα. Το λάθος που έκανα είναι ότι έκανα τα ελάχιστα κι όχι αυτό που κάνω τώρα, να τα βάλω με όλους και με όλα. Εγώ δεν είμαι ο επιστάτης της βίλας, είμαι εφοπλιστής. Αν το έκανα με δικό μου καράβι, θα έπαιρνα τη μερίδα του λέοντος. Είχαν τον τρόπο να μου επιβάλουν να το κάνω και είχα τον τρόπο να κάνω τα ελάχιστα.

Πρόεδρος: Και πώς το κάνατε;

-Γιαννουσάκης: Δύο είναι οι λόγοι που μπορεί να συμμετέχει κάποιος σε μία τέτοια δουλειά. Ή τα λεφτά ή ο εξαναγκασμός. Εγώ λεφτά δεν πήρα. Τα έχω βάλει με όλους και με όλα. Κινδυνεύω και είμαι σε καθεστώς προστασίας. Θέλετε να πω ονόματα και να κινδυνεύσω περισσότερο;

Πρόεδρος: Σας είπα απλά να μας πείτε πώς συμμετείχατε.

-Η μεταφορά θα γινόταν από την εταιρία του κου.Μπουρδούβαλη με "όχημα" εμένα. Άλλοι είχαν τα ναρκωτικά, άλλοι τα πούλαγαν κι άλλοι τα μετέφεραν. Αυτοί που τα μεταφέρουν, δεν έχουν τα ναρκωτικά. Εγώ αρνήθηκα να συμμετέχω σε όλο αυτό που μου ζήτησαν. Ξέρετε πόση ώρα θα έκαναν για να φορτώσουν τα μπαλόνια; 15 λεπτά... Έχουν μπλέξει οχτώ εταιρίες στην υπόθεση, που δεν έχουν σχέση. Δεν μπήκαν σε συζήτηση για χρήματα, καμία από τις άλλες εταιρίες δεν ανακατεύτηκε για τα ναρκωτικά. Άνθρωποι ανακατεύτηκαν, όχι εταιρίες.

Πρόεδρος: Ο πλοίαρχος είχε ξαναταξιδέψει με το καράβι σας;

-Με όλα τα πληρώματα είχα σχέση. Είτε τους είχα στο καράβι μου, είτε δεν τους είχα, ήταν εγκάρδιοι μαζί μου.

-Τον Σαΐντ τον ξέρετε;

-Αυτός ήρθε γιατί εγώ αρνήθηκα να κάνω οτιδήποτε με τα ναρκωτικά. Είναι Ιρανός, είχε σχέση με πετρέλαια και με τα ναρκωτικά. Ακούστηκε ότι αυτός έδωσε τις πληροφορίες για τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά τα πρώτα, αυτός τα πήρε και τα πήγε όπου τα πήγε.

-Αυτά που πήγαν με τον κατάπλου του πλοίου;

-Ναι. Και τη δεύτερη μέρα θα τα έπαιρνε, αλλά έκανε έλεγχο η ομάδα ΔΙΑΣ. Αλλιώς με τον ίδιο τρόπο θα πήγαιναν και τα άλλα ναρκωτικά. Δεν ξέρω αν κάποιοι έχουν πει πράγματα που μπορεί να επιβαρύνουν εμένα. Όλοι οι κατηγορούμενοι ακούμε αυτά που γίνονται και λέμε "ο επόμενος θα είμαι εγώ". Ο Πασκάλε λένε ότι πέθανε από στεφανιαία νόσο, ενώ δεν είχε.

«Αν ήξερα ότι πήγαν τα ναρκωτικά στο παιδί μου...»

Και πρόσθεσε με έμφαση: Και για να τελειώσω από τη Φιλοθέη, παραδέχτηκα όλη την ποσότητα από την αρχή. Αν ήξερα όμως ότι πήγαν τα ναρκωτικά στο σπίτι μου, στο παιδί μου, στη Σταματιάδου, στον Μιχάλαινα και το δέχτηκα, τότε πραγματικά δεν υπάρχει ποινή να μου επιβάλετε.

Πρόεδρος: Ξέρετε ότι το Noor1 θα μετέφερε ναρκωτικά. Ναι, ήξερα ότι μετέφερε ναρκωτικά και θα πήγαιναν στην Ευρώπη. Όχι όμως ότι θα τα έβαζαν στη Φιλοθέη. Είναι δυνατόν;

-Με ποιους μιλάγατε;

-Με τον κ.Φάρο μιλούσα γιατί είχα οφειλή στην εταιρία του. Για το Noor1 μιλούσαμε σχετικά με τη Λιβύη. Και με τον Φάρο και με τον Κουρούβανη. Είχαμε κοινό φίλο. Αν εγώ πήγαινα τα ναρκωτικά στις εγκαταστάσεις του Κουρούβανη, κανείς δεν θα το έψαχνε. Ενώ τον Σαχίντ θα τον ρωτούσαν όλοι τι κάνει εκεί. Με τον Κοτσώνη τα τελευταία 2-3 χρόνια, ήμασταν κάθε μέρα μαζί. Όσο για τον Λάγιο, είναι παιδί μου. Δεν θα πω ποτέ τίποτα κακό γι' αυτόν. Ας λέει αυτός ότι τον έβαλα εγώ. Με τον Καρτσώνη είχα επαγγελματική σχέση, μου έφτιαξε τη σκάλα στο Noor1.

-Μιλήσατε με τα ναρκωτικά;

-Για τα ναρκωτικά όχι.

-Για τα ναρκωτικά ο κ.Καρτσώνης λέει ότι του είπατε να μεταφέρετε δύο τόνους χασίς και είπε θα το σκεφτεί. Ούτε το προϊόν ήταν τέτοιο, ούτε τα λεφτά.

Εισαγγελέας: Μας λέτε ότι δεν λέτε κακό λόγο για τον Λάγιο. Στην αρχή είχατε πει ότι όλη τη δουλειά την οργάνωσε ο Λάγιος.

Και συμπλήρωσε: Λειτούργησα με τη διαδικασία που έπρεπε για να πιστέψουν οι άνθρωποι που ήταν από πίσω ότι δεν θα μιλήσω.

Χαμός με Γιαννουσάκη, Κοτσώνη και την εταιρεία για την ηρωίνη

Το μαρκάρισμα στον κατηγορούμενο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη συνεχίστηκε και μετά την πρώτη διακοπή της διαδικασίας, με την εισαγγελέα να τον στριμώχνει ακόμα περισσότερο για να φτάσει στους χρηματοδότες του φορτίου. Σε άλλο σημείο της απολογίας εξάλλου, είπε ότι στα Εμιράτα άρχισε να δραστηριοποιείται από το 2007, έφυγε κι επανήλθε για το Noor1. Αρκετές δε ήταν οι εντάσεις, αλλά και οι ενστάσεις από τους συνηγόρους του κατηγορούμενου Αιμίλιου Κοτσώνη.

Εισαγγελέας: Όσο ήσασταν στα Εμιράτα είχατε αναλάβει όλο το κομμάτι της εστίασης σε ξενοδοχεία;

-Ναι. Εκεί ανέπτυξα επιχειρηματική δραστηριότητα.

-Η πρώτη σας ενασχόληση με το Noor1 πότε ήταν;

-Το 2012, όταν πλοιοκτήτρια εταιρία ήταν αυτή του Φάρου.

-Ο Κοτσώνης σας έφερε σε επαφή με τον πλοιοκτήτη Φάρο;

-Γίνανε συναντήσεις και στο γραφείο του Κοτσώνη και στου Φάρου το 2012.

-Από πότε γνωρίζετε τον κ.Κοτσώνη;

-Από το 2010-11.

-Πώς γνωριστήκατε;

-Μέσω κοινού φίλου.

-Μας είπατε ότι συστήθηκε η εταιρία «GFKT».

-Ο κ.Κοτσώνης αντέδρασε σθεναρά στην επωνυμία;

-Ναι. Επειδή το Ιράν είχε κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, οποιοσδήποτε έλεγχος γινόταν σε λιμάνι των Εμιράτων, αν φαινόταν ότι κάποιος συνεργαζόταν με ιρανικά πετρέλαια, θα είχε πρόβλημα με την Αμερική.

-Γι' αυτό δεν ήθελε να φαίνεται ο κ.Κοτσώνης;

Συνήγορος Γιαννουσάκη: Σας είπε ότι δεν ήθελε να ασχοληθεί με ιρανικά πετρέλαια.

Εισαγγελέας προς Γιαννουσάκη: Εσείς ασχοληθήκατε με ιρανικά πετρέλαια;

-Όχι. Επειδή εγώ είχα την ευθύνη του καραβιού, είναι απόλυτα φυσικό να έχω εγώ και την ευθύνη των κυρώσεων αν έβαζα ιρανικό πετρέλαιο. Είναι απόλυτα επιχειρηματικά λογικό να φοβάται ένας επιχειρηματίας να ασχοληθεί με ιρανικά πετρέλαια, γιατί τότε υπήρξε επιχειρηματίας που είχε μπει στη φυλακή επειδή έφερε πετρέλαια από αυτή τη χώρα. Ήταν απόλυτα φυσικό να φοβούνται. Όχι μόνο ο Κοτσώνης, όλοι.

Εισαγγελέας: Είχατε πει ότι διαφωνήσατε με τον Φάρο κι ότι η εταιρία "Horison" έδινε δουλειά στον Μπουρδούβαλη κι έπαιρνε προμήθεια. Αυτή ήταν η διαφωνία σας με τον Φάρο;

-Ναι. Στον τρόπο που διαχειριζόμουν την προμήθεια. Εγώ δεν έλεγα σε ποιον δίνω προμήθεια στον Μπουρδούβαλη. Εκεί ήταν η διαφωνία μας, σε ποιον έδινα προμήθεια.

-Εισαγγελέας: Πώς χάλασε η συνεργασία σας με τον Καλαφάτη;

-Έδειξε ότι δεν μπορούσε να περπατήσει η συνεργασία με την GFKT.

«Πόλεμος» για τη διαδρομή των 300.000 δολ.

Εισαγγελέας: Με τη μεσολάβηση ποιου έγινε αυτό; Ο Κοτσώνης σας είχε φέρει σε επαφή με τον Φάρο και τον Καλαφάτη;

-Όχι, ο Κοτσώνης δεν μεσολάβησε. Με έφερε όμως σε επαφή με τον Καλαφάτη και τον Φάρο.

-Με τον Καλαφάτη πού συναντηθήκατε τελευταία φορά;

-Στο γραφείο του κουΚοτσώνη. Στην Αθήνα και στο Ντουμπάι. Στο γραφείο του κου.Κοτσώνη έχω δει άλλα 100 άτομα, δεν μιλήσαμε για το Noor1 με όλους.

-Τι συζήτηση κάνατε με τον Καλαφάτη;

-Αδιάφορη στην αρχή. Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον Καλαφάτη.

-Έχετε πει ότι ήταν άνθρωπος παράλογος και φιλοχρήματος.

-Ναι, εγώ διαχειριζόμουν τα πληρώματα αλλιώς από αυτόν. Εγώ ήθελα το πλήρωμα να περνάει καλά.

-Είχατε διαφορές δηλαδή. Το πλήρωμα εσείς το βάλατε στο Noor1;

-Όταν πήρε ο Καλαφάτης το Noor1, το πλήρωμα ήταν δικό του.

-Είπατε ότι είχαν γίνει 6-7 πλώες. Σας είχε δώσει χρήματα;

-Ναι. Κι έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο που έμενα εγώ.

-Ο Καλαφάτης σας είχε δώσει 300.000 δολάρια;

-Δεν τα μέτρησα. Μου τα έδωσε να τα φυλάξω στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου μου. Όταν είχε δικό του δωμάτιο τα πήρε.

-Λέτε στην προδικασία ότι είχατε διαφωνήσει για την προμήθεια που είχατε δώσει στον Μπουρδούβαλη κι ότι παρενέβη ο Κοτσώνης για να λυθεί; Είχατε πει ότι με τον Καλαφάτη υπήρχε διαφορά 50.000 δολαρίων, επειδή συνδιαχειριζόσασταν το Noor1". Στην απολογία του ο κ.Καλαφάτης έχει πει ότι επέστρεψε 300.000 δολάρια επειδή ο Κοτσώνης ήταν ενδιάμεσος. Κι εσείς λέτε ότι ο Καλαφάτης μίλησε για 300.000 δολάρια που εμπιστεύτηκε στο χρηματοκιβώτιό σας με παρέμβαση Κοτσώνη.

-Μου εμπιστεύτηκε 300.000 δολάρια και μου ζήτησε να τους δώσω τεχνογνωσία.

-Και σας έδωσε 300.000 δολάρια;

-Ναι. Μου τα έδωσε από την πρώτη μέρα και του τα επέστρεψα την επόμενη για να τα φυλάξω.

-Οι 300.000 δόθηκαν σε σας κι επεστράφησαν σε σας μετά από μεσολάβηση Κοτσώνη;

-Όχι, ο Κοτσώνης μεσολάβησε για να επιστραφούν οι 50.000 δολάρια, όχι οι 300.000.

-Άρα, η παρέμβαση Κοτσώνη δεν αφορούσε τις 300.000 δολάρια;

-Όχι, για να λύσουμε τη διαφορά με τον Καλαφάτη για 50.000 δολάρια (σ.σ. την προμήθεια στον Μπουρδούβαλη).

Η επιστροφή των χρημάτων και η... συνδρομή του Κοτσώνη

Πρόεδρος: Ακούσατε τι είπε; (απευθυνόμενη στον Καλαφάτη). Έχουμε αναφορά για 300.000 δολάρια. Πότε επεστράφησαν σε σας από τον κ.Γιαννουσάκη; Οικειοθελώς ή με παρέμβαση Κοτσώνη; Έχετε πει ότι εμπιστευτήκατε στον Γιαννουσάκη 300.000 δολάρια και του ζητήσατε να σας επιστρέψει τα χρήματα. Διαπιστώσατε ότι έλειπαν 140.000 δολάρια γιατί ορισμένα από αυτά τα είχε ρίξει στο πλοίο κι έχετε πει ότι ο Κοτσώνης του μίλησε σε έντονο ύφος και του είπε να σας τα δώσει.

Καλαφάτης: 300.000 δολάρια.

Εισαγγελέας: Αυτά που λέει ο Γιαννουσάκης ισχύουν; Ότι ήταν προμήθειες για Horison και Μπουρδούβαλη;

Καλαφάτης: Δεν ξέρω τι προμήθειες λέει ο Γιαννουσάκης. Όσα λέω είναι αλήθεια. Τα χρήματα είναι 50.000 δολάρια.

Στο σημείο εκείνο ρώτησε εκ των συνηγόρων του κατηγορούμενου Κοτσώνη, ο κ.Μιχαλόλιας: Ο κ.Κοτσώνης έπαιρνε μέρος στην υπόθεση;

Η πρόεδρος παρατήρησε τον συνήγορο λέγοντάς του ότι δεν επιτρέπεται σε αυτό το σημείο να ρωτάνε οι συνήγοροι υπεράσπισης. Τελικά επέτρεψε την ερώτηση κι ο Γιαννουσάκης απάντησε:

Με παρότρυνε ο Κοτσώνης κι έδωσα 50.000 με επιταγή.

Εισαγγελέας: Πότε γνωρίσατε τον Κουρούβανη;

-Το 2013. Στη συνεργασία με τον Κουρούβανη προσπαθούσα να αποκτήσω ρόλο, αλλά δεν συνεργαστήκαμε ποτέ.

-Σε κάποια συνομιλία σας με τον Φάρο, σας ενημέρωσε για τον πράκτορα και τον κατάπλου του πλοίου;

-Ναι, μου είπε ότι είχε μιλήσει με τον Στρατή (ναυτιλιακός πράκτορας στην Ελευσίνα) και να πάω να συνεννοηθώ.

Στη συνέχεια της απολογίας του σε ερωτήσεις της εισαγγελέως, ο ναυτιλιακός πράκτορας Στρατής εμφανίστηκε στην υπόθεση όταν ο ίδιος αρνήθηκε να βάλει τα ναρκωτικά στα μπαλόνια.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνήσει με τον Φάρο όσο το πλοίο βρισκόταν εκτός Ελλάδας;

Γιαννουσάκης: Ναι, επειδή ερχόταν το Noor1, συζητούσαμε γι' αυτό.

-Οταν το πλοίο έφυγε για το Port Saint, ενημερώσατε τον Φάρο ότι το πλοίο έρχεται Ελευσίνα;

-Πολύ πιθανό γιατί είχε ενδιαφέρον λόγω της δουλειάς του.

-Η εταιρία GF Management ιδρύθηκε μόνο γι' αυτό; Για να έρθει στην Ελλάδα το Grand Island;

Δεν απάντησε ο Γιαννουσάκης.

-Η σφραγίδα της GF Management φαίνεται να έχει τοποθετηθεί σε δύο έγγραφα που αφορούσαν το Noor1. Ο Λάγιος έχει πει ότι πήρε τη σφραγίδα από τον Τζιούβελη για να σας τη φέρει...

-Μιλάμε για σενάρια που δεν είμαι εγώ μέσα.

-Ο Λάγιος έχει πει ότι πήγε να πάρει τη σφραγίδα για να σας τη δώσει.

-Τι να την κάνω τη σφραγίδα εγώ; Είναι ψέματα. Έπρεπε να έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη στη σφραγίδα του ΟΛΕ όπως είχα ζητήσει αρχικά, με τα έγγραφα που σας είχα φέρει, για να δείτε ότι εδώ ο Τζιούβελης λέει ψέματα.

-Πώς εξηγείτε τη συμπεριφορά του Στρατή;

-Είναι ένοχος. Ο κ.Θεοδωράκης λέει ότι τα έγγραφα υπεγράφησαν στον ΟΛΕ. Γιατί να μην ακούσουμε τον Θεοδωράκη.

-Αρνείστε ότι ήσασταν παρών όταν υπεγράφησαν τα έγγραφα;

-Ναι, το αρνούμαι.

-Ασχοληθήκατε με τον Ιρανό;

-Καθόλου.

-Ο Στρατής σας ενημέρωσε ότι βρήκε τη θέση κατάπλου στην Ελευσίνα;

-Ναι. Βεβαίως.

-Την είδατε;

-Οχι με τον Στρατή, δεν συμμετείχα στην επιλογή της. Μεταγενέστερα την είδα.

-Στην προδιαδικασία γιατί είχατε πει ότι δεν την είδατε;

-Οταν μου είπε ότι υπάρχουν δύο θέσεις, του είπα να επιλέξει την πιο εύκολη. Έπρεπε να υποδεχτώ το καράβι.

-Με τον Σάββα (αυτός που έχει το ναυπηγείο στην Ελευσίνα), τι συνεννόηση κάνατε;

-Τον προσέγγισα καθαρά για το καράβι. Οτιδήποτε είχε να κάνει με το καράβι, είτε ναυτιλιακή επίβλεψη και βοήθεια, τα έκανα εγώ. Με ή χωρίς ναρκωτικά, θα έκανα οτιδήποτε χρειαζόταν για να βοηθήσω τον Μπουρδούβαλη.

-Το καράβι μπορούσε να τα κάνει αυτά;

-Χρειαζόταν πιστοποιητικό, δεν περνούσε καμία επιθεώρηση διαφορετικά. Με ελληνική σημαία μπορούσε να περάσει μέχρι 500 τόνους. Στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε ποτέ να μεταφέρει 1000 τόνους. Μόνο αν γινόταν μετάγγιση σε άλλο πλοίο.

-Για να γίνει η μεταφορά 2,500 τόνων πετρελαίου, πόσα ταξίδια ήθελε;

-Στο Noor1, αν δεν μεσολαβούσε καράβι μετάγγισης, χρειάζονταν πέντε ταξίδια για να μεταφέρει 2,500 τόνους.

-Η συνεννόηση για το κλειδί των ναυπηγείων που περιγράψατε, έγινε με τον Σάββα και με σας;

-Όχι, με τον Καρτσώνη. Εγώ του πήγα μόνο ένα καλό κρασάκι.

-Του δώσατε χρήματα;

-200 ευρώ.

-Δικά σας χρήματα;

-Του Καρτσώνη.

Η βίλα των ναρκωτικών και οι σακούλες με τα «σκουπίδια»

Στη συνέχεια η εισαγγελέας ρώτησε για το αν είχε πρόσβαση στη βίλα της Φιλοθέης ο Γιαννουσάκης, ο οποίος είχε ισχυριστεί νωρίτερα ότι ο Λάγιος έμπαινε στη βίλα -και στις αποθήκες- όποτε ήθελε, ενώ ο ίδιος δεν ήξερε καλά-καλά πώς άνοιγε η πόρτα.

-Δεν ισχύουν αυτά που είπε ο Λάγιος, πώς είχατε πρόσβαση στους χώρους του σπιτιού;

-Αν δεν μου άνοιγαν ή δεν είχα πάρει τηλέφωνο πριν, δεν μπορούσα να μπω. Από τότε που αρρώστησε η κα.Σταματιάδου (πρώην γυναίκα του), εγώ κάλυπτα όλα τα έξοδα της οικογένειας.

-Καλύπτατε όλα τα έξοδα της οικογένειας και δεν είχατε τη δυνατότητα να μπείτε στο σπίτι; Τι σχέση έχει το να είσαι άνθρωπος με το να μπαίνεις και να βγαίνεις στο σπίτι.

-Η γυναίκα μου έχει καινούργια ζωή. Επειδή έκανα ότι κάνει και κάθε σωστός άνθρωπος, θα μπορούσα και να μπαινοβγαίνω στο σπίτι; Τι εννοείτε, ότι τους έδινα λεφτά και τους έβαλα τα ναρκωτικά στο σπίτι τους;

-Μα δεν είχατε τη δυνατότητα να μπείτε στο σπίτι που μένουν τα παιδιά σας κι ενώ πληρώνατε τα πάντα;

-Μα πάντα πλήρωνα όλα τα έξοδα, αλλά προηγουμένως έμενα σε διαμέρισμα κι αυτό δεν κάνει εντύπωση, γι' αυτό δεν το συζητάτε.

Εισαγγελέας: Γιατί είπατε ότι πήρατε σακούλες πλαστικές για να βγάλει ο Λάγιος τα σκουπίδια του πλοίου, μέσα στα οποία μεταφέρθηκαν τα ναρκωτικά. Είχατε εσείς σχέση με τη μεταφορά πλαστικών σακουλών στο πλοίο;

-Ναι, με πλαστικές σακούλες είχα ανάμειξη. Γιατί ένα καράβι με ξένη σημαία, για να βγάλει τα σκουπίδια του θέλει άδεια. Η πρακτική είναι να του πηγαίνουμε μαύρες σακούλες για τα σκουπίδια.

-Μας είπατε ότι ασχοληθήκατε με τα ναυτιλιακά του πλοίου. Και τώρα μας λέτε ότι πηγαίνατε πλαστικές σακούλες για τα σκουπίδια; Τι μας λέτε, αυτό ήταν δουλειά του πληρώματος.

-Μάλλον δεν έχετε καταλάβει.

-Γι' αυτό σας ρωτάω, για να μου εξηγήσετε. Και μη μου υψώνεται τον τόνο της φωνής.

-Τα σκουπίδια για να βγουν, πρέπει να μπουν σε ΙΧ. Άρα το πλήρωμα χρειάζεται τη συνδρομή κάποιου.

Και πρόσθεσε με ύφος: Υπάρχουν κι εφοπλιστές που τρώνε με το πλήρωμα τους και μεταφέρουν και σκουπίδια.

Εισαγγελέας: Μόνο που δεν είναι δικό σας το πλοίο. Για να βγουν τα σκουπίδια έξω επέμενε ο Λάγιος;

-Δεν θυμάμαι, δεν μου έδωσε εντολή ο Λάγιος, μου είπε ότι έπρεπε να βγουν τα σκουπίδια.

H εταιρία της... ηρωίνης και η Arab Waves του Κοτσώνη

-Να έρθουμε τώρα στην εταιρία που είχε συσταθεί στα Εμιράτα. Έχετε πει ότι ο Μπουρδούβαλης σας έκανε πρόταση για μεταφορά ναρκωτικών κι αρνηθήκατε κι ότι γι' αυτό το σκοπό είχε συσταθεί η εταιρία στα Εμιράτα.

-Για μεταφορά χρημάτων, όχι ναρκωτικών.

-Και σας ανέφερε η εταιρία Arab Waves είχε συσταθεί για μεταφορά χρημάτων για ναρκωτικά;

-Με την εταιρία αυτή ασχολήθηκε ο ίδιος πράκτορας που ασχολήθηκε με την ίδια εταιρία.

-Άρα ο πράκτορας που ασχολήθηκε με τα διαδικαστικά πράγματα αυτής της εταιρίας, ήταν δικής σας σύστασης;

-Ναι. Εγώ τον σύστησα.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας ρώτησε τον κατηγορούμενο σχετικά με όσα είχε πει στην ανάκριση για την εταιρία Arab Waves, η οποία είχε συσταθεί γιατί χρειάζονταν να μεταφέρονται μεγάλα ποσά χρημάτων μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Ο Γιαννουσάκης απάντησε ότι αυτή η εταιρία δικαιολογεί μεταφορά 10 εκατ. δολαρίων χωρίς πρόβλημα.

Εισαγγελέας: Εσείς έχετε πει ότι η εταιρία αυτή συστάθηκε από τον Μπουρδούβαλη για την πληρωμή των ναρκωτικών.

-Μου υπεδήχθη ένα χαρτί από την εταιρία Arab Waves που έγραφε ότι η τελευταία ενημέρωσε έγινε τον Ιούνιο του '14. Δεν γνωρίζω ποιος έκανε το update.

-Ο Κοτσώνης είναι φίλος σας, άρα ξέρετε πότε κατέβηκε στα Εμιράτα και με τι ασχολήθηκε.

-Δεν γνωρίζω τι έκανε.

-Αφού είχατε πολύ καλή σχέση, αντικειμενικά γνωρίζατε τι έκανε εκεί.

-Εγώ με τον Κοτσώνη μιλούσα σε θεωρητικό επίπεδο, ήξερα ότι ασχολήθηκε με πετρέλαια, δεν γνώριζα όμως αν έκανε δουλειές στο Ντουμπάι ή σε άλλες χώρες.

-Η οικονομική του κατάσταση ποια ήταν;

-Δεν ήταν καλή.

-Έμενε όμως σε ξενοδοχείο που η διαμονή κόστιζε 2,500 δολάρια τη βραδιά.

-Τον Νοέμβριο, γιατί το καλοκαίρι ήταν 500 δολάρια η διαμονή.

-Ποιος κάλυπτε τα έξοδα διαμονής του;

Στο σημείο αυτό παρενέβησαν ο συνήγορος Κοτσώνη, ο κ.Ηρειώτης και φώναξε ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο ρωτάει η εισαγγελέας και ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ότι η εισαγγελέας προσπαθεί να κατευθύνει τον κατηγορούμενο.

Η εισαγγελέας επέμεινε: Ήταν πολύ ακριβό ξενοδοχείο, δεν μπορούσε να μένει ο καθένας και να πληρώνει 500-2,500 δολάρια τη βραδιά.

Ψύχραιμος ο Γιαννουσάκης, απάντησε: -Πλήρωναν αυτοί με τους οποίους συνεργαζόταν. Με καράβια, εφοπλιστές. Κάποιος κάλυπτε τα έξοδά του. Να ρωτήσετε τον ίδιο...

Εισαγγελέας: Στο προσωπικό σας μέιλ έφτασε αντίγραφο του διαβατηρίου Κοτσώνη. Ποιος ήταν ο τελικός αποδέκτης του διαβατηρίου;

-Ο πράκτορας που θα έκανε τη δουλειά.

-Δηλαδή αυτός που είχε ασχοληθεί με τη σύσταση τη Arab Waves τι θα έκανε;

-Θα επεξεργαζόταν το αίτημα που ήρθε στο μέιλ μου, καθώς ο Κοτσώνης ήταν υποχρεωμένος να βγάλει έγγραφα για να έρθει στα Εμιράτα.

-Πού αποσκοπούσε το μέιλ που έστειλε, στην ενεργοποίηση του λογαριασμού της εταιρίας του; Ήταν προαπαιτούμενο;

-Ναι, ήταν προαπαιτούμενο για να κάνει το οτιδήποτε.

-Πώς γίνεται να ξεκινάει να ενεργοποιείται ο λογαριασμός της εταιρίας του Κοτσώνη στις 11 Ιουνίου του '14, ενώ το πλοίο μόλις είχε φτάσει στην Ελλάδα; Γιατί δεν έγινε πιο πριν, δώστε μας μία εξήγηση... Ήταν τυχαίο που όλη η διαδικασία ξεκίνησε όπως την περιγράψατε λίγες μέρες πριν την άφιξη του πλοίου στην Ελευσίνα;

-Αν είχε σχέση με τη μεταφορά ναρκωτικών, θα έπρεπε να είχε γίνει 15 μέρες πριν για να είναι ήδη έτοιμη η εταιρία.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο Ηρειώτης και είπε ότι η εισαγγελέως έχει καταλήξει ότι είναι έμπορος ναρκωτικών. "Να γραφτεί στα πρακτικά"!

Πρόεδρος: Δεν έχει καταλήξει.

Ηρειώτης: Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η εισαγγελέας έχει καταλήξει.

-Δεν μιλάω για πρόσωπα, μιλάω για τη διαδικασία.

«Δεν ήξερα τον ιδιοκτήτη της εταιρίας για τα ναρκωτικά»

Στο σημείο εκείνο σηκώθηκε ο Κοτσώνης πηγαίνοντας μπροστά και είπε: Εγώ για να πάρω βίζα, πρέπει να περάσω γιατρούς, ούτε αυτό δεν είχε γίνει. Χρειαζόταν δύο μήνες. Αφού θα ξανακατέβαινα κάτω, έπρεπε να περάσω γιατρούς. Δεν τα ξέρουν αυτά ούτε ο Γιαννουσάκης, ούτε ο Μπουρδούβαλης. Θα τα πω στην απολογία μου.

-Γι' αυτό σας ρωτάμε.

-Κοτσώνης: Ήταν μία εταιρία για να κόβω τιμολόγιο, όπως έχουν όλες οι εταιρίες. Φαινόταν το όνομά μου. Δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος, ούτε ήθελα να κρυφτώ. Μου άρεσε το όνομα Arab Waves και το έβαλα. Αφού θα έκανα δουλειά στα Εμιράτα, χρειαζόταν να έχω μία εταιρία.

Πρόεδρος: Γιατί σας άρεσε το όνομα αυτό;

-Μου άρεσε.

Ηρειώτης (συνήγορος Κοτσώνη): Θέλω να κάνω μία ερώτηση που είναι συναφής με το περιεχόμενο των ερωτήσεων της εισαγγελέως. Για να τελειώνει αυτό κ.Γιαννουσάκη, ο Κοτσώνης έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των ναρκωτικών;

-Γιαννουσάκης: Οχι, δεν έχει σχέση.

Πρόεδρος: Ναι, αλλά εσείς έχετε πει πως σας είπε ο Μπουρδούβαλης ότι συστήθηκε μία εταιρία για τα ναρκωτικά...

-Γιαννουσάκης: Δεν μου είπε όμως ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης.

Εκεί το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα (25/1).

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-1-2016 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις